Verdidebatt

Sannferdig om kristen seksualetikk?

Nettsiden guttogjente.no har med rette fått hard medfart i sine tidlige måneder. Dette synes imidlertid ikke å påvirke hverken dens innhold, eller dens påberopelse av å formidle det eneste kristne synes på sex og samliv.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg sendte inn et kritisk spørsmål på guttogjente.no for bortimot en måned siden. Jeg satte spørsmål ved måten de brukte enkelte bibelvers på, og om de var åpne for at versene kunne tolkes på en annen måte en det de hadde lagt til grunn. Videre spurte jeg hvorfor de var så selektive i sin bibelbruk, og gav uttrykk for at jeg synes de harmoniserer bibelsk seksualetikk i langt høyere grad enn hva boksamlingen selv gir grunn til. Avslutningsvis utfordret jeg dem til å være åpne på at det synet de formidler kun er ett av flere syn på sex og samliv blant kristne i Norge i dag. Jeg gav dem all mulig rett til å hevde det de hevder, men påpekte at det ville være mer redelig å ikke påberope seg å gi selve DET kristne synet på sex og samliv, når svært mange kristne i Norge helt klart er uenig med dem.

Jeg har ikke fått noe svar, og er vel igrunn i ferd med å gi opp. Det er tydelig at spørsmålene enten ble for vanskelige til at de kunne gi noe særlig til svar, eller at de ikke ønsket at negative innvendinger skulle postes på siden deres. Samtidig reagerer jeg på at de turer frem på samme måte, trass innvendingene de har møtt (jeg er på ingen måte alene, se for eksempel Sara Elisabeth Moss sitt innlegg her på VD for noen uker siden). Jeg forstår at kapasiteten til gruppa som jobber med siden er begrenset, og at de vil prioritere spørsmål fra målgruppen snarere enn kritiske henvendelser fra voksne kristne som er sterkt uenig i rådene de gir. Men, når man arbeider i det offentlige rommet som internett faktisk er, blir man noen ganger nødt til å møte meningsmotstandere. Og noen ganger må man også ta til seg kritikken, og skifte profil. Etter mitt syn er det på høy til at guttogjente.no gjør nettopp det.

I følge Willy Pedersens undersøkelse av seksuell praksis blant unge kristne (gjort på bakgrunn av forespørsel fra Bispemøtet i 2011), er det et stort flertall av de som er aktive i kristent barne- og ungdomsarbeid (faktisk over 90 %) som velger å ikke vente med sex til de gifter seg. Det vil være naturlig å anta at denne praksis også er grunnet i en holdning. For de fleste er nok denne holdningen bevisst gjennomtenkt, også i forhold til kristen tro (ja, kanskje til og med begrunnet i kristen tro). At guttogjente.no velger å underslå dette, og la en annen praksis være uimotsagt enerådende som kristen etikk er både kritikkverdig og uærlig. Èn ting ville vært om de sa noe i retning av at "mange kristne ungdommer leser Bibelen dithen at homofili, samboerskap og seksuelle relasjoner før ekteskap er i overensstemmelse med kristen etikk; det er vi imidlertid uenig med dem i". Slik guttogjente.no er lagt opp, får man inntrykk av at alle som tenker og handler annerledes enn det nettsidens redaksjon anbefaler, ikke egentlig tar sin tro på alvor.

Enkelte kristne barne- og ungdomsorganisasjoner har en lang historie med å predikere seksuell avholdenhet blant ugift ungdom, slik guttogjente.no også gjør. Åse Røthing viser i boka Sex, Kjønn & Kristentro hvordan denne opplæringen har medført at ungdom har ubeskyttet sex (fordi prevensjon betyr at "synden" var planlagt, og ville gjort det verre), hvordan det har medført et skambelagt seksualliv også etter inngått ekteskap, og hvordan det har medført en opplevelse av savn hos de som fulgte seksualetikken de ble servert, og som senere har angret på at de ikke har blitt kjent med sin egen seksualitet i løpet av ungdomstiden (det er direkte løgn når guttogjente.no hevder at ingen som har vært avholdne til sin eventuelle bryllupsdag har angret på dette). At guttogjente.no reproduserer holdninger som mange har tatt skade av, og at det atpåtil gjøres i Jesu navn, uten at man er ærlige nok til å vise til at andre mener annerledes, gjør nettsiden til et svært dårlig verktøy i arbeidet med barn og unge. Jeg håper at redaksjonen har mot til å møte kritikken, og fornuft til å vurdere om sidens ensrettede profil er egnet til å fremme refleksjon rundt seksualetiske spørsmål hos unge kristne i Norge i dag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt