Verdidebatt

En kultur for kvinnedrap

"Hun var i tenårene. Forholdet skranglet, hun ville ut. Han drepte henne med flere knivstikk. Spørsmålene som ble stilt i miljøet var hva hadde hun gjort? Hvordan gikk hun kledd? Hvordan provoserte hun ham? Ingen stilte drapsmannen til ansvar."

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette skriver norsk-pakistanske Shazia Sarwar i sin tankevekkende tekst på VG+.

Hun beskriver enkelte kulturers godkjenning av drap på kvinner. Og skriver noe særdeles viktig i denne sammenheng: "Det handler om kultur. Vi forlater ikke kulturen når vi passerer grensen."

Hun skriver også følgende: "Det åpenbare forties altså, ikke bare av storsamfunnet, men også av hjelpeapparatet. Av kvinnene som kjenner oss. De er redd for å stemple innvandrermannen."

Dette er meget alvorlig! En misforstått snillisme koster dyrebare liv og bidrar til å opprettholde en mannskultur som på alle måter burde bekjempes med nebb og klør. Ikke minst i Norge. Men som Sarwar selv skriver: "storsamfunnet er for feige til å ta tak i dette".

Hun peker på det faktum at patriarkatet består, til tross for at hennes egen generasjon " stormer frem både på skolen og i arbeidslivet" og er sterkere og friere enn de noensinne har vært.

Hvordan kan så dette få lov å fortsette, i generasjoner, i et land der kvinnefrigjøringen ellers står sentralt - som i Norge?

Sarwar gir nok egentlig svaret selv, idet hun påpeker at innvandrermenn har et annet "støtteapparat" enn andre menn når de dreper sine partnere. De tillegges ikke den samme skammen i sine egne miljøer. De gjør jo bare det som faktisk er forventet av dem når deres kvinner ikke lever opp til forventninger.

Det er merkverdig at det ikke skrives mer om denne tematikken i norsk media. Desto modigere av en ung kvinne å sette søkelyset direkte på. Helt sikkert ikke helt ufarlig aktivitet for hennes del.

Som hun selv slår fast: det største sviket er å finne i egne rekker, men også de samfunn som kaller seg demokratiske, svikter disse kvinnene. I sine forsøk på å forstå og respektere forferdelige ukulturer.

Patriarkalske kulturer som åpner for og godkjenner at kvinner mishandles og drepes, må bekjempes og fordømmes på det aller sterkeste i Norge. Dette bør innvandrermiljøer og nordmenn stå sammen om. Uten unntak

Det finnes rett og slett ikke formildende omstendigheter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt