Verdidebatt

Fordi de var jøder

En del påstander er blitt stående uimotsagt i debatten om NS-barn. Sentralt for Bjørn Westlies og mitt innlegg var NS rolle i Norges Holocaust. Jeg vil her presisere overgrepenes kronologi gjennom jødenes siste leveår i NS-Norge.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Stridsklev påstår at arrestasjonene av jøder starter med påskudd et drap på en politimann 22. oktober 1942.

Dette er hva som skjedde det siste året før deportasjonen.

I forbindelse med det tyske angrepet på Sovjetunionen 22. juni 1941 ble statsløse jødiske menn (flyktninger) over store deler av landet arrestert. Jødiske menn i Nord-Norge ble sittende fanget i Sydspissen leir på Tromsøya fram til deportasjonen.

I august 1942 ble en liten gruppe jøder som hadde leid sommerhus på Nærsnes i Hurum arrestert. Blant de arresterte var rabbineren for Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, Julius Samuel. I alt ble elleve enkeltpersoner sendt til tyske konsentrasjonsleire før de store aksjonene i 1942 og 1943. Mange av enkeltaksjonene var preget av vilkårlighet. Det at de ikke fulgte et mønster med en klar eskalerende tendens i en tidlig fase kan være med på å forklare at ikke flere flyktet. Familiene til arresterte menn var også redd deres menn ville unngjelde om de flyktet.

Situasjonen for jødene i Trondheim ble drastisk forverret fra oktober 1941, da byen ble satt under kommandoav Sipo-kommandant Gerhard Flesch. Før han kom til Norge hadde Flesch deltatt som kommandant for Einsatzgruppe IV  i overgrep mot og massedrap på jøder og andre polske sivile under felttoget i Polen.Regimet han innførte i Midt-Norge bar preg av en bakgrunn hvor overgrep mot sivilbefolkningen var en delav hans militære funksjon. Dette gikk hardest ut over jødene.

I Trondheim og omegn ble jødiske menn arrestert under unntakstilstanden mellom 6. og 12. oktober 1942. De ble sendt til Falstad fangeleir i Nord-Trøndelag. Her ble de grovt mishandlet av norske og tyske vakter. Tre jøder ble også skutt. Jødiske kvinner og barn ble internert i tre leiligheter i Trondheim sentrum.

25. oktober sendte sjefen for Statspolitiet i Oslo, Karl Marthinsen, et telegram til alle norske politimyndigheterom at alle menn over 15 år med J-stempel i passet eller legitimasjonspapirene skulle arresteres. Påskuddet for arrestasjonene var episoden på Haldentoget 22. oktober, hvor en flyktningelos skjøt en norsk grensepolitimann. Flyktningelosen førte en gruppe på ni jødiske flyktninger, og i dagene etter dette ble det slått stort opp i pressen at jøden hadde drept politimannen. Den enorme pressedekningen beredte grunnen for arrestasjonene av jødiske kvinner og barn fire dager senere. Parallelt med arrestasjonene ble jødisk eiendom beslaglagt til fordel for statskassen. Mennene fra Oslo-området ble først sendt til Bredtvedt og neste dag til Berg utenfor Tønsberg, hvor de ble tvunget til å fullføre byggingen av fangeleiren. Flere overgrep ble begått mot de 336 jødene som ble internert på Berg.

En måned senere ble de gjenværende jødene i Norge; menn, kvinner og barn, deportert til Auschwitz.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt