Verdidebatt

Makten og ytringsfriheten

Bør makten mene noe om hvordan Fritt Ord arbeider for ytringsfrihet?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

AUF-leder Eskil Pedersen raser. Kulturminister Hadia Tajik støtter. Fritt Ords tildeling av 75 000 kroner til Peder Nøstvold Jensens, alias Fjordmans, bokprosjekt har skapt debatt. Forståelig nok. Nøstvold Jensen er en hatefull, høyreekstrem blogger som sprer frykt og har inspirert mannen bak den verste terrorhandlingen på norsk jord.

Men er det egentlig legitimt at en representant fra regjeringen mener noe om hvordan en privat stiftelse som Fritt Ord ønsker å hegne om ytringsfriheten?

Fritt Ord vil verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge. Ytringsfriheten er en grunnpilar i vårt liberale demokrati og skal sikre at alle borgere kan gi uttrykk for de de mener, uavhengig av hvem som sitter med makten.

Derfor skurrer det når kulturminister Hadia Tajik, på kronikkplass i VG 25. juni, går offentlig ut med støtte til Fritt Ords pengestøtte til Fjordman. For hva om kulturministeren hadde vært av motsatt oppfatning – at støtten til Fjordman var ”forkastelig”, slik hennes partifelle Eskil Pedersen mener? Hadde det da vært i orden at landets kulturminister hadde kastet seg ut i det offentlige ordskiftet om Fritt Ords tildeling?

Jeg håper svaret er nei. Ytringsfriheten har noen lovfestede begrensninger (som forbud mot diskriminerende og hatefulle utsagn) – men innenfor lovens rammer er det ikke politikernes oppgave å vurdere hvordan en privat stiftelse arbeider for å sikre ytringsfriheten og det frie ord.

Vi kan like eller ikke like Fritt Ords tildelinger, men det er problematisk dersom vi som politikerne forsøker å påvirke stiftelsens vurderinger. Fritt Ord bør ha full frihet til å gjøre disse vurderingene selv.

Ytringsfriheten er en demokratisk ventil som skal sikre retten til å ytre seg og mene på tvers av den kompakte majoritet. Representanter for makten og majoriteten bør avstå fra å kommentere hva som er nødvendig for å sikre denne rettigheten.

Erik Lunde,

leder i Oslo KrF

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt