Verdidebatt

Rekord for De Grønne

For første gang i historien har De Grønne stor nok oppslutning (2,3%) til å havne på Stortinget.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette i følge en stor, nasjonal måling for Aftenposten, BT, Adresseavisen og Stavanger Aftenblad. På meningsmålingen er Rasmus Hansson inne på Stortinget for Oslo.

Med 2,3% av oppslutningen puster De Grønne alle mellomstore partier i nakken. Framgangen og medlemsveksten er stor. Hvor langt kan de nå?

Miljøpartiet De Grønne tar velgere fra alle. Hvorfor?

- De tenner kristenfolk som setter skaperverket høyt. De som synes kontantstøtte er en bra ide, som mener familiepolitikk er viktig, og som synes det er supert at De Grønne hevder at god familiepolitikk og frivillig omsorgsarbeid er grønt. Blant KrFs politikere setter mange Kjell Magne Bondevik høyt, og de liker at han jobber med fredsforskning og menneskerettigheter. 

- De vekker Venstre-velgere som hverken liker Civita-trenden eller FrP-samarbeid. De som vil ha så mye frihet som mulig, men som misliker frihet til å ødelegge for andre. Alle er usikre på hvordan Venstre egentlig vil få dette til, og de er usikre på hvilken V-politiker de vil ha inn på Stortinget. Mange velger De Grønne fordi de tror V vil gå i den samme fella som SV, og fordi de mener å ha oppdaget at De Grønne faktisk er mer seriøse.  

- De tar de velgerne fra SV og Rødt som først og fremst protesterer mot ødeleggelse av livsgrunnlaget. De håper at rød ekstremsosialisme aldri vil få makt i Norge, fordi de vil ha frihet, bl.a. til å leve enkelt og til å vise personlig omsorg. De håpte at SV ville bidra med noe grønt i regjeringen, men mener at SV fikk sin siste sjanse ved forrige valg. Men de tok den ikke. Erik Solheim var blant de mest «ufarlige» sosialistene i SV tenker de kanskje. Synd han fikk sparken. 

- De frister SP-velgere som misliker sterkt det oljeministeren driver med under deres flagg. Lundteigen mener mange er blant de få kloke som er igjen. De har oppdaget at De Grønne mener at livskraftige lokalsamfunn er en av forutsetningene for målet om medmenneskelige samfunn i økologisk balanse.

- De skaper nysgjerrighet hos Høyre-folk som likte Børge Brende. De mener gjerne at noe av det beste med en konservativ regjering er at man ikke får overbyråkratisering, at man ikke er dumsnille, og ikke blir overstyrt gjennom alternativet Ap. De Grønne appellerer til de i Høyre som ikke har som mål å bli 'rik', men som mener det må være lov å ha lite penger, kjøpe lite, og være lykkelig uten å bli kalt 'fattig'. For disse konservative er vitenskap viktig, og de ser at man må styre markedskreftene inn på en grønnere kurs enn Høyre kan få til uten et grønt parti som kan selge ideer og pushe på. 

- De appellerer til grønne AuF'ere. De som vifter med røde flagg som advarsel mot overforbruk heller en for å markere arbeidermakt og "arbeid for alle". Elde Ap-velgere går over til grønt fordi det å stemme Høyre også fører at man biter seg selv i halen: Vi må tenke nytt hvis den gamle tenkemåten ødelegger for oss. 

- De frelser noen svært få FrP'ere som mener at de har blitt lurt av klimafornektere, ID-forfektere, kristenfundamentalister o.l., og som mener å ha oppdaget at populisme bidrar til at livsgrunnlaget ødelegges. 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt