Kjetil Nilsen

56

Jovisst - dette er anti-semittisme ……

Anti-semittisme er uttrykk for en form for rasisme vi alle klart må ta avstand fra. Slike rasistiske holdninger hører naturligvis ikke hjemme i det offentlige ordskiftet, og slett ikke når Midtøsten diskuteres.

Publisert: 23. mar 2013

Men ta derfor en nærmere titt på disse ytringene: 

- Av og til dukker det opp fornuftige og sannferdige jøder
- Problemene som jødene selv må ta skylden for…….
- ….dag ut og dag inn gnåler om jødenes skjebne.
- …..deporter jødene til … Og bli for guds skyld ferdig med denne saken.  …Den prisen de jødiske flyktningene vil måtte betale er svært lite i forhold til …
- mentaliteten til jødene …..vet at skilnad mellom fantasi, løgner og virkelighet er ganske diffus
- de oppdiktede «jødene»…
- Jødene har aldri eksistert som folk
. Man kan ikke verbalt utslette en folkegruppe som aldri har eksistert. 
- Målet for disse menneskene [jødene]er å utrydde …..
- Disse jødene …… er ute etter en ting, å utslette ………..
- Før jødene klarer å styre sitt nærmest instinktive raseri, synes det som om deres muligheter for å leve i fred er små.
- Jødene utgjør derfor en stadig uttrykt og demonstrert trussel mot befolkningen i …..
- …løgnene som jøder bruker

- Sjokkert? Jeg kunne gitt flere og råere eksempler, men stopper der. I de skremmende sitatene over, gjenkjenner vi straks den rasistiske grunntonen – forakten og demoniseringen av en hel folkegruppe. Gamle, unge og barn. Legg merke til de klassiske negative generaliseringene og påstandene om destruktive genetisk trekk. Sitatene formelig stinker av fordommer og farlig menneskeforakt.  

Det sørgelige er imidlertid at dette faktisk er ytringer fra registrerte skribenter på Verdidebatt.no – «litt» omskrevne, riktignok. Omskrivningen består i at jeg har tatt meg den frihet å erstatte ordet «palestiner» eller «araber» med «jøde», i ellers ordrett gjengitte sitater og formuleringer.

- Tankevekkende? Gjør omskrivingen en forskjell?

Jovisst, ser vi anti-semittismen klart, dersom sitatene anvendes på jøder. - Men hvordan reagerer vi på holdningene om palestinere som kommer til uttrykk i originalversjonen av disse ytringene? - Rasismen, fordommene, generaliseringene, menneskeforakten – har de blitt utvannet til "nøytrale ytringer" og "sannheter"?

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #51

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert over 7 år siden

Alle vi som forstår dette kan jo i hvert fall holde oss på godt saklig nivå. Vi må ikke tillate at debatten ødelegges! Vi må derfor selv sette standarden for god debatt.

Kommentar #52

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Avnskogs bjelke i eget øye......

Publisert over 7 år siden

I et innlegg på VD i dag ("Sosial stigmatisering som metode for å bekjempe uønskede holdninger"), skriver Sverre Avnskog:  
- Jeg har personlig lite sympati med dem som ikke har særlig annet å bidra med i debatten enn å stemple andre som rasister på tynt grunnlag.

Gjør oppmerksom på at jeg nettopp har fått moderator til å slette en grov personkarakteristikk av meg, fremsatt nettopp av Sverre Avnskog i kommentar #30 på denne tråden. 

Legger ellers merke til at moderator har gått til det uvanlige (?) skritt å stryke bare halve setningen, for så diskret å redigere de gjenværende ordene i Avnskogs tekst, slik at de danner en hel setning. 

Slettingen er for øvrig glemt (?) synliggjort av moderator. Vanligvis vil sletting framgå, av og til med en liten forklarende/opplysende/irettesettende kommentar – som i #14 her hos Gule

Slettingen av Avnskogs karakteristikk av meg kunne f.eks. vært synliggjort slik: moderator har fjernet en påstand om at motdebattant er rasist, framsatt på meget tynt grunnlag – ja, han kunne gjerne skrevet framsatt på fullstendig meningsløst grunnlag.  

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3544 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
13 dager siden / 1232 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 924 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
19 dager siden / 884 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
11 dager siden / 824 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
11 dager siden / 634 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
23 dager siden / 567 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 442 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere