Kjetil Nilsen

56

Okkupasjonen korrumperer

Når skarpskyttere fra den israelske hæren skyter palestinske mindreårige, kan okkupantens demonisering av de okkuperte knapt bli verre.

Publisert: 5. mar 2013

Forrige uke døde Salih al-Amarin på sykehus etter å ha blitt skutt i hodet av en israelsk soldat under protestaksjoner i Betlehem et par dager tidligere. Salih ble bare 15 år gammel.

En annen guttunge fra Jesu fødeby – 13-årige Muhammad Khaled al-Qurd – ble alvorlig skadd av israelske soldater ved samme hendelse: To skudd – det ene rettet mot overkroppen. Vitale kroppsdeler som lunge og lever ble skadet.  

Dette handler ikke om hendelige uhell eller vådeskudd. Problemet er systemisk. Det er det som gjør dette så skremmende. Den israelske hærens skarpskyttere er kjent for sin treffsikkerhet og presisjon. - Hvordan kan de tillates å skyte på ubevæpnede barn med dødbringende ammunisjon? 
  
Skyter forsvarsløse sivile
- Stridsreglene (rules of engagement) tillater i praksis soldatene å skyte forsvarsløse sivile palestinere – og enda verre, noen ganger har beskytningen til hensikt å skape uro. 

Det er rystende opplysninger den tidligere israelske offiseren Avner Gvaryahu kommer med i en artikkel i Haaretz 24.01.13 – en illustrasjon på den moralske forvitring som har utviklet seg hos okkupasjonsmakten etter 46 års okkupasjon.

Utspillet til Gvaryahu – som for øvrig er engasjert i Breaking the Silence - ble utløst av nyhetene fra Vestbredden om at fire unge palestinere ble skutt og drept av israelske soldater med få dagers mellomrom i januar – en femte ble i tillegg alvorlig skadet. Ofrene var mellom 16 og 21 år - ubevæpnede. 

Medievante talspersoner fra IDF – den israelske hæren – vil snart uttale seg og love nærmere gransking, men soldatene i felten vet godt hva dette egentlig handler om: - Soldater som er altfor raske med avtrekkeren, sier Gvaryahu.

Prosedyrene på papiret og i praksis
Prosedyrene soldaten skal følge, er imidlertid klare. Soldaten skal rope: «Stopp»; «Stopp og identifiser deg»; «Stopp - ellers skyter jeg» (på hebraisk og arabisk); skudd i luften; deretter kan skudd rettes mot vedkommende – og da mot bena. Bare hvis den mistenkte vurderes å representere livsfare for andre, kan soldaten skyte for å drepe.    

Slik fungerer det – på papiret. I praksis forholder soldatene seg langt mer fleksibelt til disse prosedyrene. De tillater seg å skyte forsvarsløse sivile palestinere eller å skyte for skape uro, opplyser Gvaryahu. Han snakker ut fra flere års erfaring fra hæren som troppsfører. I tillegg viser han til utallige vitnesbyrd som tidligere soldater har avlagt overfor Breaking the Silence.

- Jeg husker vi sluttet å omtale palestinere som uskyldige, men brukte i stedet begrepet «ikke-involverte» (non-involved). I beste fall betydde det at de ikke var innblandet i vold der og da, men som soldater forholdt vi oss til alle palestinere som en trussel, sier han.     

Enhver palestiner en fiende
Slik viskes forskjellen ut mellom en palestiner som prøver å skyte; en demonstrant som ikke vil adlyde okkupasjonssoldatenes ordre; eller - en 13-årig gutt som kaster stein.

- De prøver alle sammen å underminere vår kontroll – slik blir de alle Fienden. Hver eneste palestiner er en fiende, dermed blir også enhver palestiner et mulig militært mål. Og – det er ingenting han kan gjøre for unnslippe å være et mulig mål, i våre øyne.

Slik forklarer Gvaryahu mentaliteten som har utviklet seg, og som har resultert i beskytning, både mot sivile og helsepersonell. Enhver soldat som har tjenestegjort på Vestbredden vil kjenne seg igjen i dette, hevder han. – Ordren jeg selv mottok som soldat var klar: - «Demonstrer nærvær» til alle tider, og la palestinerne bli bevisst IDFs nærvær og kontroll i de okkuperte områdene.

Okkupasjon handler primært om folk. Måten israelske myndigheter behandler sine okkuperte på, vikler landet bare sterkere inn i okkupasjonens onde sirkel med stadig mer kontroll, mer undertrykkelse, mer fornedring og brutalisering. Etter 46 års okkupasjon er dette uunngåelig, Dermed; respekten for den Andres liv synker og den moralske forvitring forsterkes. Fengsling, tortur og til og med drap av Fiendens mindreårige synliggjør dette tydeligere enn noe annet.

Som den moderne ortodokse rabbiner Donniel Hartman sier i artikkelen If it Looks Like an Occupation, and Acts Like an Occupation, it is an Occupation:
- Okkupasjonen av et annet folk, og det å behandle dem etter standarder vi selv aldri ville ha godtatt, representerer brudd på jødiske prinsipper og internasjonale moralske verdier.

Men det israelske lederskapet viser ikke tegn til politisk ubehag ved å stå i okkupantrollen – snarere tvert imot. Åpenbart trengs øyeblikkelig «hjelp» fra det internasjonale samfunn for å få slutt på okkupasjonen.


Se B’Tselem om Sameer Awwad (16 år) skutt bakfra

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Palestinavennen Nilsen

Publisert over 7 år siden

gjør som propaganda-apparatet ellers funker i en konflikt som kommer mer og mer i skyggen av alt det andre som foregår arabere imellom og muslimer imellom i naboområdene - riktignok med stormaktsinnblanding - han bruker enhver situasjon - enhver snev av mulighet til å forsøke å holde liv i konflikten og de som gjør som de er blitt lært opp til uavhengig av alder med indoktrineringsbudsjett sponset av den norske stat.

PA har fått med seg det uventede stuntet til NRK i februar og det lures på hva som skjer - er det en generell holdningsendring på gang i Norge - har media skiftet side eller fått opp rullegardina - eller har de palestinske stråmennene i Norge situasjonen under kontroll?

http://www.youtube.com/watch?v=DouLuNSDvbY 

like håpløs tilbakevisning som propagandaforsøket til Nilsen.

Hvis Nilsen er en sann palestinavenn og glad i levende barn og unge som vokser opp i disse landområdene så må - etter min mening - han og hans likesinnede våge å si noe til de som de pr. nå helhjertet og uten hemninger promoterer at det er ikke lenger greit med disse brudd på barnas internasjoalt nedfelte menneskeretter, men .... det er vel å håpe på for mye ... det synes langt bedre ... tilsynelatende ... å støtte opp om hat- og offermentaliteten ... for det holder liv i en døende sak.

Nå fremstilles det riktignok som om NRK har gått fem på og blitt ført bak lyset av det israelske utenriksdepartement, men ...kjære Nilsen og PA .... en skal være svært svaksynt og svært dårlig kognitivt utviklet for ikke å ha fått med seg dette år ... tiår tilbake... det som var overraskelsen var at NRK våget å gi en info som ikke var i tråd med forventet sidelojalitet.

Jo, vi er mange i Norge som bare venter på et regjerningsskifte ene og alene for at det i det håpes på en støtte utad med visse krav til bruk og selvsagt redusert i omfang.

Ambassadøren er ikke skvettten av stuntet til NRK.  Det gis tilbakemelding om at media i Norge ikke følger opp og at det bare er en svak stemme i landskapet - ting forventes å falle tilbake til mulighet til fortsatt svært omfangsrikt sugerør ned i vår statskasse og våre skattepenger, slik at vi kan nok bare forvente mer hat og mer blod ... og påfølgende klagssang fra Nilsen og en og annen ..annen.

Kommentar #2

Thor Dag Halvorsen

9 innlegg  313 kommentarer

Når HVEM som dreper er viktigst.

Publisert over 7 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Når skarpskyttere fra den israelske hæren skyter palestinske mindreårige, kan okkupantens demonisering av de okkuperte knapt bli verre.

Forrige uke døde Salih al-Amarin på sykehus etter å ha blitt skutt i hodet av en israelsk soldat under protestaksjoner i Betlehem et par dager tidligere. Salih ble bare 15 år gammel.


Imens dør titusener i Syria, deriblant flere tusen barn. Også palestinske flyktninger i Syria er blitt slaktet ned i hopetall.

Men Kjell Nilsen bryr seg ikke. Sammen med en Israelhatende venstreside og ditto media, pluss nå også prester som omtaler Israel som terrorstat.

De bryr seg ikke. Gjerningsmannen er feil. Man kan ikke utnytte drapene i politisk propaganda, og derfor engasjerer de ikke.

Ingen Mads Gilbert eller andre er å høre - langt mindre å se på ødelagte sykehus i Syria.  Omsorgen og opprørtheten er selektiv. Omsorgen og gråten er kun forbeholdt mennesker som er rept av "rett" fiende.

Resten kan blø i hjel.

Kommentar #3

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

???

Publisert over 7 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
klagssang fra Nilsen og en og annen ..annen.

Nygaard mener tydeligvis et eller annet – mon tro hva ………?

Kommentar #4

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Barns rettigheter

Publisert over 7 år siden
Thor Dag Halvorsen. Gå til den siterte teksten.
Imens dør titusener i Syria

Kampen for menneskerettigheter og barns rettigheter er av universell karakter – uavhengig religion og etnisk opphav. Rettighetsarbeid går på tvers av landegrenser. Halvorsen avslører at han har forstått lite av dette.

Han etterlyser engasjement for syriske barns tragiske skjebne. Flott – men han nøyer seg med å peke på andre. - Hvorfor engasjerer han seg ikke selv?  

Hans bidrag på VD tyder på alt annet enn opptatthet av barns rettigheter – og det oser også hans kommentar på denne tråden av. Fraværet av empati og mangelen på engasjement for grunnleggende rettigheter, er påfallende framtredende.

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
22 dager siden / 1488 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 1122 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
13 dager siden / 1079 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
9 dager siden / 969 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 539 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
18 dager siden / 438 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere