Verdidebatt

Kampen for de kristne verdier

Kristendom og sosialdemokrati er søsken.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Oslo Symposium ble arrangert i Oslo sist helg. Leder for organisasjonen Kristenfolket, Bjarte Ystebø, påstår at Norge er i ferd med å bli politisk avkristnet. Det er vanskelig å finne eksempler på at han har rett. Ved å oppfordre flere til å stemme på Høyre eller Fremskrittspartiet kan han tvert imot bidra til at grunnleggende kristne verdier som fellesskap, nestekjærlighet og internasjonalt ansvar for alvor blir utsatt.

Fellesskap. Høyre har lenge foreslått dyrere barnehage. Det vil føre til at færre barn får gleden ved å delta i fellesskapet som barnehagen representerer. Begge partier ønsker storstilt privatisering av fellesskolen. En av de viktigste arenaene for fellesskap og samhold vil dermed bli svekket. Det blir større avstand mellom oss. Og ideelle religiøse aktører vil bli skviset ut i konkurransen med kommersielle aktører. Midlertidige ansettelser og pålegg om mer overtid er også en trussel mot vårt viktigste fellesskap; familien får mindre tid sammen og det blir vanskeligere å få lån og planlegge fremtiden.

Nestekjærlighet. Alle vil i løpet av livet komme i situasjoner hvor vi trenger help fra fellesskapet. Barn som har det vondt og som opplever omsorgssvikt, skal få rask og riktig hjelp. Dersom høyresidens ønske om massive skattekutt blir gjennomført vil det bli mindre penger til fellesskapsløsningene. Det vil ramme barnevernet og kommunenes mulighet til å yte bistand. Dersom du blir syk trenger du å vite at du får hjelp fra helsevesenet uansett hvor mye penger du har eller om du har forsikringen i orden. En privatisering av helsevesenet og et hardere arbeidsliv vil ramme svært mange.

Internasjonal solidaritet. Fremskrittspartiet har i hele partiets historie snakket mot internasjonal solidaritet. Et borgerlig flertall ville redusert Norges engasjement på den internasjonale scene, særlig i bistandspolitikken.
Det er klare likhetstrekk mellom kristendommen og sosialdemokratiet. Begge springer ut av et verdigrunnlag som handler om at vi ønsker et samfunn hvor vi ikke mister hverandre av syne, hvor vi tar vare på hverandre og hvor fellesskapet holder under hver enkelt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt