Spaltist Ann Kristin van Zijp Nilsen

Kjære Lambi,

eigentleg skal de ha takk for at de fann på at kjærleik kan vera eit salstriks for dopapir.

Publisert: 6. feb 2013

Der er jo som kjent for lite kjærleik i verda. Det er nok difor så mange kjøper special edition-dopapiret dykkar med kjærleiksvers på.

I dag, då eg var på do hjå ei av dei som har kjøpt ein slik lambirull, stod dette verset på det tilgjengelege tørket: «Der hvor din skat er, der vil dit hjerte også være.» Difor greidde eg ikkje å tørka meg i rumpa med det.

JESUSORD. De veit det kanskje ikkje, men dette verset er ikkje slikt som har opphav i minnebøkene jenter hadde i gamle åttitalsdagar. Det er eit sitat av Jesus frå den berømte Bergpreika hans (sitert i Bibelen, Matteus-evangeliet kapittel 6, vers 21). At han akkurat der snakkar om å «ikkje samla seg skattar på jorda» (les: rikdom), og ikkje om «skatt» som kjælenamn av typen «du har gløymt å leggja ned dosetet igjen, skatt», er heilt uviktig her.

Det som det handlar om, er at det finst dogåarar som både kjenner dette sitatet godt og som set opphavsmannen til det så høgt, at orda opplevest heilt annleis enn andre ord. Det er dette mange brukar omgrepet «heilag» for å beskriva.

BESTEMOR. Viss de i dorull-redaksjonen ikkje har kjent slikt religiøst som «heilag» på kroppen sjølv, vil kanskje denne tullete parallellen funka: Tenk deg at ein dorullfabrikk heilt tilfeldig har funne eit gammalt bilde av den bestemora du elska. Dei anar ikkje kven den anonyme dama i bildebasen er, men har fått (den søkte) idéen om å trykka eit koseleg bestemoransikt på kvart dorull-tørk. Ein dag sit du der og ser plutseleg den snille bestemora di på rullen. Korleis vil det kjennast å tørka seg bak med ansiktet hennar?

Eller – viss kjærasten din hadde overraska deg med å skriva ei kjærleg helsing med kulepenn på dorullen på badet ditt, hadde du då brukt papiret og spylt det ned etterpå? Eg hadde i alle fall rive papiret forsiktig av og tatt vare på det. Det gjorde eg med Jesus-tørket eg kom over i dag. Nå veit eg ikkje heilt kor eg skal gjera av det. 

BERRE RING. For all del, det er ikkje lenger å vanleg å vita at uttrykk og visdomsord har opphav i Bibelen. Men eit kjapt Google-søk hadde fiksa biffen for dykk i dette tilfellet. Elles er det berre å ringa ein av oss som for eksempel driv med slike religiøse ting på jobb. Me er jo berre glade (og himmelfalne) om me blir spurde.

Der er sikkert nokon som synest at dopapir med jesusord nå gir dei høvet til å visa akkurat kva dei meiner om kristendom, kristne eller religion generelt. Eg ville aldri tenkt på å hindra dei i det – det er dei vel unt. Og for dykk kan kanskje uventa kundegrupper bidra til lønnsame nisjeprodukt i protestsjangeren?

VER IKKJE REDDE. Men kjære Lambi – viss de ved neste krossveg i dopapir-utviklinga vil la vera å bruka ord som er heilage for nokon, så ikkje gjer det fordi de er redde. Dei fleste av oss som trur er heilt vanlege, fredsæle nordmenn. Det skal meir til enn nokre dorullar før me blir fornærma, sinte eller lar boikottviljen ta overhand. Nei, berre gjer det av kjærleik, akkurat som når de er greie med bestemor eller ein nabo. Der er jo som kjent for lite kjærleik i verda.

 

Beste helsing
Ann Kristin

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Takk!

Publisert over 7 år siden

Takk for info! Lambi har med omgående virkning mistet én husstand.

Produsenten har jo ikke bare en totalt insensitiv markedssjef, men er en helt bevisstløs organisasjon.

Kommentar #2

Arnt Thyve

17 innlegg  1393 kommentarer

Tja

Publisert over 7 år siden

Jeg burde kanskje blitt provosert over dette, men må tilstå at jeg i min enkelhet syntes det var stas å kunne lese et bibelvers mens jeg satt på do hjemme hos meg selv. I mitt stille sinn tenkte jeg at det var kjekt at også et bibelvers hadde fått plass mellom andre gode ord om kjærlighet. Det er kanskje en overreaksjon å slakte Lambi for dette? Meningen med disse dorullene er nok ikke at folk skal tørke seg i baken med Guds ord, men at folk skal kunne lese et godt ord mens de sitter på do. Det fungerer i alle fall slik for meg :)

Kommentar #3

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 7 år siden

Hvis forbrukerne benytter seg av sin markedsmakt vil en produsent snart sitte igjen med toilettpapir nok for resten av sitt liv.

Kommentar #4

Pål Eggen

2 innlegg  2627 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Arnt Thyve. Gå til den siterte teksten.
stas å kunne lese et bibelvers mens jeg satt på do hjemme hos meg selv

Noe avhengig av vers, men ja, det var min første tanke da jeg så bildet av rullen. Vet imidlertid ikke om jeg kunne tørklet meg i rumpa med den.

Kommentar #5

Steinar Dahlen Vidnes

10 innlegg  35 kommentarer

Publisert over 7 år siden

Må sei at eg ikkje viste at det var eit  bibelvers. Og sikkert ikkje  
mange anndre heller. .Dei skulle no også ha skrevet kvar det stamma frå og. 

Personlig så synast eg at dette er ikkje noko å ta slik på veg av. Faktisk en fin måte 
og spre budskapet på. 

Takk til Lambi :) 

Kommentar #6

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Do - what you must do

Publisert over 7 år siden
Ann Kristin van Zijp Nilsen. Gå til den siterte teksten.
I dag, då eg var på do hjå ei av dei som har kjøpt ein slik lambirull, stod dette verset på det tilgjengelege tørket: «Der hvor din skat er, der vil dit hjerte også være.» Difor greidde eg ikkje å tørka meg i rumpa med det.

Toalettet - eller doen - har nå for alvor blitt gjenstand for bak-holdsangrep.  Denne gang fra Lambi.  Sterke antikristelige krefter er angivelig ute med en bakstreversk form for misjonering, som skaper grobunn for bekymring og engstelse. 

Og joda - selvsagt burde Lambis markedsavdeling tatt kontakt i forkant med de skriftlærde både i Areopagos og Bibelselskapet, slik at denne helligbrøde kunne vært unngått.  Som kjent er det lettere å få tilgivelse enn tillatelse.

Men trådstarter, som her fortjent har blitt hedret med Redaksjonens Lesetips, viser her dessverre åpenbare anatomiske feilkunnskaper.  At noen skulle ha både skatten og hjertet plassert så langt bak, er svært lite trolig.  Men for den ivrige bibelleser som også bruker toalettet som privat lønnkammer, er tydeligvis fantasien livlig..

Forøvrig er dopapir-debatten langt fra ny.  Et mulig diskrimineringstips til Verdidebatt-kommisjonen i samme leia: 

Flere steder på Finnmarksviddas offentlige toaletter blir Oslo-katalogen gjennomgående benyttet som rævtørk!  Selv fant jeg ved en anledning mitt eget navn oppført under S, som heldigvis kommer langt bak i alfabetet.. 

Om vi noe selvhøytidelige østlendinger fra beste vestkant burde føle oss støtt av det?  Selvfølgelig. Men hva gjør man dog ikke i nødens time... Alternativet er da så mye verre.  Det optimale her er selvsagt egen medbragt tørkerull, med godkjente motiver og ferdig korrekturlest, sensurert tekst.

Her finnes imidlertid forslag til flere gode alternative løsninger for de trengende, som dorull-redaksjonen bør merke seg videre i produktutviklingen:

1.  Finn mer passende skriftsteder - f.eks. skulle jeg mene at følgende vers burde egne seg godt til baktørk:

"Jeg tror ikke om meg selv at jeg har grepet det. Men én ting gjør jeg: Jeg glemmer det som ligger BAK, og strekker meg etter det som er foran,(Fil.3:13)  Eller hva med:  "Det ene må gjøres, og det andre ikke lates ugjort!"

2.  Legg ved en pakke selvklebende clips ved dorullene - slik at de trengende som måtte finne et og annet tørk man ikke ønsker å benytte, har muligheten til å rive av dette og henge det opp (om ikke til tørk, så ihvertfall til meditasjon).  Slik kan hvert tørk komme både til nytte og velsignelse.

3.  Hvorfor ikke like godt lage en egen do-bibel?  Der man har hele Skriften på rull, fra 1.Mosebok til Åpenbaringen.  Dette skulle også være helt i tråd med Bibelselskapets statutter om å få Ordet ut til folket.  Et forsiktig overslag skulle vel tilsi at man skulle få plass til både GT og NT i èn økonomipakke.  Her er mulighetene mange - både for de bibelsprengte og for de mer fysisk trengende...

4.  En klar oppfordring om å bruke papirets begge sider, er her på sin pl(d)ass.  Slik støtter man også opp om en miljøvennlig og besparende linje gjennom resirkulert papir.  Dessuten skulle det vel også være med å forebygge upassende skriblerier på (d)odørens innside, som jo er et velkjent problem på offentlige toaletter og utedasser.

Ellers er det vel bare å minne om Mesterens visdomsord om at det ikke er det som går INN i et menneske som gjør det urent, men det som går motsatt vei...

Lykke til!

Kommentar #7

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 7 år siden

BRA PER!:-)

Kommentar #8

Sølvi Solheim

0 innlegg  17 kommentarer

Visdomsord på dopapiret

Publisert over 7 år siden

Enig med Arnt.
Tekstene om kjærlighet på toalettpapiret er koselige å lese. Og mange av tekstene maner til refleksjon og ettertanke. Og hva er bedre enn å reflektere over kjærligheten mens man sitter der?
Og hva er bedre enn å ha noen virkelig gode visdomsord å reflektere over? De bibelsitatene Lambi har på sitt toalettpapir er av de aller beste tekstene på hele rullen. 
Og forresten, ønsker vi ikke at folk flest skal få oppdage visdommen som Bibelen har å by på?
Så vi burde takke Lambi for at de har gjort disse tekstene tilgjengelig for hele folket.

Ellers har Lambi også tørkeruller med samme type tekster. Jeg har brukt noen av de rullene også, men jeg har knapt lest en eneste tekst på dem. Skyldes at jeg sjelden stopper opp og leser tørkepapiret før jeg bruker det. Det har jeg sjelden tid til før bruk.
Toalettpapiret derimot...  

Kommentar #9

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

En fjær blir til ti høns

Publisert over 7 år siden

For her promoterer man dorullene som bieldorull (Vårt land). Så viser det seg at det kun er snakk om to bibelsitater og resten noe folk på fjesboken har sendt inn. Det er vel heller snakk om fjesbokdoruller om man så skal mengdeberegne hva som er sitert på disse dorullene.

Men det viser jo helt klart at det sinne man ser hos enkelte rabiate muslimer over noen karikaturtegninger ikke er noe muslimer har enerett på. Den berømte religiøse fjæren blir til skoger av trekkfugler.

Minsann her går verden baklengs inn i fremtiden når vi ser hvordan religiøse følelser blir mer og mer opphauset og de religiøse selv mer og mer rabiate.

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
25 dager siden / 2901 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
rundt 1 måned siden / 1984 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
13 dager siden / 1109 visninger
Drømmen om tempelet
av
Joav Melchior
27 dager siden / 621 visninger
Minner fra en sommerkirke
av
Anita Reitan
6 dager siden / 581 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
12 dager siden / 577 visninger
Om islam og humanisme
av
Marie Rørvik
24 dager siden / 376 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere