Verdidebatt

Kampen for frihet

Mange kristne kjenner mer enn noen gang behovet for å be om frihet til å være annerledes og tenke annerledes. Utfordringen er at vi kan møte oss selv i døra.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For hva svarer vi når andre ber om frihet til å kjøpe sex, be om dødshjelp eller leie en indisk livmor? Vil vi da gi andre mennesker rett til å etterleve sine overbevisninger?

Dobbelt bokholderi ser aldri pent ut. Derfor må vi tenke gjennom konsekvensen av å mene at kristne skoler eller barnehager skal ha lov til å være kritiske til evolusjonslæren, presentere innvendinger mot norske likestillingsidealer eller hevde at samboerskap er synd. Noen vil nok mene at vi bare kan bevare vår egen frihet hvis vi aksepterer at voksne mennesker skal få lov å gjøre omtrent hva de vil i landet vårt.

I slike spørsmål må vi leve med at kristne – også innad i NLM – tenker litt ulikt. Vi trenger ikke å marsjere helt i takt når det gjelder synet på alkohollovgivning eller sexkjøpslov, men vi bør alle ta dilemmaene på alvor.

Ensidig liberalisme trenger motstand

Min vurdering er at en ensidig liberalisme trenger motstand. På den ene siden bør vi slåss for et klassisk toleranseideal. Norsk lov kan ikke påby en kristen livsstil. Det er nødvendig å skille noe mellom etikk og jus. Selv om vi mener at seksualitetens plass er ekteskapet mellom mann og kvinne, er det neppe fornuftig å be om lovforbud mot utroskap eller tilfeldig sex.

På den annen side kan det være legitimt å arbeide for flere idealer enn total nøytralitet. Ikke minst når full frihet kan skade noen. Blir det lov å selge alkohol hvor som helst når som helst, så vil alkoholproblemene i landet vårt øke og belaste hele samfunnet. Og hvis bordeller tillates – fordi voksne mennesker må få lov å selge og kjøpe hva de vil – vil flere mennesker, både kjøpere og selgere, få et pervertert forhold til samliv og seksualitet. Ønsker vi å overse slike konsekvenser fordi ingenting er viktigere enn enkeltmenneskers frihet?

Nøytralitet finnes ikke

Kristen tenkning må ta på alvor at nøytralitet ikke finnes. Fornuften vår bygger alltid på en virkelighetsforståelse. Ta for eksempel spørsmålet om prostitusjon. I dag vil mange mene at staten ikke bør annet enn å akseptere at noen voksne ønsker å se på kjøp av «seksuelle tjenester» omtrent som kjøp og salg av fysioterapitimer.

Men trenger kristne å tenke at enhver har rett til å definere virkeligheten akkurat som det passer dem? Neppe. Vi avviser at sex kan gjøres til en vare – selv om noen prøver. Vi avviser at mennesker har rett til å ta liv – også sitt eget. Vi mener at et to menn aldri kan «gifte seg» – fordi reelle ekteskap ikke er kjønnsnøytrale.

Kort sagt: Nøytralitet finnes ikke. Vi verken skal eller kan forlange at alle lever etter kristen tenkning. Men la oss heller ikke tro at staten opptrer nøytralt bare den gir alle voksne full frihet til å bestemme hva de synes er bra. Det vil aldri være mulig å likebehandle alle tanker om rett og galt. Et levedyktig samfunn forutsetter oppslutning om visse grunnleggende normer. Den kristne forkynnelsen bør frimodig holde frem at Guds bud er det beste grunnlaget for et godt liv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt