Verdidebatt

Sommer med Solo Super

«Vi kommer ikke utenom sommerens vinråd», sier Finansavisens journalist. Hvorfor ikke?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg er blitt oppringt for et sommerintervju - slike intervjuer med faste spørsmål som dukker opp i avisene i juli. «Hvilken hvitvin, uansett pris, vil du gjerne få fra en besøkende venn?»

«Solo super», svarte jeg. For jeg er så inderlig lei av dette vinmaset i spaltene. Vi skryter i avisene om hvor naturlig vi omgås med, og hvor mye kunnskap vi har, om denne allstedsnærværende vinen.

Vin er kultur, må vite. Men vin er også fyll. I hvert fall for kvinner. Vi tåler nemlig alkohol mye dårligere enn menn. Dersom en kvinne og en mann, hver med en vekt på 75 kilo, drikker nøyaktig like mye, får hun en promille i blodet på 30 prosent mer enn ham.

Folk klager over høye alkoholpriser og at det ikke er vin å få kjøpt på Coop. Men jeg er sjeleglad for at det ikke er vin å få i dagligvarebutikkene. For hadde bag-in-boksen stått sammen med Lerums saft, så hadde jeg trolig kjøpt og drukket mye mer vin. Og det vil jeg helst slippe.

Nå sitter jeg på en hytte i Vestfold uten bil, og har bare Solo Super å trøste meg med om kvelden. Det er herlig, takk kjære politikere for at dere fant på Vinmonopolet! Jeg må gå en halvtime fra hytta og inn til tettstedet for å kjøpe melk, men jeg må gå i tre timer inn til byen for å få kjøpt vin, så da blir det Solo Super i stedet for. Ai ai, så deilig det er å tørke litt opp på sommerstid! Kombinasjonen ingen bil og ingen venner her nede på hytta, senker alkoholforbruket radikalt.

For rødvin er jo blitt den nye kaffen blant folk. «Kommer du over på en kopp kaffe», sa vi til hverandre i gamle dager, og alle visste at «en kopp kaffe» betydde ikke èn kopp, men så mye kaffe man hadde lyst på. Nå inviterer vi hverandre over på «et glass vin», og vi mener aldri ett – 1 – glass vin. Nei, vi heller fra tuten på bag-in-boksen, der det er ganske uuttømmelig, og det ikke synes hvor mye vi drikker.

For fire år siden gav jeg et råd til alle kvinner: Bruk gramvekten (den du har stående etter siste Grete Roede-kurs) til å veie all vinen, før du drikker den. Regn derpå ut søndag kveld hvor mye vin du drakk i løpet av uka, og regn det om til brennevin, målt i alkohol. Se deg så i speilet og si: «I forrige uke drakk jeg en helflaske brennevin».

Etter å ha skrevet dette, fikk jeg mange mailer. En enslig mor skrev at hun helte rødvin i kaffekruset hver ettermiddag, så ungene ikke skulle skjønne at hun drakk vin, men tro det var kaffe. Hun drakk atskillig vin fra kaffekrus, hver eneste ettermiddag, alene i leiligheten sin med to små barn. Og hun syntes det var bra at jeg skrev at kvinners vindrikking faktisk er et problem, ikke bare «kultur» og «gastronomi» slik avisspaltene får oss til å tro. Den mailen gjorde inntrykk.

Samfunnet gjennomsyres av mas om alkohol. I takt med at nordmenn har blitt mer velstående, har alkoholforbruket økt. Vi er blitt en gjeng rike alkoholikere. Og over det hele hviler en tykk glasur av «tips om vin», «sommerens ti beste hvitviner» og «perlende rose er uunnværlig til kyllingen».  Alt det som er med på å legitimere at foreldre og besteforeldre ikke orker å komme seg opp om morgen for å dra på krabbefiske, båttur eller andre ting som unger synes er gøy.

Er den noen som lurer på hvorfor norske pensjonister bosetter seg i Spania? Eller kjøper leilighet i Sverige og flytter dit? Joda, halvparten drar nok på grunn av solskinn og lave matpriser. Men ganske mange drar også for å kunne ha vinfylla si i fred, og uten at det ruinerer budsjettet. De sier bare ikke at det er det saken gjelder.

«Vi kommer ikke utenom sommerens vinråd», sier Finansavisens journalist. Hvorfor ikke?! Vi kommer absolutt utenom sommerens vinråd, hvis vi vil. Det er faktisk bare å spørre om noe helt annet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt