Verdidebatt

Hvilket flagg skal du bruke?

Flaggdebatten er tilbake igjen. Jeg ønsker den ikke hjertelig velkommen, men den provoserer meg tilstrekkelig til å lufte noen tanker for offentligheten. Først må jeg si at jeg er veldig glad i 17 mai.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

17 maifeiringen vår er i Wergelands tradisjon. Dette er en fin dag med flagg, bunader og massevis av glade barn. Når noen føler at dette trues, skjønner jeg at folket reagerer – men er det egentlig noe som truer 17 mai?

Noe av det viktigste for Wergeland var at ungene kunne gå i tog å ha det morsomt med å feire våre grunnlov, som er tuftet på prinsippene fra den franske revolusjon (med fokus på frihet, likhet, brorskap) og den amerikanske uavhengighetserklæringen. En lov som beskytter de barna som synger og feirer at vi har vår frihet, og vår egen grunnlov.

For fem år siden sa lederen av 17. mai-komiteen i Oslo at han ville kaste ut barn fra toget dersom de dukket opp med feil flagg. Årets debatt blåses i gang av de samme kreftene som i sin nasjonalistiske iver etter å beskytte det ”norske” var villige til å oppgi herredømme over fedrelandet sitt til fordel for en fremmed statsmakt under andre verdenskrig. Om disse kreftene hadde vunnet frem ville vi sannsynligvis hatt tysk som morsmål, og flagget vårt ville sett slik ut:

Debatten begynte med at en skole i Ålesund av en eller annen merkelig grunn spurte den lokale 17-maikomiteen om tillatelse til at barna kunne tegne og bruke egne flagg med sitt opprinnelseslands flagg på den ene siden, og det norske på den andre siden. Dette klarte et nettsted med høyreekstreme sympatier å vri til at skolen skulle bytte ut det norske flagget med utenlandske flagg.

Tusenvis av nordmenn delte ukritisk dette høyreekstreme sludderet på Facebook. Folk tok agnet å protesterte høylydt mot denne forferdelige trusselen mot grunnlovsdagen vår. Så gikk det ikke bedre til enn at 17-maikomiteen la seg flate for disse tøvete protestene å ba barna om å bruke kun det norske flagg. De høyreekstreme vant frem.

Det at noen vil veive med noe annet enn det Norske flagget klarer jeg ikke med min beste velvilje å se at skal kunne svekke markeringen av grunnloven vår - og det den står for. Tvert imot tror jeg innslaget av mangfold gir oss en enda mer fargerik og fin grunnlovsdag.

Bjørnstjerne Bjørnson skrev dette i en artikkel i Dagbladet i 1892: «Hvad var Norge uden de Fremmede? I Haandværk, Industri, Handelsskab, Kunst, sociale og politiske Opgaver? Enten maa vi ud blandt dem eller de maa hid til os. At skjælde ærlige Folk ud som «Fremmed», deri er en slet arv fra den Tid, de forskjellige stammer hadede hverandre; derfra er arven gaat videre ind i Bygdesneverheden og derfra videre ind i den slettere Patriotisme. Det er Grisemoral i den, vi vil være alene i Trauget.»

I Norge bor det ca 500 romfolk som har norsk statsborgerskap, og mange benytter den retten EØS og Schengen gir dem til å oppholde seg her uten norsk statsborgerskap. Jeg skulle gjerne sett at romfolket også ikledde seg sine festdrakter og brukte sine flagg på 17 mai, og feiret grunnloven sammen med oss. På Snåsa har vi en "flaggborg" i toget, med norske og samiske flagg, med bunader og festdrakter. Dette synes jeg er både fargerikt og vakkert.

Når jeg la fram forslaget om å markere grunnlovsdagen også med romfolkets flagg på facebook, ble det for mye for mange av mine landsmenn. Dette vil ødelegge nasjonaldagen vår, fryktet flere av nettdebattantene. Jeg viser til norsk-pakistaneren Wasim Zahid, som sa følgende: "Min nasjonalfølelse og stolthet kan aldri svekkes eller krenkes av andre flagg på 17 mai. Til det er denne nordmannen altfor sterk og raus". Om vi er så rause, eller om vi er smålige og intolerante får tiden vise.

17 mai feirer vi grunnloven. Den gjelder for alle som bor i Norge - uansett hvor de kommer fra eller hva de vifter med. Å skulle legge begrensninger for hvilke flagg disse glade barna fra alle verdens hjørner skal vifte med virker både meningsløst og smålig.

For min del er det ikke naturlig å synliggjøre nasjonaliteten til mine forfedrene på grunnlovsdagen. Tror egentlig ikke jeg ville veivet med svenskeflagget heller, om jeg var født der. Men om noen har slike behov, så klarer ikke det å ødelegge min 17 mai.

Jeg synes det er utrolig vakkert å se alle bunadskledde menneskene med norske flagg på 17 mai. Patrioten og nasjonalromantikeren i meg vil gjerne se dette særnorske fenomenet, men det blir ikke mindre vakkert av andre innslag. Om Nasjonaldagen vår virkelig må beskyttes med forbud er den langt mindre verdt for folk enn jeg trodde.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt