Verdidebatt

Klimabrølere

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Klimapanelet og naturvernorganisasjoner har utsatt seg for angrep av skeptikere i følge Dagbladet, - det er gjort unødvendige feil.

Når man nå hører om at "klimapanelet overdriver", er det viktig å huske på at andre lenge har ment at panelet undervurderer. Etter klimapanelets tidligere rapporter, mente mange forskere at trusselen om menneskeskapt global oppvarming ble redusert gjennom politisk press. Det kan være naturlig å anta at sannheten finnes et sted mellom "overdriverne" og "klimaskeptikerne", dvs omtrent som i klimapanelets siste rapport.

På en annen side forklarer 1000 forskere i praksis her (2009) at vi står overfor klimapanelets (2007) worst case scenario, minst, og da tenker jeg at det er sannsynlig at sannheten dessverre tipper i negativ retning.

Det er naturlig at man blant et hav av vitenskapelige dokumentasjon om global oppvarming, oppdager noen dråper forurensing i form av subjektive spekulasjoner, misforståelser og uvitenskapelig dokumentasjon. Det er ikke annet å forvente at det begås feil når tusenvis av publikasjoner skal gjennomgås av et begrenset antall mennesker på kort tid. Det betydelig større grunn til å være kritisk når noen dråper forurensing presenteres som hav av noen få personer, som f.eks "klimarealister" og andre klimaskeptikere.

Man skal også være forsiktig med å overdrive betydningen av beskyldningene. Det er langt fra sikkert at beskyldninger holder mål.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt