Verdidebatt

Var Hellig Olav "hellig" og var han også "martyr" ?

Det har foregått en debatt på VD om Korset og øksen, Statskirkens ubestridte emblem og våpen skjold. Der forekommer det en påstand om Olav som "martyr", Og ikke bare det, drapsvåpenet han brukte i krig er til og med definert som "martyr øks"

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Er det nå på tide å ta en grensoppgang med denne 1000 årige tradisjonen, en liturgisk og forestilligsmessig opprydning i eget hus. Passer det bra nå når DNK er frigitt fra staten, og skal sette bein under eget bord, at dette blir seriøst behandlet av kirkens egne organer.

Vi kan ikke klandre Olav Haraldson og hans hær i dette. De var barn av sin tid og hadde ikke nådd dypere i sin åndelige erkjennelse enn at de trodde evangeliet skulle utbres med sverd, økser og spyd, med tortur og tvang.  Til deres forsvar kan det kanskje sies at de  var fanget i en ny og spennende ideologi som de ikke helt hadde fått taket på ennå.

Men det står ikke til troende at kirken i vår opplyste  tid ennå ikke har tatt tak i dette.  Det skyldes blant annet på at,

Sitat:   "Fra de første liturgiske tekstene til Olav Haraldssons dødsdag, skrevet få tiår etter at han falt på Stiklestad i 1030, omtales han som "konge og martyr". Ja, selv i en fersk utgivelse av Olavsliturgiene tilpasset Den norske kirke, er det martyrkongen som omtales "

Sitat slutt.

Helt utrolig at kirkens menn på tusentallet, med sin ennå rådende forestilling og glorifisering av krig og drap som maktmiddel, ennå innehar det liturgiske forfatterskap i kirken når det gjelder denne sak.

Er vi, lik DKK, så bundet av tradisjonen, at vi ikke tør å kalle en spade for en spade, og komme oss ut av denne liturgiske løgnen ?  Det skal ikke så mye til, bare å erkjenne sannheten, og ordne opp i villfarelsen.   Ellers er jeg redd for at folkekirken nå, etter "statsbruddet" vil komme til å smuldre opp i et utall av småkirker og samfunn på amerikansk vis. Det er vi heller ikke tjent med.

Det er ikke lett heretter å være medlem i en folkekirke som skryter liturgisk av at den har blitt til ved øksedrap. For det er ikke sannheten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt