Verdidebatt

Er Yusuf al-Qaradawi en ekstremist?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette enkle spørsmålet er Shoaib Sultan usikker på hvordan han skal svare på, og det er derfor grunn til å stille spørsmål om Sultan er riktig mann til å lede 17. mai-komiteen i Oslo.

Vårt Land har kjørt en massiv kampanje til støtte for Sultan. Debattredaktør Johannes Morken har promotert Sultan så mye som han har kunnet i papiravisen og på Verdidebatt, nå sist i innlegget Jeg, en jødehater?  Derfor vil det være meget interessant å få noen refleksjoner fra Morken eller andre Vårt Land redaktører om hvordan de vurderer at Sultan har nektet å svare på dette enkle spørsmålet inntil vi fikk et uklart svar i dag. Kan det være at de ble med med på et stykke kampanjejournalistikk uten å stille de nødvendige kritiske spørsmålene til Sultan?

I sammenheng med innlegget til Sultan skriver også Vårt Land artikkelen Står sammen mot beskyldninger om jødehat, som var hovedsak i papiravisen på 15. april. I sitt innlegg angrer Sultan på at han ikke meldte Aftenposten til PFU for artikkelen Muslimsk leder hyller Holocaust. Jeg har fulgt med på mange av sakene i PFU, og jeg kan nesten garantere at Aftenposten ikke ville ha blitt dømt for denne artikkelen. I kommentaren Forbindelsen mellom Sultan og Qaradawi skriver jeg også om det jeg opplever som problematisk med Sultans reaksjon.

Vårt Land skal ha ros for at de innhentet sitater til sin artikkel fra politisk redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle som blant annet sier følgende:

«Det er jo leit at Sultan har gått i fire år og ergret seg over en artikkel i Aftenposten. Også fordi han i disse fire årene har hatt åpne spalter her hos oss. Han har enda vært fast spaltist. Slik han beskriver dette, kan jeg skjønne at han følte seg tatt på senga av spørsmålene han fikk den gang. Men hadde jeg vært i hans situasjon ville jeg vært mye mer bekymret over at en kar som Qaradawi, med sine standspunkt i forhold til Holocaust, blir sett på som en autoritet. Dette er det viktigere å diskutere enn hvorvidt vi har vært for sleivete i Aftenposten.»


Likevel kan det stilles spørsmål om Vårt Land sviktet sin samfunnsoppgave når de ikke stiller et eneste kritisk spørsmål til Sultan om hans holdninger og bindinger til Qaradawi og Det Europeiske Rådet for Fatwa og Forskning. Kan dette skyldes at Vårt Land har bestemt seg for å kjøre en kampanje for Sultan uavhengig av om han mener Qaradawi er en ekstremist eller ikke eller om han mener Qaradawi og fatwarådet bør være religiøse autoriteter for muslimer i Norge?

Sultan skal ha ros for å ha involvert i debatten, og det er bra han for eksempel sier han er uenig med Qaradawi i noen spørsmål. Likevel, siden han er ansatt som rådgiver med fokus på ekstremisme i Antirasistisk senter, er det påfallende at han ikke kan svare klart på spørsmål om ekstremisme hos Qaradawi og fatwarådet.

Sultan viser også til innlegget Muslimske høyreekstremister? på nrk.no, Ytring, hvor han tar et oppgjør med relativt marginale bevegelser som Profetens Umma, men det ville være mye viktigere å ta et oppgjør med Qaradawis teologi som er anerkjent av en overveldende majoritet av sunnimuslimer som autorativ.

Debatten har rast i Sultans tråd, og mange har stilt Sultan spørsmål om Qaradawis ekstremisme. Jeg har gjort det mange ganger siden 15. april uten å få svar, sist i kommentaren Manglende svar om ekstremisme.

I morges utfordret jeg også Sultan på Twitter, og jeg fikk følgende interessante svar fra Mohamed Abdishazan, en muslim en uavhengig sosialdemokrat som er kompromissløs i sitt forsvar av ytringsfriheten, en mann jeg har stor respekt for:

Tja - fra et mainstream islamsk perspektiv så er Qaradawi ikke en ekstremist - noe som i seg selv er problemet og interessant. Når dette er sagt vil en god del muslimer med disse uttalelsene mene Qaradawi framstår klart som en ekstremist.


Det er mulig det var twitringen til Abdishazan som gjorde at Sultan endelig reagerte, og han kom med følgende tvetydige tweet: Usikker på om man skal kalle ham ekstremist, men endel standpunkter han har er klart ekstremistiske.

Jeg er også usikker på hvordan vi skal tolke Sultan, men så lenge han kommer med så unnvikende og uklare svar, er det legitimt og rettmessig å stille spørsmål om han er rett mann til å lede feiringen av 17. mai i Oslo.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt