Verdidebatt

Lippestad og idèen om det multikulturelle samfunnet

Lippestad ønsker å definere «Det vi kan stå for». Men hvordan skal det gjøres, uten å ekskludere noe eller noen? Det er ikke mulig, uten å forkaste idéen om det multikulturelle samfunnet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Geir Lippestad er ute med sin bok «Det vi kan stå for», og 18. april ble Lippestad intervjuet i Dagsrevyen angående lanseringen. Her presenterer han hvorfor han har skrevet boken, hva den handler om, og hva han selv står for. Det virker solid og gjennomtenkt. Men jeg klarer ikke å komme forbi at det er noe selvmotsigende i det han sitter og sier.

La meg se om også du reagerer. Først er han veldig opptatt av at samfunnet vårt ikke har tatt det viktigste oppgjøret med det aller verste hos oss selv etter 22. juli; nemlig dette at det finnes et «oss» og det finnes et «de andre». Altså; våre fordommer mot andre. Det multikulturelle samfunnet må forsvares, og er det eneste riktige. Det finnes ikke kulturer som er bedre enn andre, og i alle fall er ikke vår kultur bedre enn andre. Lippestad mener at disse holdningene fortsatt lever i beste velgående i samfunnet vårt, noe som må bekjempes.

Deretter begynner han å snakke om hvor viktig det er å ha verdier. Han mener at det å snakke om hvorvidt den norske kulturen består av ski eller brunost, ikke er viktig. Det viktige er hvilke verdier vi som samfunn har. Han forklarer hvor viktig dette er ved å vise til da han selv måtte finne og definere sine egne verdier som advokat, da han ble spurt om å forsvare Breivik.

Men vent litt Lippestad… Skal vi som samfunn definere våre verdier? Jeg mener… jeg er selvfølgelig helt enig, men du snakket jo nettopp om hvor viktig det multikulturelle samfunnet var. Hvordan kan det være mulig for oss å definere våre verdier som nasjon, når vi skal ha et multikulturelt samfunn, der det ikke skal hete «oss» og «de andre»?

For, og la meg forsøke å ta dette steg for steg, et multikulturelt samfunn vil jo nødvendigvis måtte komme til å ta opp i seg enhver «verdi» som finnes der ute blant innbyggerne. Enhver verdi og norm er like god som en annen. Det er jo nettopp dette som er så viktig i et multikulturelt samfunn. Det heter jo ikke «oss» og «de andre».

Lippestad ønsker å definere «Det vi kan stå for». Men hvordan skal det gjøres, uten å ekskludere noe eller noen? Det er ikke mulig, uten å forkaste idéen om det multikulturelle samfunnet. Først da kan vi gjøre som både Lippestad og jeg vil; definere våre grunnverdier. Og la det være klart; det er helt avgjørende av vi klarer å definere våre verdier. Men da må vi vite hva verdier er.

For Lippestad går videre og nevner det han mener er én av vårt samfunns viktigste verdier; rettsstaten. Det er to forhold jeg vil kommentere som svært bemerkelsesverdig ved dette;
For det første er ikke «rettsstat» en verdi. Det er en samfunnsordning. En verdi er typisk en leveregel. «Rettsstat» er ikke en leveregel.  
For det andre så tramper han på sin egen verdi. Han bruker boken til å ta sterk avstand fra sin klient sine synspunkter, og refererer fra fortrolige møter med Breivik. Advokatforeningen ber nå om en redegjørelse for dette, fordi de mistenker at det kan dreie seg om brudd på taushetsplikten. Og dette er jo ordninger som er grunnleggende for en rettsstat. Men det kan virke som at så lenge man kjemper for egne mål, så er det underordnet hvilke midler man bruker.

For øvrig mistenker jeg at hverken Lippestad eller AP, i sin kamp for det multikulturelle samfunnet, har like stor plass for det konservative kristen Norge, som for konservative grupper fra Østen. Vi får kanskje en mulighet til å teste dette nå, men jeg tør vedde på at hverken Lippestad eller AP kommer til å støtte NLM og Indremisjonsforbundets avgjørelse om å vise til sitt eget regelverk i ansettelsesforhold.

Presisering; å forkaste idéen om det multikulturelle samfunnet betyr ikke at vi snakker om «oss» og «de andre» i betydningen av at «vi» er bedre enn «de andre». Det kristne menneskesynet setter hvert enkelt menneske i en særstilling. Hver enkelt, om en er jøde eller greker (eller muslim for den del) har en ukrenkelig verdi og er enestående som menneske og person.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt