Verdidebatt

En liberal skilsmissepraksis

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Professorene Jan-Olav Henriksen og Paul Leer-Salvesen er overbeviste om at kristen etikk må si ja til gjengifte, og argumenterer for dette i et langt innlegg i Vårt Land 26. januar. Et viktig argument er at Jesu ord må tolkes i lys av at det på hans tid hadde utviklet seg en svært liberal skilsmissepraksis, uten at det går klart frem hvorfor det skal bety at vi kan annullere Jesu ord.

Hva er så situasjonen i dag i vårt land?

Mitt inntrykk av at vi også i dag står overfor en svært liberal skilsmissepraksis. Professorene forteller at jødiske menn på Jesu tid kunne skille seg på grunn av «uteblitt graviditet, manglende lydighet eller dårlige kokekunster». Jeg er ikke så sikker på at ting er så annerledes i Norge akkurat nå. Tvert i mot er det vel ikke en gang er nødvendig for en mann (eller en kvinne) å begrunne sitt ønske om skilsmisse. Ingen har noe de skulle sagt hvis en mann forlater kone og barn fordi han er blitt veldig forelsket i en annen, eller mener at "kjærligheten tok slutt".

Jeg tror det kan være rett å lese Jesu skarpe avvisning av gjengifte i lys av tidens skilsmissepraksis. Men det undrer meg at de to teologiprofessorene av den grunn mener ordene fra Jesus ikke lenger har betydning. Hvis vår tids skilsmissepraksis er omtrent like liberal som den var på Jesu tid, er det vel en ekstra god grunn for kristne til å si omtrent det samme som Jesus om temaet.

Så hvorfor skriver to teologiprofessorer et langt innlegg der eneste budskap er at gjengifte må aksepteres? Jeg undrer meg litt (selv om jeg fortsatt mener spørsmålet er svært vanskelig og forstår at det kan oppleves hardt for dem som har gått gjennom en skilsmisse å møte Jesu entydige avvisning av gjengifte).

PS: Jeg har også andre spørsmål til innlegget fra Henrisken og Leer-Salvesen. De har jeg sendt til avisen som et innlegg!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt