Anne Tveter

12    13

Hvorfor denne redselen for nye tanker?

Hvorfor denne redselen for nye tanker når det gjelder foreldre og barneomsorg?

Publisert: 12. mar 2013 / 3346 visninger.

Det er interessant å registrere at nesten hver gang mødre (for det er som regel mødre) sier høyt at de ønsker mer tid sammen med sine barn, kommer det ganske raskt et massivt tilsvar med argumenter som «mødre som er hjemme med barn taper pensjonsrettigheter», «barn har godt av å være i barnehage» og «mødre som er hjemme med barn setter likestillingen i revers».

Vi hører også myndighetene med sterk kraft fremføre argumentet «Norge trenger kvinners fulltids arbeidskraft for å opprettholde velferdsstaten». Det forventes at hver familie stiller med to personer i full stilling, uavhengig av om de har barn eller ikke. Arbeidslinjen er blitt vår tids «hellige ku». Senest på kvinnedagen sier Ina Marte Thorkildsen til Aftenposten at kvinner må tenke gjennom hva de forsaker ved å velge deltidsarbeid.

Likevel velger flere og flere familier ikke å høre på disse argumentene. Oftest går mor ned i stillingsandel, slutter å jobbe eller blir sykmeldt i perioder. Når mange mødre gjør dette, til tross for motkreftene, er det grunn til å stoppe opp og spørre hvorfor. Det er nærliggende å tenke at her stemmer ikke kartet med terrenget.

«Dagane flyg». Etter dokumentaren Kvinne 2013: «Dagane flyg», om denne problematikken, ble sendt på NRK2, har jeg fått mange tilbakemeldinger fra kjente og ukjente. I filmen er jeg en av to mødre som viser frem og omtaler personlige erfaringer med «fulltidsarbeidslinjens» skyggesider. Det er to kommentarer som går igjen: «Takk, dette er viktig og tankevekkende» og «det er akkurat sånn jeg har det, fint at noen setter ord på dette». 

For til tross for de gunstigste permisjonsordningene i verden, får vi ikke kravene (omsorg, oppdragelse, veiledning i skolearbeid, oppfølging av aktiviteter, hushold, matlagning, sosiale relasjoner), til å stemme med den tid og de krefter vi har tilgjengelig. Regnestykket går ikke opp. Noen løser problemet med å basere seg på besteforeldre, men ikke alle har de i nærheten. De som har råd og plass anskaffer seg au pair. Mange har vaskehjelp. Og noen biter tennene sammen og tenker at dette må jeg klare. Og dagene flyr. 

Ikke tilpasset. Arbeidslivet er ikke tilpasset det å ha barn. I hvert fall ikke store deler av det. I min tid som fastlege satt jeg hver dag og måtte avveie: Skulle jeg hente i barnehagen klokken 4, som jeg hadde tenkt, eller gå i det sykebesøket som ble meldt kl 12, etter at dagens pasienter var unnagjort, eller ta igjen forsinkelsene på dagens liste som kom fordi jeg hadde en eller flere pasienter som trengte ekstra tid fordi det var skjedd noe dramatisk? Skulle jeg avfeie de med at tiden var ute, eller la de snakke ut? Jeg ser for meg at andre bransjer, der knappe tidsfrister styrer, har det ganske likt. Hva hvis du MÅ gjøre noe ferdig, mens barnehagen snart stenger? 

Jeg har alltid satt min ære i å gjøre en god jobb. Jeg er glad for at mange andre også har det slik. Jeg er lei av kritikken mot «flinke piker», som om det skulle være en sykdom. Som bruker er jeg interessert i å motta den beste hjelpen jeg kan få, enten det er undervisningen mine barn får på skolen, saksbehandlingen i kommunen i en byggesak eller den behandlingen jeg selv skal motta som pasient i fremtiden. Jeg er ikke fornøyd med en situasjon der mine barns lærere ikke får fulgt opp fordi de stadig er hjemme med syke barn, selv om jeg har forståelse for at det skjer. Jeg ønsker ikke å bli behandlet av en lege som ikke får holdt seg faglig oppdatert fordi hun eller han ikke har tid til å lese seg opp eller delta på konferanser og faglige møter fordi hun har ansvar for barn, selv om jeg har forståelse for at det skjer. Jeg har jo vært der selv.

Presses. Vi har et samfunn der foreldre presses ut i en situasjon de ikke makter. Vi kan ikke gjøre en god jobb på jobb og samtidig en god jobb hjemme. Enten lider det ene, ellers lider det andre. Er det «bortskjemt» å erkjenne dette? Kanskje svaret på hvorfor det er få kvinner i styrerommene og ledelsene også ligger her?

Vi feirer i år 100 år med stemmerett for kvinner. Det er vel verdt å feire. Som kvinner skal vi selvfølgelig være med på å bestemme utviklingen og fremtiden. Og vi markerte 8. mars. Men tar kvinnedagen moderne kvinners utfordringer på alvor? Eller er det de gamle utfordringene som tar plassen? Hvor lydhøre og nytenkende er dagens kvinnebevegelse?

Mistet noe. Jeg ønsker ikke å skru tiden tilbake. Jeg tror at både samfunnet og kvinner selv har hatt glede og nytte av det bidrag vi gir storsamfunnet. Men vi har mistet noe på veien. Det må vi ta på alvor. Og så må kloke hoder på tvers av det politiske landskapet sette seg sammen og finne gode løsninger. Forlenget fødselspermisjon løser ikke dette.  Barn trenger omsorg og tid lenge etter at de er ferdig med bleiestadiet. Vi trenger en mer grunnleggende tenkning. Og ikke løsninger som fratar kvinner valgmuligheter eller gjør dem til tapere, igjen. Men gode løsninger som gjør at vi bygger et samfunn som tar vare på de svakeste, i denne sammenhengen barna – i andre sammenhenger, de eldre. Hvis ikke, skal man ikke være spåkvinne for å se at staten også i fremtiden må betale sykepenger når omsorgsbelastningen gir seg utslag som sykdom.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 11. MARS 2013

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Njål Kristiansen

148 innlegg  20560 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Anne Tveter. Gå til den siterte teksten.
Det er interessant å registrere at nesten hver gang mødre (for det er som regel mødre) sier høyt at de ønsker mer tid sammen med sine barn, kommer det ganske raskt et massivt tilsvar med argumenter som «mødre som er hjemme med barn taper pensjonsrettigheter», «barn har godt av å være i barnehage» og «mødre som er hjemme med barn setter likestillingen i revers».

Det er materialismen, frue. Ren og skjær uforfalsket materialisme. Så enkelt som det.

Familiebånd skal visstnok være farlige og må unngåes. Forstå det den som kan.

Svar
Kommentar #2

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Anne Tveter. Gå til den siterte teksten.
Vi trenger en mer grunnleggende tenkning. Og ikke løsninger som fratar kvinner valgmuligheter eller gjør dem til tapere, igjen.

På syttitallet var det noen som frontet tanken om lønnet hjemmearbeid, uaktet kjønn. Verdiskapning skjer også i hjemmet, sa de den gang. "De," altså feministene. Det er merkelig at feminister idag springer på barrikadene for total-barnehagen (og "boykott av Israel").

Man må spørre: hvilke interesser tjener det egentlig?

Svar
Kommentar #3

Tove S. J Magnussen

507 innlegg  2074 kommentarer

Nye tanker?

Publisert over 5 år siden

er det slett ikke. Det som skiller mødrene i dag, og tidligere, er for, mitt vedkommende, den sosiale biten.

Nei til festing til sene nattetimer, utagerende uteliv og fyll eller selskapeligheter i jobbsammenheng.

Jeg kjørte alltid bil.

Jeg har vært fornuftig kvinne. Tilpasset meg forholdene, tatt etter- og videreutdanning fra egen lommebok. Jobbet frivillig, jevnt og trutt. Stilte opp på vakter i barselpermisjonen.

Vært trofast og lojal mot faget og arbeidsplassene.

Besteforeldre, som var langt unna, eller ikke tilgjengelig.

Store utfordringer.

Friske barn som gledet seg, men sto på.

Småbarnstiden varer ikke lenge. Plutselig er de ten-åringer. Da jobber de selv. Går med avisen eller vasker huset. Hold ut.

Samfunnet legger til rette med barnehager og fritidshjem.

Tenker på de som virkelig har utfordringer i form av funksjonstap, kronisk svekkede barn, mann i fengsel eller alenemødre/fedre uten nettverk.

 

 

Svar
Kommentar #4

Gunhild Maria Hugdal

7 innlegg  6 kommentarer

takk!

Publisert over 5 år siden

Takk for godt innlegg i debatten! 

Svar
Kommentar #5

randi bergan

6 innlegg  299 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Jeg syns det er deilig å slippe å jobbe fulltid som sykepleier for det er et tungt yrke. Husk å leve mens du lever. Mens noen mener at moren som egentlig har lyst til å være i arbeid kanskje ikke har det beste utgangspunkt for å være hjemme med barna. Det er så individuellt hva en har mulighet til,orker og hvor mye enhver må jobbe i forhold til familiens økonomi osv. Vel får jeg mindre pensjon men årene fram til pensjon er også viktige. Jobbet full stilling i mange år før jeg fikk barn. Så kan en etterhvert jobbe mer hvis en skulle ha overskudd til det. Og i mitt yrke er der ofte behov for ekstravakter når noen er syke eller i permisjon. Tenker som mange andre har nevnt før at vi er gode mammaer uansett, selv om barna helst vil ha meg hjemme "mamma,skal du på jobb idag?" Jobber netter, dager og kvelder, jul/nyttår annenhvert år,påske, 17 mai av og til og sommerferien er over 8 uker,2 puljer. Den siste puljen som vi har annenhvert år er siste ferieuka den uka ungene begynner på skolen igjen. Noen ganger jobber du helga før du kan få ferie noen ganger begynner du natt til mandag etter ferie. Så må vi jobbe 2 vakter mer om sommeren for at vi skal få 4 uker sammenhengende ferie. Uff dette ble sytete men det er min situasjon og mange damer har det sånn.

 

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Rolf Larsen kommenterte på
En trist nyhet om Smiths Venner
rundt 5 timer siden / 1869 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Hva er kristendom idag - og imorgen?
rundt 5 timer siden / 297 visninger
Arne D. Danielsen kommenterte på
Populismens forenklinger
rundt 6 timer siden / 4269 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
En trist nyhet om Smiths Venner
rundt 6 timer siden / 1869 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 6 timer siden / 5904 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
NRK med kraftig underdrivelse og slagside om rakettangep fra Gaza
rundt 6 timer siden / 1181 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 6 timer siden / 5904 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
NRK med kraftig underdrivelse og slagside om rakettangep fra Gaza
rundt 6 timer siden / 1181 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
rundt 6 timer siden / 1601 visninger
Les flere