Verdidebatt

Kashmirsk knute

Kashmir-konflikten er en gordisk knute som synes umulig å løse.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Konflikten mellom India og Pakistan i Kashmir har blusset opp igjen etter en rekke trefninger på kontrollinjen, LOC (Line of Control), som fungerer som en de facto grense mellom de to landene i Kashmir. Trefninger i området er vanlige, men de koster sjeldent liv.

Et indisk angrep 6. januar på en pakistansk militærpost endte med at en pakistansk soldat mistet livet. I en annen trefning to dager senere mistet to indiske soldater livet. På mange måter er det her konflikten har eskalert, fordi India har beskyldt de pakistanske styrkene for å ha vansiret de to døde soldatene, hvoriblant hodet til den ene skal ha blitt skåret av.

Pakistan benekter at noe slikt har skjedd, og har sagt seg villig til å la FN undersøke saken. Dette har India så langt nektet å gå med på. Indiske medier, politikere og militære ledere har reagert skarpt på hendelsen. Lengst synes Sushma Swaraj, lederen for det hindunasjonalistiske indiske folkepartiet Bharatiya Janata Party (BJP), å gå. Hun krever at indiske soldater «tar ti hoder fra den andre siden».

Kashmir, det naturskjønne området nord i det indiske sub­kontinent, har vært delt mellom de to statene som begge gjør krav på området. Pakistan kontrollerer ca. en tredel av området, India nesten det dobbelte. I tillegg har Kina kontroll over en mindre del.

Det har vært en våpenhvile på plass mellom India og Pakistan og fredsforhandlinger ble innledet i 2003, disse ble satt på is etter terrorangrepet mot Mumbai i 2008. I februar 2012 gjenopptok man samtalene, men angrepet på nyåret 2013 synes å ha rystet samtalene igjen. Det gjenstår å se om diplomatiet vinner frem. Den pakistanske utenriksministeren har bedt om samtaler med sin indiske kollega.

Nasjonalistiske politikere og religiøse ekstremister på begge sider gjør ikke saken enklere å løse. Indiske medier har også ofte tatt en veldig nasjonalistisk og krigersk holdning i kashmirspørsmålet, og beskyldes for å være krigshissere og gjøre en politisk løsning vanskeligere. Pakistanske medier har på dette området ofte vært mer pragmatiske, også fordi Pakistan i den indisk-pakistanske konflikten er den mindre og militært svakere part.

Pakistan ønsker at befolkningen skal kunne bestemme hvilken stat de ønsker å være del av i tråd med FN-resolusjoner fra 1948 og 1949, og ser på frigjøringen av Kashmir som noe som vil gjøre den pakistanske statsdannelsen fullverdig.

India mener at Kashmir er en integrert del av landet. I tillegg frykter myndighetene at om landet skulle gi slipp på Kashmir, så vil en rekke andre frigjøringsbevegelser i India bli styrket. Den tidligere pakistanske presidenten Pervez Musharraf har også påpekt i et intervju med en indiske fjern­synskanal at liket av den indiske soldaten ble sendt tilbake fra Pakistan. Det gir ingen mening å sende tilbake et vansiret lik, sier han, fordi det er å skape en konflikt Pakistan ikke har råd til.

Pakistan har vært rammet av politisk uro de siste månedene, og flere pakistanske analytikere har beskyldt India for å prøve å bidra til å øke uroen i landet ved å øke presset på kontrollinjen. Konflikten er en gordisk knute. Gordisk knute er navnet på en trylleknute som fantes i den greske gudekongen Zevs tempel. Sagnet sier at den som greide å løsne knuten skulle bli herre over Asia. Ingen greide det før Aleksander den store kom forbi, han hogg knuten tvers av. Spørsmålet er hvem som løser den kashmirske knuten, forhåpentligvis da uten å ty til sverdet.

Publisert i Klassekampen 23.01.13

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt