Verdidebatt

Grønt og sosialt, ikke fri flyt

Venstre skal være det grønne og sosiale alternativet i norsk politikk. Bare på den måten kan vi være det sosialliberale alternativet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Venstre skal være det grønne og sosiale alternativet i norsk politikk. Bare på den måten kan vi være det sosialliberale alternativet.

Denne helgen har Venstres landsmøte. Mange har meninger om Venstre. Hva vil sushi- og hornbrillevenstre nå? spør politiske kommentatorer seg og lager et skremmebilde av et parti som lar individet flyte rundt i sin egen boble uten røtter i noen ting som helst. Men sånn er ikke mitt Venstre.

Jeg har kalt meg kristenliberaler, men det begrepet er etter mitt skjønn overflødig. Det kristne og det sosialliberale er for meg mitt felles verdisett. Nestekjærlighet, søken etter fellesskap, med eget moralsk ansvar og frihet til å utvikle sine egne evner, ligger sentralt både i kristendommen og i den sosialliberale tradisjonen.

Mitt Venstre er et parti som bryr seg og setter folk først. Vårt Venstre er derfor en sterk forsvarer av fellesskapene. Der Høyre setter en prislapp på hver enkelt av oss i helsevesenet og Arbeiderpartiet som plasserer oss alle som brikker i et monopolspill, setter Venstre folk først også i helsevesenet med sterke lokalsykehus og tilgjengelig lavterskeltilbud.

Mitt Venstre er det grønne, sosiale og liberale partiet der noen kommer fra bygda og andre bor i byen. Der noen sykler og noen har kjøpt ny traktor. Noen av oss går i fargerike klær. Andre henter frem grådressen og de sorte brillene hver dag.

Mitt Venstre står i en sterk motkulturtradisjon. Det er den lille mannen mot den store staten. Det er kampen for lokalt sjølstyre. Det er å flytte makt nærmere folk. Motkulturene er ikke lenger bare bedehuskultur, målsak og avholdsbevegelsene. Homo-, miljø- og kvinnebevegelsene er også motkultur. I Venstre smelter de nye og de gamle sammen.

Etter en tid som næringspolitisk nisjeparti har Venstre gjenreist seg som partiet med fremtidsvisjonene. Det går en grønn tråd gjennom Venstres historie og Venstres program. Venstres historie er også reformenes historie, for skole, likestilling, sosial utjevning, miljøvern og demokrati. Det må det fortsatt være. Det sosialliberale partiet skal være hjertevarmt og grønt, om ikke forlater vi vår plass i norsk politikk.

Per Magnus Finnanger Sandsmark er førstekandidat for Østfold Venstre

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt