Verdidebatt

Vanskelig ærlighet

Å være tydelig er ikke alltid lett. Derfor svarer vi iblant ja når vi egentlig mener nei.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er ikke alltid like lett å være tydelig på hva man egentlig mener. Noen ganger er det faktisk utrolig vanskelig. Men tydelighet lønner seg stort sett alltid – på sikt.
Iblant sier man ja når man egentlig ønsker å svare nei. Man ønsker ikke nødvendigvis bevisst å lyve. Mange andre årsaker kan ligge til grunn. Det kan ha med autoritet å gjøre. Barn kan gi svar de tror mor, far, læreren eller en annen voksen ønsker å høre. Voksne kan kvie seg for å ta belastningen med å gi et ærlig svar i møte med overordnede eller andre vi har stor respekt for eller ikke ønsker å komme på kant med. Hvis en sjef ber sine ansatte om deres ærlige mening, så får vedkommende det, ispedd en taktisk vurdering av hva som er lurt å si til sin sjef.


Frykt. Hvor mange har ikke opplevd å gå til et medlemsmøte fast bestemt på ikke å si ja til noe verv, men likevel endt opp med et nytt verv? Frykten for å bli opplevd som vanskelig eller som en som ikke bidrar til fellesskapet, har gjort at mange sa ja selv om de egentlig ønsket å si nei. Noen har til og med sagt ja ved alteret, vel vitende om at dette ikke var det rette – fordi man ikke klarte å stå imot forventninger, press og sterke ønsker fra familie, kanskje på begge sider.
Noen gir et svar basert på frykt. Man tør rett og slett ikke å gi uttrykk for sin egen mening av redsel for hvilke reaksjoner som måtte komme. Andre har helt fra barnsben av lært seg at hvis man skal unngå ubehageligheter, gjelder det å undertrykke egne ønsker og føye seg – slik at mennesker rundt til enhver tid blir glade og fornøyde.
Flere voksne forteller om hendelser i barndommen, gjerne knyttet til autoritære foreldre, da de fikk store ubehageligheter etter å ha sagt det de egentlig mente. Det gjorde at de tidlig lærte seg en strategi som gikk ut på å bli utydelige og å undertrykke egne behov og meninger for å unngå ubehageligheter. En slik vane kan være svært vanskelig å bli kvitt som voksen hvis den først er innlært tidlig i livet.


Raus eller overkjørt? I et parforhold kan det bli slik at den ene ikke ønsker å stå i veien for planer og ambisjoner som den andre har. Et ønske om karriere, høyere lønn, spennende utfordringer, prestisje og anseelse, kan gjøre at partneren svarer ja når de egentlig mener nei – selv om de vet at dette fører til mer fravær fra hjemmet og økt belastning på en selv.
Noen har raus personlighet og kjenner at selv om en godt kunne tenke seg noe annet, så lever en også godt med det som den andre foreslår. Det blir først ille når man gir svar som gradvis er med på å bygge opp en følelse av å være utilfreds, irritert og misfornøyd, og at en kjenner seg overkjørt og manipulert.


Balanse. I et forhold kan det være slik at den ene er mer kreativ, spontan og dominerende av natur enn den andre og derfor blir den som oftest kommer med forslag og ideer. Det er vanskelig også for dem som oftest tar initiativ hvis de får svar som gjør at de tror at «dette er vi enige om», og så viser det seg etter en stund at en misnøye har tårnet seg opp over tid, mens vedkommende har trodd at alt var i den skjønneste orden.
Det hviler et stort ansvar på den som foreslår og presenterer planer og ideer som berører flere. Det er viktig at de er gode til å lytte og at de legger fram det de har på hjertet slik at det blir mulig for andre å gi et ærlig svar og en respons de kan står for.
Samtidig hviler det også et ansvar på den andre part: Det går ut på å være så tydelig som mulig, opptre som en likeverdig partner og ha den selvrespekt som innebærer at man ikke bare lever den andres liv, men også sitt eget.
Det vil alltid gi mest trygghet når et ja virkelig betyr et ja og et nei er et genuint nei – enten det er i et parforhold eller i livet ellers.
Det er også et ærlig svar å si at dette kan jeg ikke svare på nå, men jeg ønsker at vi skal bruke mer tid til å drøfte dette sammen før vi kommer frem til en avgjørelse vi begge kan enes om.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt