Trond Wathne Tveiten

47

Respektløst av Odd Einar Dørum

Odd Einar Dørum bør be om unnskyldning

Publisert: 18. apr 2013

Det er trist når vi kommer til det punktet at vi må gå ut mot en av våre egne. Odd Einar Dørum er en nestor i Venstre som vi alltid har hatt stor respekt for, vi har vært stolte over å tilhøre samme parti som ham og alltid lyttet til hans kloke innlegg.

Under debatten om førstegangstjeneste versus profesjonelt forsvar på Venstres landsmøte, ble vi imidlertid svært skuffet og oppbragt over Dørums uttalelser. Under debatten presterer Odd Einar Dørum å si dette: "Vi trenger to prosent cowboyer, ikke 98" prosent, og la ikke skjul på at han fryktet et forsvar med «halvbrune våpenonanister» dersom vi får et forsvar bestående av bare profesjonelle soldater.

 

Uavhengig av hva man mener om profesjonalisering av det norske forsvaret, skal ikke de profesjonelle soldatene (grenaderene) våre omtales som "halvbrune våpenonanister". Dette er tituleringer vi tar sterk avstand fra og vi er sikre på at en slik oppfatning av grenaderene i det norske forsvaret ikke er representativ i Venstre. Forsvaret består av stadig flere grenaderer og vi er trygge på at forsvaret bare tar inn grenaderer med sunne holdninger og at "rambo-typer" med "brune" holdninger ikke har en plass i det norske forsvaret.  Det merkeligste med uttalelsen er imidlertid det faktum at Dørum selv har sittet i to regjeringer som har deltatt internasjonale operasjoner. Både i Afghanistan og i Kosovo deltok og deltar norske styrker, noe Dørum støttet opp om. Mener han virkelig at disse profesjonelle soldatene er en gjeng våpengale "halvbrune" cowboyer? Dette er ikke bare et hån mot de soldatene som kjemper for vårt land, det er også et hån mot de som ble såret og de som falt.

Odd Einar Dørum burde ha vist bedre enn å komme med slike nedsettende ord om våre væpnede styrker. En ting er å være for verneplikt, men å forsvare ordningen på denne måten er bare tragisk og vi oppfordrer Dørum til å unskylde sine uttalelser.

 

Vi er stolte av våre profesjonelle kvinner og menn i det norske forsvaret som er villig til å betale den høyeste prisen for vår frihet og vårt demokrati. Vi er takknemlig for at de risikerer livet i utenlandsoperasjoner på ordre fra Stortinget. Vi som sitter trygt og godt her hjemme skylder dem å i det minste omtale dem med respekt.

 

Anders Skoglund, bystyrerepresentant for Venstre i Bergen bystyre

 

Trond Wathne Tveiten, vararepresentant for Venstre i Bergen bystyre

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere