Verdidebatt

NRK i kveld om TIPH

Temporary International Presence in Hebron

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I kveld sender NRK 1 (Kl 21:30) en reportasje fra Hebron på Vestbredden, der Temporary International Presence in Hebroneller TIPH som er den daglige forkortelsen blir fulgt nærmere. TIPH ble etablert i 1994 etter «cave of the Patriarchs massacre» der Baruch Goldstein drepte 29 palestinere.

Hensikten med TIPH er at observatørene, som er fra Norge, Sverige, Danmark, Tyrkia, Sveits og Italia, skal skrive rapporter fra det de ser og hører i byen. Observatørenes oppgave er å være tilstede i de ulike bydelene av Hebron. De er ubevæpnet, men bærer uniform med synlige TIPH distinksjoner.

Rapportene de skriver er tilgjengelig for Israel og Palestina – og for de land som deltar i TIPH – men de er ikke offentlig, og norsk presse har ved ulike høver forsøkt å få innsikt i disse rapportene, en uten hell.

Tidligere utenriksminister i Israel,Avigdor Lieberman, ville i sin tid i regjeringen kaste ut observatørene, men den israelske regjering valgte å forlenge avtalen med TIPH. Det som var ment som en midlertidig observatørgruppe har nå vært tilstede i Hebron i 20 år – så det er lite som minner om «temporary»

Så får vi se i kveld på NRK hva observatørene ser, og hva journalistene vil formidle. Det kan blir interessent.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt