Verdidebatt

Investering av oljepengene: Korsvei svarer

Korsvei er overbevist om at det er bedre å investere oljepengene slik at fattige kan få leve verdige liv - enn kun for at de som allerede er rike skal bli enda rikere.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I Vårt Land 26. februar framstilles fasteaksjonskampanjen til Kirkens Nødhjelp som et stridstema, der det er 'stor utviklingspolitisk uenighet' om oljepenger i større grad bør investeres i u-land. Selv om Kirkens Nødhjelp selv forsvarer kampanjen vil styret i stiftelsen Korsvei supplere. Vi mener Vårt Lands beskrivelse ikke er dekkende.

Stiftelsen Korsvei har i flere år arbeidet med å endre investeringsprofilen for Statens Pensjonsfond – Utland (SPU), blant annet ved en større debatt under Festivalen i 2011. Vårt opprinnelige krav ble presentert på høringen i Finanskomiteen i april 2009: Halvparten av pengene skulle settes i omløp i kommersielle prosjekter for å redde skaperverket og til beste for de fattige.

Den eneste innvendingen vi har fått, fra personer som kan telles på en hånd, er at kravet om halvparten av fondet synes å være overambisiøst. Korsvei har også understreket at dette kravet snarere er et langsiktig mål å strekke seg mot enn et absolutt krav. Verken på festivalen eller i vår dialog med andre organisasjoner har vi fått negative reaksjoner på grunnideen.

Korsvei har ikke diskutert alle sider ved utenlandsinvesteringer. Det er opplagt at det finnes gode og dårlige investeringer; noen kan gi økt prostitusjon, miljøødeleggelser eller økt arbeidsledighet i tradisjonelle næringer. Det er også opplagt at faren for korrupsjon er til stede. Det finnes imidlertid en lang rekke entreprenører i mange land som sliter med å skaffe kapital til gode ideer.

Korsvei er overbevist om at det er bedre å investere pengene slik at fattige kan få leve verdige liv enn at de som allerede er rike skal bli enda rikere. Vi imøteser Kirkemøtet i april, som skal diskutere forvaltning av petroleumsressurser og bruk av oljefondet.

Korsvei verdsatte også Stortingets vedtak i fjor om å øke andelen av SPUs midler i såkalte framvoksende markeder med fire prosentenheter. Med dagens tall utgjør dette hele 160 millioner NOK. Det Kirkens Nødhjelp ber om – og som Korsvei støtter – er større investering i fattige land, ikke i Bahamas, Singapore og Qatar, som alle er framvoksende markeder.

Regjeringen har ikke fulgt opp forslaget om et fond for bærekraftig vekst i framvoksende markeder, som ble presentert i Stortingsmeldingen våren 2009, og som hele opposisjonen etterlyste i 2012. Videre kan Stortinget, ved å be om en instruks til forvalterne i London om å identifisere interessante prosjekter i Sør ('positiv filtrering'), gi nye grep.

Hvidsten i Kristen og Progressiv sier at det beste man kan gjøre for verdens fattige er å dempe tempoet i oljeutvinningen av klimahensyn. Korsvei er også opptatt av en klimapolitikk som tar hensyn til verdens fattige, og er kritiske til åpningen av nye oljefelt. Derfor har vi – sammen med 50 andre organisasjoner – sluttet oss til Klimavalg 2013, og vil ha stor debatt om dette på festivalen i Seljord i sommer. Vi mener det er fullt mulig å tenke to tanker samtidig. Både Stortingsvalget i 2013 og frigjøringsjubileet i 2014 gir gode anledninger til å konkretisere det ansvaret vi har ved å være medeiere i en formue som er kommet til ved å forringe miljøet.

Hilda Kristine Hanssen, styreleder i Korsvei

Tone Stangeland Kaufmann, Korsveiprest

Hildegunn Tønnessen Schuff, styremedlem i Korsvei med ansvar for miljø og rettferd

Hans Morten Haugen, Korsveis ressursgruppe for miljø og rettferd

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt