Helge Simonnes

925

Minneord Inge Lønning

Inge Lønnings plutselige død etterlater et stort tomrom i kirke og samfunn.

Publisert: 25. mar 2013  /  87 visninger.

Palmesøndag falt Inge Lønning død om i skisporet på Beitostølen.

Den markante teologen og samfunnsskikkelsen etterlater seg et stort tomrom. Han var aktiv til det siste. Det var alltid en glede å møte ham. Selv møtte jeg ham sist for vel en uke siden på Stortinget. Presidentskapet hadde utfordret den tidligere stortingsrepresentanten fra Høyre til å lede en grunnlovskommisjon som skulle utrede mulighetene for å innarbeide menneskerettigheter i den norske Grunnloven.

Dette oppdraget passet Inge Lønning som hånd i hanske. Det var intellektuelt format over professoren i teologi. Han hadde en unik evne til å ta med seg sine brede kunnskaper inn i den politiske debatten. Den tidligere nestlederen i Høyre var stortingsrepresentant fra 1997 til 2009 og Stortingets visepresident fra 2001 til 2005.

Ved nominasjonen til valget i 2009 ble Inge Lønning skjøvet ut av stortingslista for Oslo Høyre. Mange murret over at partiet på den måten mistet sin mest markante verdikonservative stemme. Til valget i 2013 var det sterke krefter som arbeidet for at han igjen skulle havne på Stortinget.

Inge Lønning ble født i Fana i 1938. Han vokste opp i en begavet familie. Han og hans bror, Per, valgte teologien, men Inge Lønning ble aldri biskop i Den norske kirke selv om bispekollegiet kunne ha trengt en person med så sterk teologisk kompetanse

Han var en internasjonalt anerkjent forsker på Martin Luther og hans teologi. Han ble professor ved Universitetets teologiske fakultet i 1971, men gjorde seg generelt gjeldende som leder på Universitetet i Oslo. Her var han rektor i hele syv år fra 1985.

Å høre et foredrag av Inge Lønning var alltid en berikelse, enten det var med teologisk eller politisk innfallsvinkel. Han var en sann retoriker og utfordret sine omgivelser med sitt intellekt og en fair holdning til sine motdebattanter. Respekten for menneskeverdet og enkeltmenneskets integritet går som en rød tråd gjennom Inge Lønnings virke i kirke og samfunn. Dette preget også de mange debattinnleggene han skrev i Vårt Land.

Noen opplevde ham som en sterk, men distansert person. Bak selvsikkerheten skjulte det seg et menneske som i perioder slet med tunge depresjoner. De siste årene maktet han å være åpen om dette. Han ga også offentligheten innblikk hvor tungt det var å miste ektefellen Kari i 2008 etter 46 års samliv. Hun var en tilbaketrukket, men sterk støttespiller.

De siste årene smilte lykken igjen til Inge. Han ble kjent med Mari Mæland som er sekretær for Stortinget presidentskap. Mellom dem utviklet det seg et sterkt kjærlighetsforhold, og de giftet seg i juni 2012. Sammen med resten av storfamilien hadde de nå gledet seg til gode påskedager på fjellet. Slik gikk det ikke.

Vi lyser fred over Inge Lønnings minne.

Helge Simonnes, sjefredaktør

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ditt ubotferdige hjerte
av
Håvard Nyhus
25 dager siden / 2669 visninger
Uten skam
av
Liv Osnes Dalbakken
14 dager siden / 2517 visninger
Den uønskede debatten
av
Berit Hustad Nilsen
rundt 1 måned siden / 2486 visninger
Før døden skiller oss ad
av
Ingrid Nyhus
7 dager siden / 2316 visninger
Monica Mæland, sover du?
av
Linn Slette
29 dager siden / 1906 visninger
Kristen gutt-syndromet
av
Merete Thomassen
1 dag siden / 1718 visninger
Tåkefyrster i skoddeheimen
av
Jarle Mong
rundt 1 måned siden / 1600 visninger
Uttalelsen er et veiskille
av
Gyrid Gunnes
28 dager siden / 1446 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere