Per Kristian Aschim

18

Kirkens demokrati er reelt

Hamar biskop og leder i Hamar bispedømmeråd "forventer et reelt demokrati i kirken" i et innlegg i Aftenposten i dag. Kirkens demokrati er reelt. Alle kirkens døpte medlemmer har kirkelig stemmerett. Det har de hatt siden begynnelsen av 1900-tallet.

Publisert: 6. feb 2013

Kirkens demokrati er reelt. Alle kirkens døpte medlemmer har kirkelig stemmerett. Det har de hatt siden 1920 til menighetsråd og siden 1903 til menighetsmøte, kvinner og menn fra første stund.

Når den kirkelige rådsstrukturen ble bygget ut, ble prinsippet for valg at menighetsrådet som menighetens tillitsvalgte deltok i valget av bispedømmeråd og Kirkemøte. Dette gjorde de på vegne av menigheten de var tillitsvalgte for. Dette er en helt vanlig måte å bygge opp demokratisk representative organisasjoner i samfunnet på. Den gjenfinnes både i politiske partiorganisasjoner og i brede folkebevegelser som fagbevegelsen og idretten.

At lokale enheter gjennom tillitsvalgte eller utsendinger til regionale møter eller landsmøter velger styrende organer på regionalt og sentralt nivå, betyr ikke at medlemmenes rettigheter settes til side. De tillitsvalgte skal ivareta medlemmenes rettigheter i organisasjonen. Gjør de ikke det, velger medlemmene noen andre som sine tillitsvalgte neste gang.

Hamar biskop og leder av Hamar bispedømmeråd betrakter tydeligvis kirken som en organisasjon som mest av alt ligner på staten og kommunen. Er det så sikkert at kirken bør utvikles til en slags ”stat i staten” og ”kommune i kommunen”? I enhver annen organisatorisk sammenheng i samfunnet, oppfattes indirekte representasjon som demokratisk legitimt.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
22 dager siden / 1783 visninger
White Christmas
av
Hilde Løvdal Stephens
30 dager siden / 1386 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
18 dager siden / 1137 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
22 dager siden / 1080 visninger
Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
2 dager siden / 844 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
12 dager siden / 811 visninger
Smiths Venner på ville veier.
av
Gerard Oord
rundt 1 måned siden / 811 visninger
Selvgodt norsk snobberi
av
Espen Ottosen
rundt 1 måned siden / 767 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere