Verdidebatt

Holdninger til flerkulturelle

En norsk massemorder med 77 liv på samvittigheten betyr ikke at alle nordmenn er massemordere

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

HOLDNINGER TIL FLERKULTURELLE

Ønsker vi å lete etter det positive da finner vi det positive. Ønsker vi å lete etter det negative da finner vi det negative. Mange flotte innvandrerungdommer og voksne har ofte rakt meg en hjelpende hånd når jeg har balansert på glattisen. For noen år siden mistet jeg en tikroning på gulvet på toget. På Haugenstua stasjon løper en mann fra Somalia etter meg og overrekker meg tikroningen. Gledelig overrasket ble jeg da mediene ofte har fremstilt somaliere som kriminelle.

På tog og buss skjer det stadig at ungdom fra ikkevestlige land reiser seg og tilbyr plassen sin. I butikker, på apoteker, på servicekontorer, hos frisøren og andre steder opplever jeg dem stadig som tilstedeværende, hjelpsomme og blide. I borettslaget hvor jeg har bodd i 35 år bor det mange innvandrere, og jeg vil beskrive dem som fredelige og greie.

Alle vet at Norge har problemer med kriminelle fra Øst-Europa og andre land. Dessverre er det slik at mange putter alle fra den ikkevestlige verden i den store sorte gryte som fører til generalisering og stigmatisering. En norsk massemorder med 77 liv på samvittigheten betyr ikke at alle nordmenn er massemordere. En inder som har voldtatt kvinner, betyr ikke at alle indere er voldtektsmenn og en bergenser som snakker høl i hodet på deg betyr ikke at alle bergensere er store skravlebøtter.

Våger vi å bryte de kunstige barrierene mellom kulturene og nasjonene, kan vi oppdage mange flott kvaliteter hos hverandre, samt at vi kan berike hverandre gjennom gjensidig erfaringsutveksling.

Gunn Pound

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt