Verdidebatt

Egypt og den demokratiske formelen

Egypt er kanskje det land i verden i dag hvor demokratiet, eller det reelle folkestyre, har kommet lengst. For egypterne finner seg ikke i den type politikere som forsøker å styre landet over hodene på dem. De tar derimot ansvar for å kaste dem.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Enkelte kommentatorer mener i all sin demokratiske enfoldighet at det har vært et militærkupp i Egypt, men det er en så feil forestilling som det kan få blitt. For Egypts regjering ble styrtet av folket, og av folket alene. Egypterne har med sine ikke-voldelige massedemonstrasjoner rett og slett funnet tilbake til den egentlige demokratiske formelen. Formelen for reellt folkestyre.

I et land hvor vi selv stort sett blir bedt om å tie stille i de store spørsmål, og hvor de alt for få folkeavstemninger vi så langt er blitt tillatt å avholde rent ut neglisjeres og overkjøres av våre EU-bedrevitende politiske topper, har vi - og ikke minst de - svært mye å lære av prosessen(e) i Egypt. For der fungerer folkestyret nå slik at den politiker som ikke gjør som folket sier - heretter - vil tenke seg om mer enn to ganger. For det demokratiske egyptere sier nå, er; "en sjanse eller rett ut".

I Norge - og i mange andre såkalt demokratiske land - er vi fortsatt ikke kommet dit egypterne er eller var i "elendighetsnivå", da de selv av ren nødvendighet startet på sin egen demokratiske oppvåkning. For i Norge har vi det fremdeles så altfor oljet og godt til at vi behøver å tenke stort på hva et sant demokrati egentlig er og betyr for oss. Derfor har vi også stort sett taust tillatt politikerne i det stille å legge grunnloven vår mer og mer bak seg som et antikvarisk stykke papir, mens EUs direktiver - som vi har sagt to rungende nei til - flommer innover landet.

I Norge har vi derfor allerede et stort og dessverre voksende og vondt demokratisk tomrom å fylle, når bare elendigheten en dag blir stor nok også for oss. Og det vonde demokratiske tomrommet har egypterne nå vist hele verden hvordan man enkelt kan fylle. Det er bare å applaudere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt