Verdidebatt

Gode foreldre - ute og hjemme

Min kritikk av Thorkildsen dreier seg om mangel på respekt for ulike valg.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vårt Lands Åshild Mathisen forsvarer (Vårt Land 12.03.) Inga Marte Thorkildsens utsagn på kvinnedagen om at «Man kan gjerne si at det er like verdifullt å gå hjemme med barna som det er å være i arbeid, men det er det ikke».

Verdibudskapet fra barneministeren er at det ikke er verdifullt å være sammen med sine barn. I beste fall kan en si at uttalelsen fra barneministeren er uheldig formulert. Dersom en legger godviljen til kan en tenke at ministeren mente «verdifullt økonomisk».

Respekt. Men det er tydelig at barneministeren er opptatt av å sende et verdibudskap til foreldre som bruker tid med barna sine. Hun sier videre: «Jeg har forståelse for dem som sliter med tidsklemma eller som ønsker mer tid med barna sine. Men de må sette seg inn i hva de forsaker».

Min kritikk av Thorkildsen dreier seg om mangel på respekt for ulike valg. Det er trist når mange småbarnsforeldre opplever at barneministeren ikke respekterer deres valg. Én ting er å påpeke at det ikke å jobbe utenfor hjemmet eller å jobbe deltid gir mindre lønn og pensjon. En annen ting er å si at de som velger dette, velger feil.

Til rette. KrF mener samfunnet må legge til rette for at de som ønsker å arbeide utenfor hjemmet, kan kombinere det med familieliv på en god måte. Retten til å gå ut i arbeid og slippe å velge mellom familie og arbeidsliv har vært sentral i kvinnekampen og er et viktig gode i dagens Norge. Derfor er det så viktig med gode ordninger som fleksibel foreldrepermisjon, økt kontantstøtte, pensjonsopptjening ved ulønnet omsorg, rett til å være hjemme med syke barn, ammefri og gode barnehager med høy kvalitet og god bemanning, slik Vårt Land skriver om at KrF arbeider – avisen skriver dette på førstesiden og på sidene etter Mathisens kommentar.

Verdifullt. Jeg tror de aller fleste er enige om at det er verdifullt å være sammen med barna. Det gjelder alle familier, mødre og fedre, både ute- og hjemmearbeidende. KrF vil legge til rette for at småbarnsforeldre selv kan velge om de vil jobbe hjemme eller ute, heltid eller deltid. Du er ikke en dårlig borger fordi du velger å jobbe deltid en periode. Du er heller ikke en dårlig forelder fordi du velger å jobbe heltid. Familiepolitikken må tilrettelegge for ulike valg med barnas beste i fokus.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt