Verdidebatt

God karnevalstid!

Skal biskopene kle seg i en slags serviceuniform, som andre betjenter?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hva med bispekåper til 300.000 kroner? Hvis vi ser bort fra lønn i himmelen, så syns jeg ærlig talt Borgny Farstad Svalastog ble underbetalt for den praktfulle kåpen! Hun brukte 3.000 arbeidstimer og fikk altså 100 kroner timen? Det er ikke mye lønn til en av landets store kunstnere, det er smålig.

Det er heller ikke mye for et verk som ikke er tiltenkt en privatperson, men som blir stående som et kunstverk til Guds ære i uoverskuelig fremtid, prydet med både gull og sølvtråder. Jeg kan forsikre om at tidligere tiders bispeprakt i tillegg kunne bestå av både prangende kroner og tunge edelsteiner. Men slikt er ikke gangbar estetikk nå, og ifølge rektor Geir Hellemo skal ikke kirkens menn utstråle så mye makt når de ikke har noen makt.

Der kom det igjen: maktargumentet. Ser man tilbake på kirkehistorien hvor de hadde kostbare kirkeutsmykninger og liturgiske klær, handler det i vår tids øyne alltid om makt. Hva om det også handlet om noe annet, om å utsmykke Kristi brud på vei mot sin brudgom? Om at edelsteinene i det himmelske Jerusalem skulle gi en avglans på jorden? Om at kirkens kunst pekte fram mot en forvandling av hele den illeluktende og falne menneskeslekten?

Alt dette vet selvfølgelig Geir Hellemo, kirkens visuelle uttrykk har han arbeidet med i mange år. Allikevel kommer maktargumentet. Det moderne estetiske utrykket skal være funksjonelt, gjenspeile funksjonen. Når det å være biskop er en menneskelig funksjon i en demokratisk struktur, ja, da får de vel helst kle seg i en slags serviceuniform da, som andre betjenter.

Jeg elsker karneval og syns i grunnen biskopene passer særlig godt inn i sjangeren. Kirken har tradisjon for å være både Guds teater og karneval. Tjenerne er kledd ut som herskere, og flagrende gevanter viser mot en annerledes virkelighet som vi noen ganger kan tre inn i. Men man kan jo ikke ta på seg karnevalsutstyret hvis man ikke er på karneval, men tvert imot på en vanlig jobb – nei, der er jeg enig med Hellemo, da ser det rart ut!

FØRST PUBLISERT I VÅRT LANDS SPALTE KLARTEKST MANDAG 04.02.2013

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt