Steinar Dahlen Vidnes

10

Er det mulig å få til eit RØYKFRITT NOREG ???

I VG i dag 18.06.13 står det sitat "Generalsekretær Frode Jahren i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) legger i dag frem en plan for å få Norge røykfritt på ti år. " Sitat slutt . Skal man trakke over folks private liv ?

Publisert: 18. jun 2013

I følge VG i dag så vil LHL innstramme røyking som endar med og total forby røyking innan 10år. Det vil då sei at du ikkje kan sitte på trappa di og nyte en sigarett eller sigar etter endt arbeidsdag på en varm sommar dag.   Eller sitte i sofan din foran tv`n  med favoritt programmet ditt og nyte sigaretten eller sigaren din.   No tenker sikkert de fleste av dykk

Jau det kan eg. Korleis skal politikarane og myndighetene overholde dette forbodet.. ??

I første omgang vil det skje ved at 

sitat VG 

"** 20 års aldersgrense for kjøp og salg av tobakksprodukter.
** Røykeforbud på alle steder rettet mot allmennheten; på gaten, konserter og alle offentlige plasser.
** Røykeforbud i arbeidstiden for ansatte i barnehage, skole og helsevesen.
** Forbud mot røyking på områder hvor barn oppholder seg.
** Økte avgifter som øremerkes røykeavvenningstiltak."

20års grensen er latterlig  så også er røykeforbudet på gaten konserter og alle andre offentlig plasser.  Men det som punktet som er mest oppsiktvekkande er Forbud mot røyking på områder hvor barn oppholder seg. 
Ikkje fordi det er vel og bra at det at man skal holde barn vekke frå røyken og hindre at dem blir utsatt frå passiv røyking.   Men dette punktet kan dem gjære som eg sa innledningsvis  nekte deg og nyte røyken heime....

Skal man la myndighetene  gjer eit så stort overtramp.  ?  


 kilde : http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10111174 SDV  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Det kommer nok

Publisert rundt 7 år siden
Steinar Dahlen Vidnes. Gå til den siterte teksten.
Skal man la myndighetene gjer eit så stort overtramp. ?

Etter hvert som det blir færre røkere vil det nok også komme innstramninger. Kampen mot røyken er en lett sak å vinne gehør for jo færre som røker. Det kommer flertallsmekanismene inn og som kjent det som ikke rammer enn selv kan man lett være for.

Ikke tror jeg det er noen vits i å protestere heller. Dog kan man nok i fremtid vise til hvordan man blir kvitt røykerne når andre livstilsutfordringer dukker opp. Vi som røkere kan vel da muliens med et litt skjevt smil trekke på skulderne og si at dette har vi vært gjennom så hvorfor sutre når du blir rammet av det samme men på et annet område.

Det rensligste hadde vel vært å forby røyk og ferdig med det. På den annen side ser man jo at man velger prostitusjonsstrategien på røyerne, det er lov å selge men ikke benytte. LHL er jo en organisasjon som med en del ansatte og disse skal jo også leve. Så kan man med så mange andre slike organisasjoner spørre om hvor mye som går til det stiftelsen i sin tid stod for og hvor mye som går til organisasjonen for organisasjonens egen del. 

Men det er jo mange grunnet til at folk får lungeproblemer og hjerteproblemer er jo også helt klart ikke noe man ser en bråstopp på om selv om alle slutter å røyke. Så det er vel ikke noe problem for LHL å kjempe kampen for et røykfritt samfunn. Det blir nok ikke smalhans før man begynner å gripe fatt i stillesitting, overspising, høyt alkoholforbruk, forurensning med mye mye mere.

Kommentar #2

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Snøballen ruller

Publisert rundt 7 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.
Det rensligste hadde vel vært å forby røyk og ferdig med det.

Nord-Korea er et svært så renslig land! ;) 

Diktaturet sniker seg inn. Først én brekkstang, så en annen, så en tredje --- og som du så riktig og viktig er inne på: når snøballen begynner å rulle, anmasser den seg raskt og gjerne hinsides kontroll så vel som ønske og vilje.

Myndigheter har ikke noe med hvorvidt folk vil røyke eller ikke!

Kommentar #3

Ragnvald Fladmark

2 innlegg  1395 kommentarer

Det har du rett i, Haug

Publisert rundt 7 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.
Myndigheter har ikke noe med hvorvidt folk vil røyke eller

Selv om noen organisasjoner har ønske om forbud, blir det nok ikke aktuelt å forby røyking, like lite som det er å forby alkohol - det er jo organisasjoner som skulle ønske det også.

Myndighetene kan derimot pålegge at alle med såkalte livsstilsrelaterte sykdommer selv må betale for selvpåførte sykdommer eller kreve at man har forsikring.

Mener du det er like diktatorisk at folk selv betaler for behandling av selvpåførte sykdommer eller lidelser - -eller mener du at felleskapet skal punge ut for alt sammen ??

Kommentar #4

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Fanden og fingeren

Publisert rundt 7 år siden
Ragnvald Fladmark. Gå til den siterte teksten.
selvpåførte sykdommer eller lidelser

Definisjonen av 'selvpåført' er, har vi sett, svært så tøyelig. Hvem eller hva stopper denne strikken?

Myndigheter har uansett, mener jeg, ikke noe som helst med å bestemme slik. Enten har vi behandling som er alment skattefinansiert, eller også privat brukerbetalt. Det er ganske udemokratisk med kriminalisering av en stadig voksende andel av handlinger, en kriminalisering som strengt tatt er aldeles unødvendig.

Myndigheter --- i den grad de kan og bør beskjeftige seg med slike fundamentale etiske spørsmål (for det er langt fra gitt at staten skal beskjeftige seg med slikt) --- må innskrenke seg til holdningsarbeid, og ikke las kriminalisere snart det ene snart det andre.

Hvis Fanden, i form av en stats forbudsiver, først gis lillefingeren, tas snart hele armen, snart hele kroppen.

Kommentar #5

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Ja

Publisert rundt 7 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.
Definisjonen av 'selvpåført' er, har vi sett, svært så tøyelig. Hvem eller hva stopper denne strikken?

Her må jeg si meg enig med Haug (og det er jo ikke så ofte). Kanskje blir problematikken tydeligere om en stiller spørsmålet: Skal narkomane betale for å bli behandlet?  Eller litt mer generelt:  Hva er egentlig en livsstilssykdom?  

Kommentar #6

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Neppe

Publisert rundt 7 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Kanskje blir problematikken tydeligere om en stiller spørsmålet: Skal narkomane betale for å bli behandlet?

Men det blir nok litt mer røre om man sier at mosjonisten som pådrar seg skade skal dekke dette selv og om man blir sykmeldt eller ufør grunnet mosjon/idrett så har ikke fellesskapet noe ansvar. Vider huseieren som ramler ned stigen ved husmaling og stigen ikke var sikret forsvarlig. Eller hva med den som kommer ut for en selvforskyldt bilulykke og så videre.

Problematikken blir aldri synlig eller interessant for et flertall når dette flertallet i veldig liten grad risikerer å selv bli den som står der og trenger hjelpen.

Flertallet vil jo etter stor sannsynlighet også feie bort en slik diskusjon som dette, enten ved ikke å bry seg eller ved å si at eksempler som vil kunne angå dem er helt usaklige eller så usannsynlige at man ikke behøver å bry seg om det.

Det vi uansett ser er at dette ikke er statsoverstyring. Her er det mange krefter i samfunnet som drar i flertallets retning. Så skal man skylde på noen så er det ikke myndigheter, maktelite eller den store skumle staten. Det er Fru Hansen og Herr Olsen i milliontall som ønsker denne utviklingen, det kalles majoriteten på folkemunne og er en helt klart demokratisk prosess. Som kjent betyr vel demokrati flertallsstyre, det ligger ikke noe i begrepet som tilsier at det skal være noe godt eller humant ved det. Det er noe vi duller oss inn i og mener at ligger i begrepet.

Kommentar #7

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Livsglede

Publisert rundt 7 år siden

Staten bestemmer snart alt. Livsglede er et ikkeord. Det enkelte individ skal styres slik at det er i stand til å tjene staten på en best mulig måte. Heia Nord-Korea.

På 80-tallet var jeg på ferie i Danmark. Av en eller annen grunn var jeg innom et gamlehjem, eller omsorgssenter som vi sier i våre dager.

Det var en fin sommerdag, det var lørdag og vi satt alle på plenen utenfor. De gamle fikk servert sigaretter, øl, vin, kaffe, cognac, brus og saft. Alt etter eget ønske. Jeg aldri jeg har sett en slik hyggelig og smilende gjeng med gamle folk. De hadde det greit og det ga de klart uttrykk for selv. Denne service vil vi aldri få se i Norge:)

Jeg savner en livsbejaende holdning i Norge. Det er ikke vinter hele året. Vi har alltid klaget over de konservative mørkemenn. Nå er staten i ferd med å gå de en høy gang.

Mvh Petter

Kommentar #8

Amina Delacruz

0 innlegg  381 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Kvinelaug : Det er/var ogsaa slik i Norge da jeg jobbet fra 94 til 08 iallfall

 

Men det har vel kansje endret seg siden 08 

Kommentar #9

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Hmm

Publisert rundt 7 år siden

Dette har jeg aldri sett eller hørt om Amina. Mener du at dette er/var tilfellet i det offentlige helsevesenet i Norge? Hvor?

Mvh Petter

Kommentar #10

Amina Delacruz

0 innlegg  381 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Ja det skjedde ofte der jeg jobbet tidligere. En likor til kaffen , eller ett glass vin eller to  paa lordagkveld og royke har de faatt lov til ( selvfolgelig ) men en annen sak er at naa om dagen er de saa mye sykere naar de endlig faar en etterlengtet plass, at mange ikke orker hverken noe aa drikke eller ta seg en royk,- og noen maa og ogsaa den gangen maatte ha tilsyn naar de royka for sin egen del og for andre beboere ( pgra brannfare)

Noen brukere hadde ogsaa sine egene flasker med litt likor eller Whisky ogsaa som vi hjalp dem aa helle i ett glass.

 

Jo det var i offentlig sektor , jeg jobbet paa ett kommunalt sykehjem eller gamlehjemmet som vi sier paa bygda

Kommentar #11

Steinar Dahlen Vidnes

10 innlegg  35 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.
Ikke tror jeg det er noen vits i å protestere heller. Dog kan man nok i fremtid vise til hvordan man blir kvitt røykerne når andre livstilsutfordringer dukker opp. Vi som røkere kan vel da muliens med et litt skjevt smil trekke på skulderne og si at dette har vi vært gjennom så hvorfor sutre når du blir rammet av det samme men på et annet område.

Kvifor skal det ikkje være vits i å protestere.  Sjølv om eg ikkje røyker   så synast eg eit slikt 
forslag er eit ganske overtramp på privatlivets fred og ikkje minst kva har du , mannen og kvinna i gata (alle utenfor en regjering eller en organisasjon som kjemper for røykeloven),  jens stoltenberg , eller LHL Generalsekretær Frode Jahren med om eg eller du  røykjer eller ikkje ?  

De som røykjer blir det svarte får i den store kviteflokken. Sjølvsagt kan man sjå den store 
helse gevinsten med å ikkje røykje.  Men er dette en god nok grunn til det store overtrampet ? 
ER mannen og kvinna i gata så dumme at dem må få det innprinta med teskje og nyhetsoverskrifter 
med skriftstørrelse 100... Desse sier forresten ingenting om å produsere . 
kva med PRINCE , Malbroo, Tidemanns  osv  skal ikkje dem og få kjenne det 
kva med å få til en lov der det er forbudt å¨PRODUSERE, INNFØRE og forbudt å SELGE.  men ikkje å kjøpe  vil det bli betre ?   Eg trur ikkje det.   Folk vil uansett forbud og lover få tilgang på produktet. 

Du nemner livstilsutfordringer , ja det finnes folk med   avhengighet av coca cola for eksembel
( dårlig eksembel veit det )  er det neste at man skal forby cocacola ? og evt andre brus sorter/ sukker innholdige drikker ???  
Nei Noreg må våkna.  Vi kan ikkje forby røyking, vi kan ikkje forby salg eller bruk av røyk 
enten det er barn til stede eller ikkje . 


SDV  


Kommentar #12

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Ser nok ikke det heller

Publisert rundt 7 år siden
Steinar Dahlen Vidnes. Gå til den siterte teksten.
De som røykjer blir det svarte får i den store kviteflokken. Sjølvsagt kan man sjå den store
helse gevinsten med å ikkje røykje. Men er dette en god nok grunn til det store overtrampet ?

Det man i fremtid vil kunne regne litt på er hvor mange man tror ville blitt syke om andelen røykere fortstatt hadde vært høy. Spørsmålet er om alle de sykdommen man i dag nesten automatisk tillegger at man har røkt vil dø ut med røykerne. Det vil fremtiden vise.

Til orientering røker jeg selv og det eneste jeg vet er at en dag kommer jeg til å slutte med det, enten fordi jeg dør eller av annen grunn. En annen ting som er sikkert er at jo flere som maser om at jeg kommer til å leve lenger hvis jeg bare slutter med røyken jo mer kommer jeg til å røyke. Ikke faen om disse folka skal få viljen sin og bestemme over hvor lenge jeg skal leve. 

De store overtrampene er i flertallets hoder sjeldent overtramp i det hele tatt, selv ser de som oftest på slikt som velmenende og barmhjertig. Slik har det alltid vært og slik kommer det nok alltid til å bli.

Kommentar #13

Sindre Rudshaug

27 innlegg  1213 kommentarer

Kontroll er selvmotsigende

Publisert rundt 7 år siden

Problemet er at det bor et lite kontrollmenneske i de fleste. Alle har lyst å få gjennomført viljen sin på akkurat DETTE området. Når mange slike samler seg og lar seg overtale til å bli med på kontroll som system istedet for å sette seg til motverge, så finner kontrollmenneskene hverandre og setter igang kontrollen av de andre. Selv ønsker de ikke å bli kontrollert, for de mener jo at de utmerket godt selv kan håndtere sine utfordringer. Røykere er en gruppe som ikke liker å bli kontrollert. Dette er paradokset: "Jeg trenger ikke å bli kontrollert, men det trenger jo så mange andre". En selvmotsigende ide som 99% av nordmenn ikke vet at de går rundt med i hodet sitt hele livet.

Kommentar #14

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Det må være grenser for hva staten skal hindre oss mennesker i å gjøre.  Det må i særdeleshet være grenser for hva staten skal forhindre voksne mennesker å putte inn i kjeften sin.

Jeg tror ikke på null-visjons samfunnet.  Det er et samfunn å frykte.  Et iskaldt samfunn der all risiko er minimert ned til et elektrons størrelse og knapt nok det.  Jeg sier som Per Fugelli; jeg tror på blandingsmennesket, det å ikke være perfekt.  Det å ha svakheter, laster og lyster som ikke passer inn i stortingsmeldinger eller religiøse dogmer.  Retten til å være annerledes, til å falle utenfor standardavviket, uten at vi derved skal påklistres negative merkelapper.

Jeg tror på friheten til å selv definere hvem du er og hva du vil utvikle deg mot.  Om du så vandrer med en sigg i kjeften.

Kommentar #15

Steinar Dahlen Vidnes

10 innlegg  35 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Frode Meland. Gå til den siterte teksten.
Jeg tror ikke på null-visjons samfunnet. Det er et samfunn å frykte. Et iskaldt samfunn der all risiko er minimert ned til et elektrons størrelse og knapt nok d

Så sant så sant... 

 Eg håper og trur at denne null visjons tankegangen er umulig å oppnå.
Likavel er det vikitig no å sjå fare signala som er oppe..

 

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
19 dager siden / 2872 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
25 dager siden / 2008 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
7 dager siden / 1082 visninger
Drømmen om tempelet
av
Joav Melchior
21 dager siden / 601 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
6 dager siden / 552 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
rundt 1 måned siden / 520 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere