Verdidebatt

Massene har ikke alltid rett

Det finnes i dag mange undersøkelser og reportasjer som styrker både Abid Raja og Mehdi Hasans vitneutsagn om antisemittisme blant muslimer.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

21. mars skrev Mehdi Hasan, politisk direktør i den britiske utgaven av Huffington Post, en artikkel om antisemittisme blant muslimer i Storbritannia. Artikkelen kunne leses i både The New Statesman og Huffington post. Mehdi Hasan, som selv er muslim, forteller at antisemittisme er vanlig blant de britiske muslimene. Dette er modig gjort. Og ærlig.

Det er ikke vold han sikter til, men konspirasjonsteorier. Slik som at Dodi og Diana ble myrdet av Mossad for at den britiske tronarvingen ikke skulle få en arabisk stefar. Eller at jødene sto bak 11. september. Hvorfor skulle ellers 3.000 jøder være hjemme fra jobb denne dagen? For ikke å snakke om Holocaust. Skjedde ikke. Men også finanskrisen har jøder fått skylden for.

Ikke tie. Mehdi Hasan skriver at han er klar over konsekvensene av sin artikkel. Noen muslimer vil si han er kjøpt av jødene. På den andre siden kan hans artikkel bli brukt av for eksempel English Defence League. Trolig har han fått rett i begge deler.

Han skriver også at han alltid har vært motvillig til å forfatte en slik artikkel. Selv om han har vært klar over konsekvensene, virker det likevel som noe har gnaget artikkelforfatteren i såpass sterk grad, at han ikke lenger har kunnet tie. Han skriver da også at antisemittismen har vært muslimers skitne lille hemmelighet.

Det virker som om artikkelforfatteren har revet seg løs fra gruppen, og de politiske, kulturelle og religiøse føringene for å kvitte seg med en byrde.

Ærlig debatt. Høsten 2012 skrev Abid Raja en kronikk i aftenposten. Målet hans virket å være det samme som Mehdi Hasan sitt. De ønsker en ærlig diskusjon og et oppgjør innad.  Den politiske direktøren i Huffington post skriver at muslimer ikke kan bekjempe islamofobi samtidig som vi lager unnskyldninger for jødefobi. Abid Raja tar et oppgjør med egne demoner og ønsker at det muslimske samfunnet skal gjøre det samme.

Kritikken av disse to modige menneskene likner nokså mye på hverandre. I hovedsak blir de kritisert for å generalisere for mye. Både av muslimer og av ikke-muslimer.

I tilfellet Abid Raja forsøker enkelte nærmest å devaluere hans meninger til ikke å være annet enn hans egne vonde og vanskelige oppvekst. Altså en subjektiv opplevelse. Andre mener at å bruke ham som sannhetsvitne er å styre skuta, ikke etter stjernene, men etter vær og vind.

Støtte. I den andre ytterkanten av skalaen er det ikke mange. Men blant dem er filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen. Han støtter det meste i Rajas kronikk, og kaller den modig. Raja fikk også delvis støtte av Aslam Ahsan, Ap-politiker.

Også Mehdi Hasan får støtte. Blant annet av Dr Leon Moosavi, spesialist på muslimske samfunn i Storbritannia. Dette styrker sannhetsgehalten i Hasans artikkel.

Det finnes i dag mange undersøkelser og reportasjer som styrker både Abid Raja og Mehdi Hasans vitneutsagn. Likevel, det enkleste er gjerne å stole på dem som er i størst antall.

Når historien skal skrives, blir den likevel ikke alltid massen til ære.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt