Kommentar

Vi ere en nasjon

17. mai er en samlende dag for alle i Norge. Ikke-vestlige innvandrere feirer dagen akkurat like mye som etniske nordmenn. Og de gjør det med norske flagg.

Ni av ti innvandrere fra ikke-vestlige land feirer 17. mai. Det er samme tall som for etniske nordmenn, kunne Vårt Land melde i dag.

For 30 år siden i år måtte Sagene skole ha politibeskyttelse i 17. mai-toget. Skolen hadde mottatt trusler fra ny-nazister, som protesterte mot at innvandrerbarn fikk gå i toget og bære det norske flagget.

I år har vi i forkant av nasjonaldagen hatt en merkelig debatt om utenlandske flagg i 17. mai-toget. Nå er det skapt en forestilling om at innvandrere skal bruke dagen til å vifte med andre lands flagg, og dermed ta fra Norge bursdagsfeiringen sin.

Bakgrunnen var noe så uskyldig som en skole i Ålesund som hadde latt barna tegne papirflagg som var norske på den ene siden og utenlandske på den andre. Så ville noen forby utenlandske flagg, og dermed rullet debatten.

En merkelig debatt, mener kulturminister Hadja Tajik i Vårt Land. For ikke-vestlige innvandrere vifter med norske flagg, de også. 17. mai er årets mest inkluderende dag, der alle får delta i feiringen av Norges frihet og vår grunnlov.

Innvandrerne har aldri kommet med noe krav om å gå med andre lands flagg i 17. mai-toget. Derfor er det like feilslått å argumentere for slike flagg som det er å forby dem. Et forbud ville ellers være i strid med den Grunnloven vi feirer.

Når en rekke barn med bakgrunn fra andre land marsjerer opp Slottsbakken i Oslo under norske flagg, er det et av de beste bevis for at innvandringen ikke har ødelagt vårt nasjonale samhold og samlingen om norske verdier. De aller fleste innvandrere er like stolte av 17. mai, landet og flagget som alle andre.

Det skal vi være glade for. Vi er fortsatt én nasjon.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar