Verdidebatt

Antirasistisk senter på aksjemarkedet

Antirasistisk senter presentere seg som et «uavhengig senter» og lever av offentlig støtte for å formidle budskapet sitt. Hvordan kan man da stå som aksjeeier i SV-organet og ukeavisen Ny Tid?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I Klassekampen kommer det frem at Antirasistisk senter (ARS) og også Utviklingsfondet, der ARS nylig avgåtte leder, Kari Helene Partapuoli, nå er ansatt som daglig leder,investerer i aksjer i det som vel må kalles SVs ukeavis, Ny Tid.

Det er Human Rights Service som for noen dager siden kunne fortelle om dette (også ovenstående ingress er hentet fra HRS). I tillegg til å sitere en del fra den ovennevnte Kk-reportasjen, kommer HRS også følgende spørsmål/kommentarer:

Kan man bruke penger man mottar til drift og i prosjektmidler til nær sagt hva som helst?

Poenget her er hvordan det ”uavhengige senteret”, ARS, skal forsvare pengebruken sin overfor myndighetene, og om senteret egentlig ikke er så uavhengig likevel?

«Sammen med Evensmo står aksjeholderne i Fredsrådet, Antirasistisk Senter og Utviklingsfondet, samt enkeltaksjonærer tilknyttet SV-miljøet.» [fra Kk]

Da kan vi forvente at myndighetene tar et grep og undersøker hvordan pengene er innbetalt (fra senterets ansattes private konto?), og hvilke beløp vi snakker om, og begrunnelsen for å støtte et SV-organ økonomisk.

Les mer om saken hos HRS.

Min kommentar: Jeg deler HRS sin vurdering. Det virker merkelig at en organisasjon som lever av statsstøtte, kan velge å investere midlene de har mottatt fra det offentlige, i aksjemarkedet. Når de investeringene man velger å foreta, på ingen måte er nøytrale, blir det hele enda mer problematisk.

Dersom HRS og Kk har gitt en noenlunde grei fremstilling av saken, er det jo i realiteten slik at staten gir en skjult form for støtte til Ny Tid. Statlig støtte til aviser og tidsskrifter bør imidlertid ikke gis på en kamuflert måte, men i full åpenhet. Ikke minst slik at alle aktører i dette markedet kan forsikre seg om at alt skjer ihht de vedtatte retningslinjene, og at alle blir likt/rettferdig behandlet.

Enda mer problematisk er det ARS som ønsker å fremstå som (og formodentlig også har vedtektsfestet at de skal være) et «uavhengig senter», tilsynelatende ikke er det.

Utviklingsfondet presenterer seg selv som «Uavhengig miljø- og utviklingsorganisasjon.» Men også dette ser ut til å være en sannhet med modifikasjoner.

ARS (og kanskje også Utviklingsfondet?) bør kommentere hvordan de mener investeringer i det venstreideologiske tidsskriftet Ny Tid kan være i overensstemmelse med deres statutter/vedtekter, samt med retningslinjene som er knyttet til de statlige midlene de mottar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt