Elin Ørjasæter

26

Sommer med Solo Super

«Vi kommer ikke utenom sommerens vinråd», sier Finansavisens journalist. Hvorfor ikke?

Publisert: 5. jul 2013

Jeg er blitt oppringt for et sommerintervju - slike intervjuer med faste spørsmål som dukker opp i avisene i juli. «Hvilken hvitvin, uansett pris, vil du gjerne få fra en besøkende venn?»

«Solo super», svarte jeg. For jeg er så inderlig lei av dette vinmaset i spaltene. Vi skryter i avisene om hvor naturlig vi omgås med, og hvor mye kunnskap vi har, om denne allstedsnærværende vinen.

Vin er kultur, må vite. Men vin er også fyll. I hvert fall for kvinner. Vi tåler nemlig alkohol mye dårligere enn menn. Dersom en kvinne og en mann, hver med en vekt på 75 kilo, drikker nøyaktig like mye, får hun en promille i blodet på 30 prosent mer enn ham. 

Folk klager over høye alkoholpriser og at det ikke er vin å få kjøpt på Coop. Men jeg er sjeleglad for at det ikke er vin å få i dagligvarebutikkene. For hadde bag-in-boksen stått sammen med Lerums saft, så hadde jeg trolig kjøpt og drukket mye mer vin. Og det vil jeg helst slippe. 

Nå sitter jeg på en hytte i Vestfold uten bil, og har bare Solo Super å trøste meg med om kvelden. Det er herlig, takk kjære politikere for at dere fant på Vinmonopolet! Jeg må gå en halvtime fra hytta og inn til tettstedet for å kjøpe melk, men jeg må gå i tre timer inn til byen for å få kjøpt vin, så da blir det Solo Super i stedet for. Ai ai, så deilig det er å tørke litt opp på sommerstid! Kombinasjonen ingen bil og ingen venner her nede på hytta, senker alkoholforbruket radikalt.

For rødvin er jo blitt den nye kaffen blant folk. «Kommer du over på en kopp kaffe», sa vi til hverandre i gamle dager, og alle visste at «en kopp kaffe» betydde ikke èn kopp, men så mye kaffe man hadde lyst på. Nå inviterer vi hverandre over på «et glass vin», og vi mener aldri ett – 1 – glass vin. Nei, vi heller fra tuten på bag-in-boksen, der det er ganske uuttømmelig, og det ikke synes hvor mye vi drikker.

For fire år siden gav jeg et råd til alle kvinner: Bruk gramvekten (den du har stående etter siste Grete Roede-kurs) til å veie all vinen, før du drikker den. Regn derpå ut søndag kveld hvor mye vin du drakk i løpet av uka, og regn det om til brennevin, målt i alkohol. Se deg så i speilet og si: «I forrige uke drakk jeg en helflaske brennevin».

Etter å ha skrevet dette, fikk jeg mange mailer. En enslig mor skrev at hun helte rødvin i kaffekruset hver ettermiddag, så ungene ikke skulle skjønne at hun drakk vin, men tro det var kaffe. Hun drakk atskillig vin fra kaffekrus, hver eneste ettermiddag, alene i leiligheten sin med to små barn. Og hun syntes det var bra at jeg skrev at kvinners vindrikking faktisk er et problem, ikke bare «kultur» og «gastronomi» slik avisspaltene får oss til å tro. Den mailen gjorde inntrykk. 

Samfunnet gjennomsyres av mas om alkohol. I takt med at nordmenn har blitt mer velstående, har alkoholforbruket økt. Vi er blitt en gjeng rike alkoholikere. Og over det hele hviler en tykk glasur av «tips om vin», «sommerens ti beste hvitviner» og «perlende rose er uunnværlig til kyllingen».  Alt det som er med på å legitimere at foreldre og besteforeldre ikke orker å komme seg opp om morgen for å dra på krabbefiske, båttur eller andre ting som unger synes er gøy.

Er den noen som lurer på hvorfor norske pensjonister bosetter seg i Spania? Eller kjøper leilighet i Sverige og flytter dit? Joda, halvparten drar nok på grunn av solskinn og lave matpriser. Men ganske mange drar også for å kunne ha vinfylla si i fred, og uten at det ruinerer budsjettet. De sier bare ikke at det er det saken gjelder.

«Vi kommer ikke utenom sommerens vinråd», sier Finansavisens journalist. Hvorfor ikke?! Vi kommer absolutt utenom sommerens vinråd, hvis vi vil. Det er faktisk bare å spørre om noe helt annet.  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #51

Torry Unsgaard

8 innlegg  496 kommentarer

Et sterkt KrF

Publisert rundt 7 år siden
Øystein Hansen. Gå til den siterte teksten.
Sannelig tror jeg det definitivt går mot slutten på KrFs tradisjonelle syn på alkohol også.

Takk til Elin Ørjasæter for et viktig og godt innlegg.

Kristelig Folkeparti har fortsatt et restriktivt syn på alkohol og andre rusmidler. Les partiets program for neste stortingsperiode på krf.no . Dersom partiet skal få gjennomslag for sin politikk, er de avhengige av et godt valg til høsten.

Se hva Dagfinn Høybråten fikk til med røykeloven, etter gode valg for partiet i 1997 og 2001. Også den gang var det i utgangspunktet sterk motstand mot hans tanker både på Stortinget og i den regjeringen han satt i. Storting og regjering kan opplyses, og skifte mening, dersom saken er god.

Vinspaltene i avisene bør etter min oppfatning kunne defineres som reklame for alkohol og dermed forbys med hjemmel i loven som forbyr alkoholreklame. Det forutsetter nok at storting og regjering støtter dette.

Kommentar #52

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Ytringer og frihet

Publisert rundt 7 år siden
Dersom det skal bli forbudt med vinspalter, beveger vi oss over i feltet der myndighetene kan forby at det skrives om saker myndightene ikke liker, f eks politiske meninger av typen at noen mener at kristendomsfaget bør inn i skolen igjen.
Kommentar #53

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Vinspaltene historisk?

Publisert rundt 7 år siden
Torry Unsgaard. Gå til den siterte teksten.
Vinspaltene i avisene bør etter min oppfatning kunne defineres som reklame for alkohol og dermed forbys med hjemmel i loven som forbyr alkoholreklame. Det forutsetter nok at storting og regjering støtter dette

Litt spennende å se på historien her. Reklamen for alkoholholdig drikke kom i 1975.

Tidlig på 80-tallet kom "Vinklubbene". Der de som først ble invitert med, var selgere innenfor alle kategorier. Klubbene ble stadig mer populære og bredde vidt om seg. Som gift med en selger, kom jeg med fra starten, og gjorde meg mektig upopulær, da jeg uttalte at jeg oppfattet dette som en klubb for byens finere alkoholikere.

I dennelinken fra 2001 er det anbefalt vinbøker som "En klassiker til jul". Der blir vi introdusert for Stig Lundbergs "Vinglede" fra året før. I omtalen av boken (den siste på siden) blir det sagt:

" Ingen har gjort mer for vin i Norge de siste 30 årene enn Stig Lundberg. Hans anmeldelser og artikler først i Farmand, siden i Dagbladet og nå i VG har vært folkelesing og folkeopplysning"

30 år i 2001? - Så hvem var han egentlig? Hvem betalte han utover avisen for sin spalte?

Uten å vite, så tror jeg trygt vi kan si at vi er i hendene på selgerne og "langerne" av alkohol. Og kulturbegrepet er "press" i seg selv, der er "vår kultur" må vite.

Men la meg på det sterkeste avklare, at det bare er mitt eget forbruk jeg bestemmer over. Andre bestemmer selv over sitt eget. - Men kanskje yngre lesere kan se det interessante i historien? For kanskje var det nettopp reklameforbudet som fikk selgerne til å gå nye og mer effektive veier?  Det kan vise hvordan et forbud kan virke. Vi husker også "Forbudstiden" og folkets egne løsninger.

Vennlig hilsen Mette

Kommentar #54

Jon Herland

0 innlegg  4 kommentarer

Å drikke alene

Publisert rundt 7 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.
Om man absolutt skal advare mot noe, så må det være det Herland her nærmest anbefaler: Å drikke alene.

Jeg liker ikke at du tilegner meg meninger, mr. Søetorp og holde deg til essensen i debatten. Dette handler om rusens rolle i samfunnet. 

Det er selvfølgelig et varsko å ruse seg mye alene. Det forstår de aller fleste. 

Jeg anbefaler ingen å drikke. Punktum.

Noen som har et godt alternativ til lønningspils og rølpete julebord?

Kommentar #55

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Det å "drikke" og rus, er ikke synonymt. Det underlige er at enkelte mennesker ikke klarer å skille disse to tingene fra hverandre. Husker godt de gamle pinsevennene som mente at selvsagt var det iorden å drikke vin i Israel, fordi der hadde de så dårlig vann. De trodde at man drikker vin for å slukke tørsten, og forstod ikke bedre, noe som vel egentlig sier alt om hvor håpløst det er å diskutere dette.
Kommentar #56

Øystein Hansen

1 innlegg  569 kommentarer

Forslag til Herland

Publisert rundt 7 år siden

Noen som har et godt alternativ til lønningspils og rølpete julebord?

A: Alternativ til "lønningspils":

Clausthaler alkoholfritt. Eller kaffe.

B: Alternativ til "rølpete julebord":

Avlys det. Og vent til julekvelden. Uten alkohol.

Julebord er en vemmelig skikk, (på linje med Halloween).

Julebord med alkohol er enda verre enn vemmelig - det er noe ufyselig svineri. Fråtsing, fyll, hor og spy. Jeg kan ikke få uttrykt hvor frastøtende denne tradisjonen er. Ikke skjønner jeg at det kan være noe hyggelig heller. F.eks. danskebåten er rene fylleorgier. Og så begynner de å reklamere for det i september.

Julebord uten alkohol er heller ikke noe som tiltaler meg. Det er overdådig fråtsing. Det er tegn på at vi nok har fått det FOR godt.

Da hadde det vært bedre med en juleinnsamling til Afrika. Til de mange som ikke en gang har noe å spise.

Nei, vekk med det. Jeg sier nei takk.

Kommentar #57

Øystein Hansen

1 innlegg  569 kommentarer

Tveit tar ikke poenget

Publisert rundt 7 år siden

Det å "drikke" og rus, er ikke synonymt

 

Tveit kan vel til en viss grad ha rett i det ovenstående.

Men han griper ikke poenget. Poenget er todelt: Drikker man mer enn man tåler blir man ruset. Og jo mer man drikker jo mer ruset og sanseløs blir man. Det starter med at man blir litt tøysete, og så baller det på seg. Det er også gjerne slik at jo mer man drikker, jo mer vil man drikke.

Og det fører meg over til det viktigste: Alkoholismen og avhengigheten oppstår ikke over natten. Den kommer snikende, akkurat som selve rusen.

Hvor mange er det ikke som ned gjennom tidene har sagt at nei, jeg er ikke alkoholiker, jeg kan kontrollere mitt inntak. Og jo mer andre ser at de ikke kan det, jo mer ilter blir den som ikke kan.

Inntil de ligger i rennesteinen.

Skjønt, i bokstavelig forstand gjorde de vel det mer før. Det er forøvrig litt pussig å tenke på, og kan kanskje få noen til å tro at det ikke drikkes så mye som før. I dag er de vel mer plassert på Blå Kors.

Ethvert lille samfunn hadde sin gjeng med fylliker på torget, som sto hele dagene og drakk, brennevin, og rødsprit. De satt under brua og drakk inntil de frøs fast i isen. Og etter opptining klarte de enda mer.

I dag har vi mange flere skapdrankere, som de sa før i tiden. Folk som gjerne drikker vin - de lukter ikke så fælt og mange av dem klarer så noenlunde å klamre seg til en jobb. Inntil de ikke klarer mer. For å sette det litt på spissen, slik Ørjasæter gjør, kan det forsvares å si at de fleste er en gjeng med alkoholikere.

Tilsynelatende klarer de å kontrollere det, inntil de ikke klarer det lenger. Og hvor mange er det ikke som ender opp med skrumplever, med skilsmisser, familievold, og omsorgsvikt. Det er ingen som ønsker at alkoholen skal føre til slike ting, verken ofre eller de som er årsak til dette. Men det skjer, fordi nå er alkoholen blitt HERRE. Og det en ytterst farlig sådan.

Fylla er blitt "fiinere", men den er blitt mer utbredt. Det viser statistikken klart og tydelig, både fra politi, helsevesen og arbeidsliv generelt. Og fra Vinmonopolet.

Dette er poenget, Tveit!

 

Kommentar #58

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Det du skriver om er noe helt annet, men jeg ser ikke noe poeng i holde på med å mase med deg, så sånn har du rett
Kommentar #59

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Herland

Publisert rundt 7 år siden

Jeg kan ikke se å ha tilegnet deg andre meninger enn den du forfektet selv, da du skrev følgende:

"Man bør heller være solidarisk og finne på noe annet og spare glasset til man er alene. "

Jeg kan heller ikke se annet enn at min kommentar holder seg godt innenfor debattens hovedemne, nemlig rusens rolle i samfunnet.

Så hvis du ikke mente det du skrev, så får du kanskje skrive det du mener neste gang?  Alternativt går det jo an å være såpass ydmyk å innrømme at det man skrev faktisk kunne misforstås. 

Som du selv sier:  Det forstår de aller fleste.

:-)

Kommentar #60

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Du verden!

Publisert rundt 7 år siden
Øystein Hansen. Gå til den siterte teksten.
For å sette det litt på spissen, slik Ørjasæter gjør, kan det forsvares å si at de fleste er en gjeng med alkoholikere

Etter ei slik salve trur eg at eg må ha meg eit glas vin sjølv om det er tidlig på kvelden!

Kommentar #61

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Ein liten skvett vodka oppblanda med kald cola  synest eg gjer godt i kveld, varmt  og fint som veret er nå. 

Men det er til ettertanke å høyra om foreldre med barn som ikkje kan styra måten.  Spesielt i freietider og i utlandet med tilgang på rimeleg drikke.  

Kommentar #62

Torry Unsgaard

8 innlegg  496 kommentarer

Reklameforbud og ytringsfrihet

Publisert rundt 7 år siden
Mette Solveig Müller. Gå til den siterte teksten.
Uten å vite, så tror jeg trygt vi kan si at vi er i hendene på selgerne og

Rune Tveit skriver i sin kommentar #52 at: "Dersom det skal bli forbudt med vinspalter, beveger vi oss over i feltet der myndighetene kan forby at det skrives om saker myndightene ikke liker, .."

Da politikerne vedtok reklameforbudet mot alkohol var det nok ingen som ønsket å begrense den generelle ytringsfriheten.

Alkohollovens § 9-2. sier at

Reklame for alkoholholdig drikk er forbudt.

I forskriften til loven, § 14-2, står det: "Med reklame forstås enhver form for massekommunikasjon i markedsføringsøyemed, herunder reklame i trykt skrift, film, radio, fjernsyn, telefonnett, datanettverk, lysreklame, plakater, skilt og lignende innretninger, avbildninger, utstillinger og liknende, distribusjon av trykksaker, vareprøver mv.

Reklame er ifølge Wikipedia «betalt kommunikasjon av et budskap i et massemedium med identifiserbar sender i den hensikt å forberede en økonomisk transaksjon».

Jeg mener at vinspaltene rammes av bestemmelsene i alkoholloven og dens forskrifter. I hvertfall rammes dem dersom selgerne, alkoholindustrien og dens medarbeidere, helt eller delvis, bekoster produksjon og distribusjon av dette lesestoffet. Det kan kanskje være vanskelig å bevise, men mistanken om det er sterk. Se sitat over som er fra kommentar #53.

Selgerne av alkohol bør vel ikke kunne omgå reklameforbudet ved bare å lage tekster i stedet for annonser? 

 

 

 

Kommentar #63

Jon Herland

0 innlegg  4 kommentarer

Ydmykhet er viktig

Publisert rundt 7 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.
Alternativt går det jo an å være såpass ydmyk å innrømme at det man skrev faktisk kunne misforstås.Alle kan misforstå. Spesielt i kommentarfeltet ;-)

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 3448 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
12 dager siden / 1225 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 959 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
18 dager siden / 883 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
10 dager siden / 815 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
10 dager siden / 627 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
22 dager siden / 561 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 490 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere