Verdidebatt

Min tro

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Som ikke-troende og en uten religion blir jeg rett og slett forvirret over at min ringe person blir sett på som en fiende av religionene. Sett på som en som ønsker religionene fjernet og religiøse omvendt. Som agnostiker kan jeg ikke si annet en at jeg rett og slett ikke vet, mulig jeg har tatt feil eller ikke tatt det rette valg, mulig andre har tatt feil og at jeg har vært for feig eller lat til ikke å ha tatt et mer konkret standpunkt.

Selv mener jeg at jeg ikke har noe imot religioner eller religiøse. Når det er sagt har jeg imot å bli religiøsisert eller måtte forholde meg til andres tro bare fordi de er mange, mens de selv ikke ser ut til å ville ta til seg noe kunnskap om hva det vil si å ikke være religiøs eller ikke ha noen tro.

For stadig blir jeg fortalt at jeg må tilegne meg mer kunnskap om andre. Jeg må forstå dem, forstå deres drivkfaft og forstå hvor viktig religionen deres er for dem. Jeg har jo så langt trodd at de da forsto at også mitt livssyn er viktig for meg og noe jeg tror på.

Mitt livssyn er ikke misjonerende eller grunlag for å overbevise andre om at mitt syn er det rette. Det er et livssyn som er tuftet på lev og la leve. At vi som indivder tar valg hver dag og at våre valg i så stor utstrekning som mulig bør være overveid og begrunnet.

Mitt livssyn har ikke noen tro på at det er noen overordnet mening. Jeg tror på at mine bestanddeler har et evig liv i et kretsløp men at mine tanker og mitt selvopplevede jeg opphører den dagen min kropp ikke lenger er til.

For meg er dette det mest naturlige av alt. Ikke er jeg over noe eller noen og ikke er jeg under noe og noen. Men selv om jeg ikke ser noen logisk mening eller noe mål med mitt liv er jeg ikke ubevisst at mitt liv og mine handlinger påvirker. Stort sett alt jeg gjør rører ved noe enten jeg er det bevisst eller ikke.

Et eksempel er det jeg her skriver. Selv om teksten ikke blir lest av en eneste en har jeg ved å ha skrevet den gjort noe å påvirket noe. Alt fra hva strømmen datamaskinen min bruker til selve datamaskinen som jo er produsert og betalt for. Innholdet blir publisert her på debatten og debattsidene eies jo av noen som igjen gjør noe.

Slik er mitt livssyn, jeg er til og blott ved å være til påvirker man. For mitt livssyn medfører det at jeg ved å eksistere har ansvar. Det betyr at jeg ikke bare ukritisk kan la meg drive med strømmen. Jeg er ansvarlig rett og slett for min del i et uendelig mye større billede.

Men som sagt, dette er ikke noe livssyn som gir andre noe svar. Det er et livssyn som samvirker og samhandler med andre og deres livssyn uten at det har som mening eller mål å endre andre eller påvirke dem til å endre seg.

Det eneste mitt livssyn kan gjøre er å virke. Om andre mener at det de ser er noe å ta til seg, eller ta biter fra, så er det velkomne til det men bare ut fra at de selv velger det og selv kommer på ideen.

Mitt livssyn har ikke noen opphavsrett, det er ikke nedtegnet eller forklart. Det har ikke noe ekspansjonstanke bak seg og det er fullt av feil og mangler som stadig dukker opp og må korrigeres. Men det er mitt, det er meg.

Er denne troen skremmede? Utgjør jeg en fare for andres tro? Hva med å møte meg med den troen jeg har uten å angripe den. Hva med å møte meg som frende og ikke som fiende. For hva har jeg vel gjort som gjør at jeg av mange blir sett på som en som ønsker å rive ned deres tro. Hvilket grunnlag har de for å hevde noe slikt?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt