Kommentar

Agrar-krigeren

I 2009 sa Ola Borten Moe «Nei til SV-staten». I regjering har han kriget mot SV hver eneste dag. Det kommer han til å fortsette med.

«Like greit at miljøvelgerne får se hva vi har å slite med». Slik oppsummerte SVs Kristin Halvorsen sin frustrasjon på Facebook høsten 2011. Utbruddet kom etter Ola Borten Moe sine uttalelser i Dagens Næringsliv om at «SV ikke skal få styre norsk petroleumspolitikk».
Nei til SV-staten. Borten Moes kamp mot SV og miljøbevegelsen er blitt en føljetong i norsk politikk. I 2009 skrev han en kronikk i VG under tittelen: «Nei til SV-staten». Han kritiserte blant annet SV-landsmøtets nei til private religiøse skoler. Deretter konkluderte Borten Moe med at «kampen for vår personlig og individuelle frihet på ingen måte er over».

Intern kamp. Det som gjør Borten Moes politiske krigføring mot SV interessant, er at han samtidig staker ut kursen for det Senterpartiet han ønsker seg: Et mer næringsorientert parti. Selv omtaler han denne politiske linjen som «agrarliberalisme». Hans næringspolitiske ambisjoner har mye til felles med borgerlig politikk.

Nei til gjenvalg. I den mer konservative delen av Sp var skuffelsen stor da Borten Moe sa nei til gjenvalg på Stortinget. Flere har stilt spørsmål om han er helt på vei ut av norsk politikk.  Enkelte har slått fast at den borgerlige linjen i Sp har fått et skudd for baugen.
Kanskje har disse konkludert for tidlig.

Slipper ørkenvandring.  Det mange glemmer, er at Ola Borten Moe også er en taktisk og svært målbevisst politiker.  Han har ikke tenkt å la sitt politiske eller sivile liv styres av andre. Derfor har han tenkt nøye gjennom sine valg.
Hvis de rødgrønne vinner valget, fortsetter Borten Moe som olje- og energiminister. Taper de, har han klart å styre unna fire år med ørkenvandring på Stortinget, under ledelse av Liv Signe Navarsete.  Disse to har det man i politikken kaller et «avklart forhold». De aksepterer hverandre, men det finnes intet snev av hjertelighet eller varme dem imellom. Noen vil kalle det en terrorbalanse, et tema som vil bli brettet ut når Elisabeth Skarsbø Moens uautoriserte Borten Moe-biografi, «Portrett av en Pløyboy», kommer i morgen.

Jobbmuligheter. Det som fremstår soleklart, er at Ola Borten Moe ikke ønsker å bli en del av Sps «etter-regjerings-team» på Stortinget neste høst. For det første ville han gått glipp av jobbmulighetene som byr seg i etterkant av en ministerposisjon.  For det andre ønsker han ikke å bli klistret til Navarsetes strategi etter valget.
Outsider. Det kan vise seg at Borten Moe har vært smart. Etter alle solemerker fortsetter han som nestleder i partiet. En jobb han kan gjøre fra sitt eget hjemfylke, Sør-Trønderlag, eller fra oljebyen Stavanger om nødvendig.

Kan spille solo. Det viktigste med en slik posisjon er at han både får bygget opp kompetanse fra arbeidslivet, og han vil stå friere til å spille den solorollen han etter hvert er så kjent for. Slik kan han bygge seg opp som en outsider til partilederjobben, hvis han ønsker det.

Sentrumsalliansen. Hvis KrF blir stående utenfor en blå regjering, vil Borten Moe dessuten kunne pleie alliansen med Knut Arild Hareide. En drømmesituasjon for begge. De siste årene har vist at de to partiene i både i praktisk politikk og i verdipolitikken har nærmet seg hverandre. Ikke bare har KrF blitt en forkjemper for gode jordbruksoppgjør, Sp er også på vei tilbake som forkjemper for de kristne grunnverdier.
Men Sp kan gå veier Borten Moe ikke ønsker. Rett før påske måtte han innrømme at han hadde tapt parti-striden om oljeboring i Lofoten. Også på forrige landsmøte ble han påført flere nederlag.

«Delt løsning». Det kan hende Borten Moe ikke vil satse hele sin fremtid på et politisk parti som kan komme til å forkaste både ham og hans politikk. Hans valg av en «delt løsning» mellom politikk og yrkesliv kan være et resultat av en slik vurdering.
Borten Moe kan bli partiets nye Marit Arnstad; stjernen som vendte tilbake til statsrådspost etter en pause fra politikken. Men han kan også bli partiets nye Eivind Reiten; olje- og energiministeren som forlot politikken for godt og ble næringslivstopp.
Uansett hva han velger, er en ting sikkert: Borten Moe kommer til å fortsette sin krig mot «SV-staten» fra den posisjon han finner best egnet. 

Denne kommentaren står på trykk i dagens Vårt Land, 2. april 2013

Berit Aalborg er redaktør og leder for samfunnsavdeling

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar