Verdidebatt

Ap og Høyre er dårlige klimavalg

Høyre og Arbeiderpartiet har abdisert i klimadebatten. Derfor mener jeg at velgere som er opptatt av klima og miljø bør stemme på et annet parti ved høstens valg.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

På vegne av alliansen Klimavalg 2013, som består av over 70 norske organisasjoner, har Framtiden i våre hender evaluert alle partienes program før høstens valg. Med utgangspunkt i seks kriterier er poltikken blitt vurdert, og karakterer utdelt. Dommen er tydelig: De store partiene svikter klimaet, mens de små, med Miljøpartiet de grønne, SV og Venstre i spissen viser hvordan Norge kan bli foregangsland i klimakampen.

Karakterene ser slik ut: Miljøpartiet de grønne 6, Venstre 6 ÷, SV 6 ÷, KrF 5, Rødt 5, Senterpartiet 4, Ap 3, Høyre 3 ÷, Frp 2 ÷.

Dessverre har Norges to statsministerkandidater, Stoltenberg og Solberg, abdisert i klimapolitikken. Det er så godt som ingenting i Arbeiderpartiets og Høyres partiprogram som tilsier at de tar klimaproblemet på alvor, i form av tiltak og ambisjoner som kutter utslippene i tråd med FNs anbefalinger. Det samme gjelder Frp.

At Norges tre største partier ikke prioriterer saken er foruroligende: I følge FNs klimapanel må verdens samlede klimagassutslipp nå toppen allerede i 2015, midt i neste Stortingsperiode. Dersom Stortinget da er dominert av politikere som ikke prioriterer klimaet opp, vil Norge være en sinke i den internasjonale klimakampen.

Best av de verste er Arbeiderpartiet, som får karakter 3. De får pluss for sitt internasjonale klimaengasjement, men et stort minus for sin ukritiske innstilling til oljesektoren, inkludert sitt lett fordekte ja til oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Like under finner vi Høyre, med karakteren 3 minus. De deler Arbeiderpartiets entusiasme for oljeutvinning, og har ingen plan for hvordan utslippene skal kuttes i sektorer som petroleum og transport.

Sisteplassen går til Frp, med karakteren 2 minus. Frp betviler klimaproblemet og har heller ingen politikk for å løse det. Partiet skal ha ros for gode forslag for fremme nye energiformer, men det hjelper lite når arbeidsprogrammet i sin helhet er en plan for stor utslippsvekst.   Heldigvis er de andre partiene langt bedre, og det burde finnes spiselige alternativer for de fleste velgere.

Aller best er Miljøpartiet de grønne med karakteren 6. De setter klima foran alle andre samfunnsinteresser. Like under havner SV og Venstre på 6 minus. Begge serverer smørbrødlister med gode tiltak hvor de vil lykkes med å nå sine ambisiøse kuttmål. Dersom de får muligheten, vel å merke, og oppnår en størrelse som gir reell mulighet til innflytelse.   På de neste plassene havner KrF og Rødt, med karakteren 5.

KrF presenterer kåringens mest troverdige plan for å bidra til utslippskutt i fattige land, men leverer ikke like gode planer for utslippskutt på hjemmebane.

Midt på treet finner vi Senterpartiet, med karakteren 4. De leverer utmerkede tiltak for omstilling fra fossil til fornybar energi, men programmet i sin helhet gir grunn til å frykte at klimaet vil tape i møte med sterke interesser innen transport og petroleum.

Kort oppsummert: For velgere som ønsker at Norge skal gjøre sin del av klimajobben med å kutte utslipp og vise vei til lavutslippssamfunnet, er ikke dagens store partier et alternativ. Det er også på tide  avlive myten om at Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg leverer på klimapolitikken.

La 2013 bli året da klima vippet velgere fra stort til smått. Godt valg!   PS! Hele evalueringen finner du på framtiden.no/klimavalg

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt