Ståle Halsne

50

Noen må ta ansvar

Noe må gjøres, av noen. Og "noen", er selvfølgelig politikerne. Hvem ellers? Det er derfor på høy tid at politikerne nå tar ansvar.

Publisert: 28. jun 2013

Det er klimakrise. Vår tids største utfordring. Største faktisk. Ingen andre utfordringer er med andre ord større enn denne.

Og det er valgår. Noe som betyr at valget naturlig nok vil handle om vår største utfordring; ja, helt riktig - klima.

For noe må gjøres, av noen. Og "noen", er selvfølgelig politikerne. Hvem ellers? Det er derfor på høy tid at politikerne nå tar ansvar.

Så kjære politikere, nå må dere ta tak, vise ansvar og gjøre noe. Vi kan ikke lenger sitte og se på at dere bare diskuterer.

For å være konkret, så betyr det at CO2 utslippene må reduseres. Fiks det. Ta ansvar, politikere. Vi godtar nemlig ikke at dere bare sier at noe må gjøres, mens dere ikke foretar dere noe i praksis. Vi kan rett og slett ikke ha det slik.

Det ville være veldig fint om dere kunne ha klar en plan med konkrete tiltak til jeg kommer tilbake fra ferien. En klimaplan kanskje?

For nå må jeg pakke bagasjen i SUV ’en, komme meg til flyplassen der jeg og kona skal nyte en stor biff, før avreise med fly til en treukers ferie i Kroatia. Før vi reiser må jeg huske å sette terrassevarmeren på fullt, slik at terrassen er lun og varm når vi kommer tilbake. Vi blir riktignok ikke så mange dager på terrassen, for ny yacht er bestilt, og skal ligge klar ved brygga. Det skal bli fint med en båttur, hadde det bare ikke vært for at dieselen er så dyr. Så ikke glem å sørge for å pumpe opp nok olje, politikere. Ja, ikke i Lofoten selvsagt. Pump den opp andre steder, og pump opp nok, slik at oljefondet er stort nok til at jeg kan heve pensjonen, uføretrygden og sykepengene. Forresten vil jeg ikke betale mye skatt. Nei, nå må jeg pakke i SUV ‘en.

Hadde jeg bare kommet meg opp av stolen. Jeg er så feit at jeg har problemer med å reise meg. Hvilket minner meg om at det må dere politikere også gjøre noe med. Jeg er for feit, og det er deres ansvar politikere. Kjære tid, det blir jo bare med snakket.

Men husk nå for all del å gjøre noe med klima.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 7 år siden

Mitt håp er at Obama kan ha lagt en ny grunn å stå på for late norske klimapolitikere slik at de kan tørre å ta aktive skritt her hjemme for å være føre var på værre kriser som kan komme av å bare betale til luftige prosjekter ute. Vi må være en foregangsnasjon vi som har råd til det, og som er en småskalanasjon, slik at vi kan utøve press på at andre skal komme etter, de som har mer å tape og hvor hele eksistensen kan stå på spill. Handle lokalt, tenke globalt, sa Brundtsky, og det blir bare mer og mer sant. 

Ingen grunn til å vente på Kina, India, Sør-Afrika, USA og Brasil. Det er bedre å kaste seg i kalosjene her hjemme og få tatt grep slik de store forsiktig har begynt med.  

Kommentar #2

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Lykke til

Publisert over 7 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Vi må være en foregangsnasjon vi som har råd til det, og som er en småskalanasjon, slik at vi kan utøve press på at andre skal komme etter, de som har mer å tape og hvor hele eksistensen kan stå på spill.

Det blir nok et ramaskrik om noen politikere begynner å foreslå slikt. Høyresiden vil skrike opp om at det må være like vilkår for alle og at ensidige norske tiltak vil gå ut over bedriftenes konkurransemulighet med utenlandske aktører. 

Det har vi jo hørt fra den siden i ganske mange tiår alt. 

Jeg tror det er bedre at vi begynner med oss selv. Setter oss våre egne små mål. La bilen leve noen år lenger før den byttes ut. Ikke kjøpe alle de klærne vi ikke trenger. Tenk gjenbruk, tenk kortreist, tenk langlivet og så videre.

Hadde miljøsaken fått den samme fokus som røykeloven eller bruk av sikkerhetsbelte i biler ville vi nok ha kommet mye lenger. Det er vel heller slik at klimaspørsmålet jo i liten grad er noe som hardt vil ramme oss som lever i Norge i dag. De unge muligens men vi over femti kan vel forsette å seile på vår gullbilett ned i solnedgangen. Vi over femti er vel også noen av de mest kjøpesterke forbrukerne også og det er jo nesten grenseløst hva vi kan finne på å bevilge oss selv. Alt i nytelsens rus.

Så ja, noen må ta ansvar og en av dem det er meg :-(

Kommentar #3

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Politsik analyse?

Publisert over 7 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.
Det blir nok et ramaskrik om noen politikere begynner å foreslå slikt. Høyresiden vil skrike opp om at det må være like vilkår for alle og at ensidige norske tiltak vil gå ut over bedriftenes konkurransemulighet med utenlandske aktører.

Er dette en politisk analyse, Lars? I så fall er den oppsiktvekkende.

De rødgrønne har hatt makten i åtte år, og de har hatt flertall i nasjonalforsamlingen. En skulle tro at de på disse åtte årene, rødgrønne som de er, hadde greid å iverksette alle tenkelige nødvendige tiltak for å redde kloden, i hvert fall så langt vi her i Norge formår. Vårt bidrag.

Etter det jeg forstår, spesielt fra en samlet miljøbevegelse, så er det langt fra nok, nærmest som et musepiss i havet – eller noe slikt. Vi har stø kurs mot den klimamessige avgrunnen.

Dette kan da umulig være høyresidens skyld?

Her er litt saksopplysning. Alle partiene er blitt enige om Klimaforliket. Alle og alle, fru Blom. Frp var rede til å være en del av forliket. Dette nektet de rødgrønne. Årsaken er like åpenbar som den er uhederlig. De kunne ikke signere en avtale der også Frp var med, for da ville det implisitt i visse kretser bety at det var en dårlig avtale for klimaet. Da var det bedre å opprettholde imaget av Frp som en ”klimaversting.”

De rødgrønne hadde ikke behøvd å inngå et forlik. De kunne, dersom de hadde ment at forliket ikke gikk langt nok eller ikke var godt nok for klimaet, kjørt sin egen linje. Men det gjorde de altså ikke. SV er altså enige med Høyre og omvent om hovedlinjene for å berge klimaet i noen år framover.

Kommentar #4

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Et apropos

Publisert over 7 år siden

Her linkes til en kronikk som i stor grad er kritisk til den sittende regjeringens klimapolitikk. Spesielt er SV dobbeltmoralsk, i flg. skribenten Peter André Jensen. For å illustrere dette mener han at konsekvensen av en slik dobbelt standard er at Frp har  rett  i  klimadebatten

Ranbys stereotype "Høyresiden vil skrike opp om at det må være like vilkår for alle og at ensidige norske tiltak vil gå ut over bedriftenes konkurransemulighet med utenlandske aktører" står ikke til troende. Men som en lettvint floskel er det naturligvis gangbart – i hvert fall for de politisk ureflekterte. Og det finnes det tilsynelatende fortsatt en del av.

Kommentar #5

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Men Arne D. D. da

Publisert over 7 år siden
Arne Danielsen. Gå til den siterte teksten.
Ranbys stereotype "Høyresiden vil skrike opp om at det må være like vilkår for alle og at ensidige norske tiltak vil gå ut over bedriftenes konkurransemulighet med utenlandske aktører" står ikke til troende. Men som en lettvint floskel er det naturligvis gangbart – i hvert fall for de politisk ureflekterte. Og det finnes det tilsynelatende fortsatt en del av.

Ble noen ømme tær tråkket på her. Vi gjør jo det samme vi Arne D. D. jeg nevner høyresiden på en lite flaterende måte og du tar for deg venstresiden. Dog nevner jeg vel meg selv som en av alle de milliardene menneske som heller ikke gjør noe men så langt ser jeg ikke at du retter speilet mot deg selv.

At jeg er politisk ureflektert får så være, det kan jeg leve godt med. Dog lever ingen av oss leger enn vår tilmålte tid og som små brikker setter vi alle våre spor for den ettertiden som etterslekten vil måtte leve i. 

Politikere både på høyre og venstresiden er mennseker som oss alle. De gjør like mye og like lite som alle oss andre men de har jo den byrden at mange mener de bør gjøre mer enn dem selv og ikke minst bør de gjøre det langt bedre enn oss selv. Det i seg selv er vel omtrent så politisk ureflektert som man kan få det. 

Verden endres ikke ved å kappe hodet av toppen, toppen endres ved at det under endre seg. Meget vanskelig men like fullt relativt enkelt. Ingen får fri når det skal snakkes om skyld, for blott ved å eksistere er vi en del av problemet. 

Kommentar #6

Rudi Wara

92 innlegg  3720 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.
Noe må gjøres, av noen. Og "noen", er selvfølgelig politikerne. Hvem ellers? Det er derfor på høy tid at politikerne nå tar ansvar.

Selvfølgelig vil noen prøve å gjøre noe. Norge er rik og kan begynne å tenke i de baner. Men for resten va Europa og USA så er det ikke klima krisen som gjelder, men pengekrisen som gjelder. ¨

Det er utopi at land som sliter med store gjeld og andre sosiale problemer skal begynne å bruke penger på klima. Det løpet er kjørt.

Det er ikke kjærligheten til jorda og klima som gjelder, det er kjærligheten til penger som råder. Vi lever i en forfallen verden. Om en liker det eller ikke. Det kan bare skje en endring når Jesus er tilbake - inntil da får verden regjeringer leke i sine sand kasser.

Kommentar #7

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

På tå hev

Publisert over 7 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.
Ble noen ømme tær tråkket på her. Vi gjør jo det samme vi Arne D. D. jeg nevner høyresiden på en lite flaterende måte og du tar for deg venstresiden.

Ikke ømme tær, men en reaksjon på det politiske hykleriet og den frenestiske pekingen på "de andre". Slik har vi endt opp med en kvalmende pekelek på høyt nivå mens lite blir gjort. Politikerne er blitt flinkere til å fraskrive seg ansvar enn å ta ansvar – og å gjøre noe med det.

OK. Vi får gjøre så godt vi kan, Lars. Mens politikerne peker på hverandre, får du fortsette å peke på høyresiden, og så får jeg ... peke på venstresiden. Det skal innrømmes at pekeleken er smittsom, den griper om seg også her nede blant oss i allmuen.

Nyt sommeren.

Kommentar #8

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.
Det ville være veldig fint om dere kunne ha klar en plan med konkrete tiltak til jeg kommer tilbake fra ferien. En klimaplan kanskje?

Ja, du formidler vel det samme som kommentar #5,  LRandby sier det glimrende: "Verden endres ikke ved å kappe hodet av toppen, toppen endres ved at det under endre seg. Meget vanskelig men like fullt relativt enkelt. Ingen får fri når det skal snakkes om skyld, for blott ved å eksistere er vi en del av problemet."

Ingen av oss har altså fri. - Men du verden hvor fort våre politikkere griper til "Blamegame" - eller pekefinger-sporten? Opplever her at jeg må bruke det engelske ordet for å få med nyansene i spillet, slik at vi ikke snakker om statiske foreteelser, men prosesser som griper om seg også i folket.

Hva er medisinen? Annet enn selv å sørge for sin personlige åndelige utvikling, for å skape bedre relasjoner, slik at vi får oppfylt de fleste av våre nødvendige behov i det mer mellommenneskelige samspillet? Rett og slett få på plass verdinormer og samhandlingsregler, slik vi har funnet dem i de store verdensreligionene? Slike forhold vil kunne redusere de mer "falske" materielle kompenseringene, når livet butter imot, men ikke de statlige forbruksideene?

De politiske løsningene har jeg mistet respekt for, da jeg leste at også klimaproblematikken kan brukes for å skape økonomisk vekst? For hva er egentlig Mongstad?

Det er stadig økonomisk vekst som er mantraet, og ikke reell klimapolitikk slik vi tenker oss at det må gagne hele kloden. Og det er krig for våre egne "demokratiske" og økonomiske verdier!

Men det kan skape mange arbeidsplasser på oljepenger, og det kan øke forbruket, som når vi må bytte ut bensinbilder med dieselbiler, for så "å oppdage" at bensinbiler er mer klimavennlige og må erstatte dieselbilene igjen med bensin og mange slike tiltak. - Senest i dag stårdet om nye busser som må skrotes eller bygges om, fordi nye regler forteller at dieslinntaket skal være på den andre siden.

Ja verden vil bedraes er det noe som heter.Det er vel vi som må våkne opp å stikke fingeren i jorda?

Vennlig hilsen Mette

Kommentar #9

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

Globale avtaler må til

Publisert over 7 år siden
Arne Danielsen. Gå til den siterte teksten.
Ikke ømme tær, men en reaksjon på det politiske hykleriet og den frenestiske pekingen på "de andre". Slik har vi endt opp med en kvalmende pekelek på høyt nivå mens lite blir gjort. Politikerne er blitt flinkere til å fraskrive seg ansvar enn å ta ansvar – og å gjøre noe med det.

---

Det er riktig at det til en viss grad er "pekeleken" som gjelder i klimadebatten, hvor diskusjonen ikke lenger er om vi skal gjøre noe, men hva vi skal gjøre.  Etter min mening skyldes ikke dette bare det sedvanlige politiske spill som vi alle kjenner så altfor godt.  Klimaproblemet lar seg ikke løse sånn uten videre fra den norske stortingssalen.

Trådstarter etterlyser handling fra politikerne og harselerer lett med borgernes valg i det daglige.  Jada, en og annen idealist ofrer sikkert både sydentur og biff men det store flertall gidder ikke endre adferd.  Vi vil reise, vi vil spise kjøtt og vi vil for all del ikke ofre vår velstand.  Etter min mening er det minst tre årsaker til at politikerne ikke evner å få til noe vesentlig:

- Atmosfæren er menneskehetens felleseie og løsninger for atmosfæren må løses globalt.  Det er ikke som den norske samferdselsutfordringen; den er et nasjonalt problem og løses nasjonalt.  Vi kan ikke springe til FN når vi skal bygge norske veier, men det kan vi når det gjelder klimakrisen.

- Menneskeheten har viklet seg inn i et nærmest narkotisk avhengighetsforhold til fossilt brensel.  La oss dra en parallell til KFK-gassene som ødela ozonlaget, der menneskeheten klarte å løse problemet gjennom internasjonale avtaler.  Dette lot seg løse lett fordi det fantes andre drivgasser tilgjengelig og det ikke innebar noen smerte å bytte de ut.  Således ikke med fossile energikilder.  Disse har en rekke fordeler ift fornybar energi, ikke minst at vi har vennet oss til dem og bygget opp samfunn rundt bruken.  Slikt er ikke gjort i en håndvending å endre på!

- Så skal vi ikke se helt bort fra det paradoks at Norge både ønsker å være en pådriver i klimaspørsmålet globalt, samtidig som vi tjener oss søkkrike nettopp på det som i siste instans medfører CO2-utslipp.  Du vet hva jeg snakker om.

Det hjelper altså fint lite hva Erna eller Jens, eller Siv for den saks skyld, vedtar i lille Norge sånn for det globale klimaets skyld.  Dette forklarer noe av handlingslammelsen.  La oss si at vi vedtar høye særnorske CO2-avgifter.  Hva skjer da?  Jo da kommer næringslivet på banen og klager på skjeve konkurranseforhold.  Og aksepterer mannen i gata høyere bensinpriser enn vi har idag?  Jeg er ikke overbevist om det.

Skal vi løse klimautfordringen må det globale, forpliktende avtaler til.  Derfor venter vi på Kyoto II og III.  Klimakrisen er antakelig den største ufordring menneskeheten hittil har stått ovenfor.  Den vil vise om vi klarer å legge politiske, religiøse, etniske og økonomiske forskjeller til side og ta et krafttak for våre barnebarn.  Den vil vise hva slags stoff vi er laget av og om vi fortjener å bebo kloden i framtiden.  Og gidder vi ikke gjøre noe, kommer naturen til å slå tilbake - hardt.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere