Verdidebatt

Perler for svin

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg er ganske ny i dette debattforumet, men ble ganske fort forundret. Dette forumet heter "verdi debatt", da regnet jeg med at det ble tatt opp forskjellige ting som mennesker tenker på og grubler på, ting som betyr noe, har verdi for folk. Slik at noen kan deler tanker og syn for å få dem debattert, for å prøve ut sine tanker og syn. Vi mennesker har ofte meninger som svirrer i våre hoder, og blir til viktige spørsmål for den som har dem. Men hvem i all verden tør åpne sine hjerter og avsløre sine perler i et slikt forum som dette? Ingen ønsker at ens perler skal trampes ned i driten av de som ikke ser forskjell på drit og perler. På dette forumet ser det mest ut som det er om å gjøre å trykke den andre ned i den samme driten de selv skvalper i. Språkbruken et uforskammet til det groveste, minner meg om fjortiser som krangler om hvem sin far som er sterkest, men da jeg sjekket alderen på en del av debattantene var de faktisk over den alderen.

At det finnes forskjellige meninger er jo et faktum. Å utveksle dem er en fin ting, det øker vår kunnskap og utvider vår horisont. Vi ser etter hvert at andre også faktisk kan ha rett. Ingen kan påtvinge en annen sin mening, det er en menneskerett å få lov å mene. Ydmykhet hadde vert et godt debattema her i dette forum.

I mitt nærmiljø er det en "besservisser" vi kaller for "sønn til nestbest", det er mange av dem her på forumet. De som vet best, kan mest, og tror best om seg selv, er de som lærer minst, for de vil ikke slippe ny kunnskap inn. Fordi to er uenige, så betyr det ikke at den andre "ikke skjønner noenting", kanskje han skjønner mye mer, når alt kommer til alt. En slik bemerkning forteller egentlig mer om den som kommer med den, enn den som den er ment for.

Fordi om en er kristen, slik meg selv, er det veldig sårende når ens tro blir holdt for narr. Du som gjør dette ønsker sikkert å bli akseptert for ditt syn. Da bør også du akseptere dem som velger en annen tro enn din. Og det gjelder selvfølgelig også for oss troende, i spesiell grad.

Om to stykker ser på ei synål kan de faktisk være uenige om hvordan den ser ut. Dersom den ene ser den fra enden, og den andre fra siden vil de oppleve at de ser den forskjellig. Dersom den som ser den fra enden påstår at den er rund, har han helt rett. Samtidig påstår den andre, som ser den fra siden, at den er avlang med spiss i den ene enden og et øye i den andre. De kan kjegle så mye de vil uten å bli enige, fordi deres synsvinkel er forskjellig. Faktisk har begge rett i dette tilfellet, selv om de ser ut til å beskrive to forskjellige ting. Dersom de lar den annens kunnskap inn hos seg selv vil de begge bli klokere og se klarere.

Ta dere sammen folkens, så kan dette bli et ordentlig godt forum for debatt om verdier. Et forum der tanker og teorier kan prøves ut, og meninger utveksles, og være til berikelse for alle som deltar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt