Kjetil Nilsen

56

Uhindret etnisk rensing i Jordan-dalen

Under Israels okkupasjon av de palestinske områdene har spesielt Jordan-dalen vært utsatt for omfattende etnisk rensing – og får fortsette, uten internasjonale reaksjoner.

Publisert: 20. jan 2013

Da den israelske okkupasjonshæren tirdag sist uke «angrep» og sanerte to beduinlandsbyer i Al Maleh i Jordan-dalen, var det bare en fortsettelse av den etniske rensing som har pågått etter Seks dagers krigen i 1967.    

Ved 9-tiden om morgen den 17. januar rykket de fram, tungt bevæpnet, mot de to forsvarsløse landsbyene - Hamamat Al-Maleh og Al-Mayta. Familiene her har vært trakassert over lang tid. Senest for to uker siden ble de forvist pga en «militærøvelse», og store og små ble tvunget til å sove utendørs. Men sist uke var det alvor. Bevæpnede soldater ble fraktet til “fronten” med busser, ledsaget av militære jeeper og hovedangrepsvåpenet: tre kraftige JCB bulldosere - for anledningen innleid fra den illegale bosettingen Maskivot.   

Dette er ikke krig – «bare» okkupasjon. Det asymmetriske maktforholdet mellom okkupant og okkupert gjør at «militære slag» som dette er raskt over. Nærmere 200 mennesker ble i løpet av noen få minutter gjort hjemløse av okkupanten denne torsdagen. I alt 55 hjem og skjul for husdyra ble rasert. I tillegg ble vanntanker ødelagt – og det i et område der okkupanten fra før har ilagt de okkuperte strenge restriksjoner på tilgang til vann.

Etter utført destruktivt oppdrag, ble området erkært Closed Military Zone. Dette er et hyppig brukt våpen av den israelske okkupasjonsmakten for bl.a. å hindre at «brysomme» journalister og menneskerettighetsforkjempere skal få anledning til å dokumentere overgrepene.  

Jordan-dalen er svært fruktbar og har store vannreserver. Siden okkupasjonen startet i 1967 har Israel fulgt en politikk preget av systematisk fordriving av palestinere fra området – til fordel for etablering av illegale bosettinger. I dag er det ca 9.500 bosettere i Jordan-dalen, fordelt på 36 bosettinger og utposter.

 I 1967 bodde ca 250 – 300.000 palestinere i Jordan-dalen. Den etniske rensingen har ført til at antallet er redusert til ca 50.000. Siste ukes utslettelse av de to beduinlandsbyene er derfor bare en fortsettelse av en vel dokumentert rensing som har pågått i årtier.

Det skremmende er at disse grove krenkelser av menneskerettighetene og Folkeretten pågår uten politiske straffereaksjoner fra det internasjonale samfunn. Likegyldigheten er som et skulderklapp til den israelske regjering om fritt å fortsette sin brutale okkupasjonspolitikk.

Det gjør ikke utsiktene for de okkuperte mindre dystre for nærmeste fremtid, ettersom de ekstreme høyrekreftene forventes å få sin stilling styrket ved valget i Isael denne uken. 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

Okkupasjon?

Publisert rundt 7 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Under Israels okkupasjon av de palestinske områdene har spesielt Jordan-dalen vært utsatt for omfattende etnisk rensing – og får fortsette, uten internasjonale reaksjoner.

Hvilket land er det Israel okkuperer? Aldri hørt om noen stat som heter palestina....

Kommentar #2

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

vet det

Publisert rundt 7 år siden
Terje Johs. Johansen. Gå til den siterte teksten.
Hvilket land er det Israel okkuperer? Aldri hørt om noen stat som heter palestina.

står det ikke i bibelen finnes det jo ikke.el gitar er ikke nevnt i bibelen,så det finnes ikke.ikke kina heller

Kommentar #3

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Okkupasjon og moralsk forvitring

Publisert rundt 7 år siden
Terje Johs. Johansen. Gå til den siterte teksten.
Hvilket land er det Israel okkuperer?

Internasjonal humanitærretts forståelse av okkupasjon kan sammenfattes slik:
- Utgangspunktet er en internasjonal, væpnet konflikt
- Okkupasjon innebærer faktisk kontroll over et territorium
- Kontrollen utøves av en fremmed militærstyrke

Okkupasjon forutsetter mao ikke at det må være et selvstendig land med hovedstad og det hele. Derfor er Vestbredden – og de facto Gaza – under okkupasjon. Derfor mener hele det internasjonale samfunn at Palestina, som det nå heter, er under okkupasjon.

Eventuell fornektelse av den israelske okkupasjonen vil du møte kraftig motbør hos også på israelsk hold, f.eks. fra landsfaderen David Ben Gurion og Michael Ben-Yair. Sistnevnte var riksadvokat i Israel i 1993-96, og burde vel være juridisk kompetent til å vurdere situasjonen på Vestbredden i lys av Folkeretten.

Les for øvrig hans tankevekkende klassiske artikkel The Six-Day War’s Seventh Day. Der utlegger han bl.a. hvordan okkupasjonen undergraver det israelske samfunnets moralske fundament – noe vi ser klare tegn til etter 45 års okkupasjon. Ikke minst viser det seg hos okkupanten i form av dehumanisering av de okkuperte. Hendelsen fra Jordan-dalen illustrerer dette.

Et annet ferskt eksempel: 16-årige Sameer Awwad fra landsbyen Budrus på Vestbredden ble skutt og drept av israelske okkupasjonssoldater sist uke. Sameer ble drept med tre skudd – skutt bakfra på ca 100 meters hold. Det ene skuddet var rettet mot låret; et annet mot ryggen – det siste var rettet mot hodet og kom ut like over det ene øyenbrynet. Som den israelske spaltisten Gideon Levy uttrykker det i en artikkel i avisa Haaretz i går: "Murder in cold blood". Og igjen; det er ikke krig - "bare" okkupasjon. 

Kommentar #4

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

ikke norge

Publisert rundt 7 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.
står det ikke i bibelen finnes det jo ikke.el gitar er ikke nevnt i bibelen,så det finnes ikke.ikke kina heller

ikke terje johansen.så fint,da finnes du rett og slett ikke.vel-har jo hatt det slik en stund.marginalisert deg.

Kommentar #5

Oddbjørn Johannessen

191 innlegg  13478 kommentarer

Tåpelig

Publisert rundt 7 år siden

Terje Johansen skrev:

Hvilket land er det Israel okkuperer? Aldri hørt om noen stat som heter palestina....

Dette var rett og slett et tåpelig utsagn, Terje Johansen.  Mer er det ikke å si om det.

Kommentar #6

Leif Lysvik

43 innlegg  706 kommentarer

Hvilken okkupasjon - igjen og igjen....

Publisert rundt 7 år siden

I en annen tråd har Kjetil Nilsen vist til mange av de vanligste løgnaktive påstander som med jevne mellomrom gjentas her på VD. Det kan være påstander som:

- Bosettingene beslaglegger ubetydelige 1-2% av Vestbredden

- Palestinerne eksisterer egentlig ikke – de er et oppfunnet folk

- Israelsk okkupasjon? – Det finnes ingen okkupasjon

- Folkeretten gir Israel rett til å bygge så mye de vil på Vestbredden og i Øst-Jerusalem

- Israelske politikere har Gud på sin side

- Arafat startet den andre Intifada

- Jødefiendtlighet er problemet - ikke okkupasjon

 

Nå er det påstand om at okkupasjonen er et bedrag som Johansen (på ny) gjentar. Det er tydelig at såkalte "Israel-venner" ikke sjenerer seg for på ny å kaste ut argumenter som mangler rot i virkeligheten.

Nilsen sin tråd handler om etnisk rensing i Jordan dalen - nå er det landsbyene Hamamat Al-Maleh og Al-Mayta som er utsatt for angrep - og det kan virke som at det er kampen om vann som gjør at okkupasjonsmakten vil overta kontrollen område.

Er ikke det en viktig sak å debattere Johansen?

Kommentar #7

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

Palestina er ikke en nasjon...

Publisert rundt 7 år siden
Leif Lysvik. Gå til den siterte teksten.
Er ikke det en viktig sak å debattere Johansen?

..men et landområdet. Jeg synes ikke dette er så mye å diskutere, for hvor mye du påstår det motsatte blir det ikke mere sant for det.

Du er vel klar over at det var Israel som ble proklamert krig ikke et døgn engang etter deres Israel ble proklamert som stat i FN. De såkalte palestinere godtok ikke dette. De ville ha jødene vekk noe som preger situasjonen der nede den dag i dag. Land som Egypt, Syria, Irak og Jordan bad de palestinske folk om å dra ut av landet inntil de hadde kastet Jødene ut av sitt land. Ca. 700000 palestinere dro ut i ørkenen for å vente på at jødene var slått. Det Gud har gitt jødene vil han ikke gi fra seg igjen. Israel seiret og kastet de angriperne ut av området. De sa til Palestinerne at de kunne vende hjem igjen. Ca.250000 vendte tilbake slukøret, mens de andre der ute lagde flyktingsleirer ute i ørkenen. De påstod at dette var jødene som hadde lurt dem ut der, noe de aldri har gjort. Israel fikk etter disse angrepene større landområder noe som FN har godtatt etter at de har seiret over et land som angriper dem.  Palestina har aldri vært noe land. Det har de klart å rote seg bort i fra selv. Palestinerne har ikke et språk som kalles palestinsk. Det er arabisk og de er av mange folkeslag. Du må være klar over det at dette landet tilhører jødene lenge før palestinerne kom til. Det at jeg sier de ikke er et land, så kan de ikke vise fram noe bevis på at de er det. De er ikke godkjent av FN, og jeg tror heller de aldri blir det heller. De kommer i utgangspunktet fra Jordan, og det er dette landet som har ansvar for deres vel og vè, noe de ikke tar ansvar for fordi de også hater jødene.

Ommundsen med sine morsomheter sier: ikke terje johansen.så fint,da finnes du rett og slett ikke.vel-har jo hatt det slik en stund.marginalisert deg.

Nå er det vel slik Ommundsen at om det ikke står om meg i bibelen, så har jeg en fødselsattest som jeg håper du har også, men det kan ingen finne hos palestinerne. De eksisterer, men de har ingen attest på at de er født. Derfor har ikke Israel okkupert noe fra dem. De kan ikke okkupere noe de selv eier helt fra Abrahams tid? Og de kan ikke okkupere noe fra noe som ikke er til? Det å bruke ord som etnisk rensing blir bare motbydelig preik!

 

Kommentar #8

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

før abraham

Publisert rundt 7 år siden
Terje Johs. Johansen. Gå til den siterte teksten.
De kan ikke okkupere noe de selv eier helt fra Abrahams tid? Og de kan ikke okkupere noe fra noe som ikke er til? Det å bruke ord som etnisk rensing blir bare motbydelig preik!

bodde det og mennesker der.disse ble drept-eller gjort til slaver.

Kommentar #9

Leif Lysvik

43 innlegg  706 kommentarer

Pigs can fly, the earth is flat and the Palestinians don’t exist!

Publisert rundt 7 år siden

Pigs can fly, the earth is flat and the Palestinians don’t exist!

Kommentar #10

Egil Meinich Misje

0 innlegg  130 kommentarer

Pigs can fly, the earth is flat and the Palestinians don’t exist!

Publisert rundt 7 år siden

Og her er et annet sitat..

"- Dersom Algerie presenterte et resolusjonsforslag for Generalforsamlingen om at jorden er flat og at Israel har skylden, ville 100 stemme for, 10 imot og 50 avstå fra å stemme," skal den israelske forfatteren Abba Eban ha sagt om FN en gang i tiden.

Kommentar #11

Kent Owe Oterholm

1 innlegg  51 kommentarer

Beduiner og militæranlegg

Publisert rundt 7 år siden

Det skrives at det var to beduinerlandsbyer nylig som ble jevnet med jorden osv. Men på de bildene jeg har sett kunne jeg se bare telt. Det er vel det som kjennetegner en beduin; han bor i telt. Ikke slike telt som vi nordmenn pakker sammen og stapper ned i ryggsekken når vi skal på fjelltur, men noe litt mer kraftig. Nå reiser vel ikke beduinene rundt som de gjorde før, men er blitt mer bofaste. Israelerne har militærposter og militære anlegg en noen steder på "Vestbredden", noe de har full anledning til. Kunne det tenkes at disse beduin-landsbyene ble satt opp for nær et av disse militære anlegg? Gjort med full viten og vilje for å framprovosere en israelsk reaksjon som ville vekke sympati for "ofrene"?  Etter flere pålegg om å flytte seg måtte israelerne ta affære. Man må se saken fra flere sider, ikke bare bykse opp og rope "Ulv, ulv!" Jeg bruker uttrykket "omstridt område" om Judea og Samaria. Det er ingen israelsk okkupasjon av Gaza, der finnes ingen jøde. Men Israel kontrollerer luftrommet og sjøsiden, de utøver en blokade. Men de har de full rett til, fordi det kan betegnes som en væpnet konflikt mellom Hamas og Israel.

Kommentar #12

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

Du vet....

Publisert rundt 7 år siden
Leif Lysvik. Gå til den siterte teksten.
Pigs can fly, the earth is flat and the Palestinians don’t exist!

at en gris ikke kan fly og at jorden ikke er flat. Du vet meget godt at palestina ikke eksisterer. Så dum er du ikke! Hvis du forsatt mener at Palestina er en stat, ja da kan du også påstå  at grisen flyr og at jorden har blitt flat.

Kommentar #13

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

@

Publisert rundt 7 år siden

Igår skrev jeg om en due som ble arrestert fordi den var mistenkt for spionasje for Israel. Artikkelen stod på Hebr. noe jeg forstår at ikke mange forstår, men her den på norsk.

Ny due arrestert for spionasje

Forrige søndag ble nok en due arrestert i Egypt, anklaget for å være spion for den «sionistiske enheten Israel», slik det ble rapportert i arabiske medier. Om man ikke kan leser artikkelen på hebraisk, kan man i hvert fall få inntrykk av alvoret gjennom bildet av den fengslede duen som ble formidlet av nyhetsbyrået Associated Press. Dr. Michal Rachel Suissa har denne kommentaren:

«Dette er ikke første gang dyr anklages for spionasje til fordel for Israel. Vi husker hvordan The Guardian informerte sine lesere om at Mossad hadde trent opp haier til å angripe turister i Egypt. Likeledes fortalte BBC om hvordan Israel nekter å ha sendt en spiongribb til Saudi Arabia. Gribben ble arrestert, men etter noen ukers politiarrest ble den løslatt igjen, kanskje på grunn av bevisets stilling. Det var også BBC som i mai i fjor informerte om fugler som spionerer for Israel i Tyrkia. I desember i fjor kunne avisen The Telegraph avsløre enda en gribb som med livet som innsats har fløyet helt til Sudan i jødenes tjeneste. Men, er det ikke heller kadavre som tiltrekker seg gribber?

Galskapen har ingen grenser når det gjelder å finne på noe å anklage jødene for. I Norge har en imam funnet ut at det er jødene som er årsak til at nordmenn har et negativt syn på islam. Vi var ikke klar over det. Så sent som i fjor fant jo HL-senteret ut at det var jødene nordmenn hadde et negativt syn på. Her synes jeg imamen har vært overdrevent misunnelig.»

Den fengslede duen håper på fangeutveksling:

Kommentar #14

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

Jo, det er det..

Publisert rundt 7 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Dette var rett og slett et tåpelig utsagn, Terje Johansen.  Mer er det ikke å si om det.

Det er faktisk mer å si om dette. Hva mener du å si at dette var tåpelig? Har jeg sagt noe galt? Om det finnes en palestinsk stat for deg, finnes den ikke der du mener den er. Heller ikke i FN ligger det noe avtaler at de er et selvstendig land. Du kan lete rundt i hele verden, du finner ikke slik avtale. Hvem er da tåpelig? Ja, nettopp, deg!

Kommentar #15

Kent Owe Oterholm

1 innlegg  51 kommentarer

Okkupasjon?

Publisert rundt 7 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Okkupasjon innebærer faktisk kontroll over et territo

Som seiersherre i forsvarskrgien i 1967 skal Israel ADMINISTRERE, dvs utøve en form for kontroll, over områdene de overtok frem til en løsning på konflikten fremligger. På "Vestbredden" har palestina-araberne fått selvstyre i flere områder, i andre områder delvis selvstyre. Av sikkerhetshensyn må Israel ha full kontroll i resterende sektorer.

Jeg spør: Hvorfor skal Israel holde fast på en politikk som totalt er feilslått; denne land-for-fred politikken? Gaza ble overlevert til palestina-araberne og de har blitt tilbudt opptil 95% av "Vestbredden", men likevel vender de Israel en kald skulder? Bomber og granater og terroraksjoner er svaret!

Israel har ingen reell fredspartner! Hamas og Fatah er to sider av samme sak, bare lytt til deres uttalelser! Se på Fatah`s nye logo! Hvorfor gidder Israel mer dette "spillet"?

Hvorfor levere land tilbake når motparten vil fortsette konflikten? Hva hadde skjedd hvis Israel i morgen, helt uten videre, oppga Golanhøydene og "Vestbredden" og avblåste blokaden av Gaza? Disse områder ville utgjøre en trussel mot Israels eksistens, og da har de ikke plikt til å gjøre det. Dette skjønner alle som er nogenlunde riktig skrudd sammen! 

Kommentar #16

Kent Owe Oterholm

1 innlegg  51 kommentarer

Beduinene

Publisert rundt 7 år siden

Tilbake til disse beduinene. Man kan vel si at de "ikke er som alle andre palestina-arabere". De er arabere og muslimer, de fleste støtter Israel og mange deltar i militæret. Det har vært et omdiskutert tema omkring deres situasjon. Israelske myndigheter skal ha forsøkt å mer permanent bosette dem fast innet et avgrenset område. Men ikke alle av dem har villet akseptere dette og har bedrevet div. protestaksjoner.

 

Kommentar #17

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Okupasjon og etnisk rensing

Publisert rundt 7 år siden
Kent Owe Oterholm. Gå til den siterte teksten.
Nå reiser vel ikke beduinene rundt som de gjorde før, men er blitt mer bofaste. Israelerne har militærposter og militære anlegg en

Oterholm spør: Kunne det tenkes at disse beduin-landsbyene ble satt opp for nær et av disse militære anlegg? Gjort med full viten og vilje for å framprovosere en israelsk reaksjon som ville vekke sympati for "ofrene"? 

Nei – dette kan ikke forklares med provokasjoner fra beduinene. Hendelsene i Jordan-dalen er snarere et helt dagligdags utslag av israelske myndigheters okkupasjonspolitikk - og et klart brudd på Folkeretten.

Jo – beduinene bor stedfast i store hustelt. For øvrig skal det veldig lite til før okkupasjonsmakten utsteder rivningsordre på strukturer de okkuperte ønsker å oppføre – noen solcellepanel eller en ny inngjerding for husdyra kan være nok. Og søknader om byggetillatelse i det såkalte C-området er nærmest umulig å få innvilget, eller blir ikke besvart.

Boring etter vann på egen eiendom er f.eks. ikke tillatt. Beduinene i Jordan-dalen må derfor betale dyrt for tilkjørt tankvann, mens de må se på at vannet flyter fritt i nærmeste illegale bosetting og fyller overrislingsanleggene i kjempestore drivhusanlegg. Slik er det å være okkupert.  

Israel styrer de okkuperte områdene etter militær lover – som under et militærdiktatur. Den såkalte Civil Administration er en militær enhet, direkte underlagt Forsvarsministeren. Dette gjør lover, regler og rettigheter veldig uforutsigbare for okkuperte som må forholde seg til dem i dagliglivet. De blir rettsløse, og i kritiske situasjoner er de helt avhengig av at media eller  menneskerettighetsorganisasjoner fokuserer på de maktovergrep de utsettes for. Ofte mobiliserer det støtte i form av advokatbistand.

Ved årsskiftet 2011/2012 var det f.eks. mye oppmerksomhet omkring israelske myndigheters intensjon om å tvangsflytte 26.000 beduiner fra ulike steder på Vestbredden - og nærmest bokstavelig talt dumpe dem ved en søppelplass utenfor Jerusalem. Den moralske forvitring hos okkupanten gir seg mange ufattelig stygge utslag….

Den ferske hendelsene fra Jordan-dalen, som var utgangspunktet for denne tråden, må sees som ledd i en israelsk strategi for etnisk rensing i C-området – sannsynligvis med full annektering som endelig mål.  Vi ser utslag av samme overgrep i disse dager sør på Vestbredden – i det såkalte South Hebron Hills-området. (Se tidligere publisert innlegg som illustrerer dette).

Dette skjer fullstendig i strid med 4. Genevekonvensjon som skal sikre beskyttelse av sivile under okkupasjon. Kjernen i artiklene 4, 27 og 47 sier at Sivile under okkupasjon skal behandles som beskyttede personer. De skal behandles humant og ikke utsettes for diskriminering, voldsbruk eller trusler om sådan.Den israelske okkupasjonsmakten bryter dette systematisk.

I rapporten Demolishing Homes, demolishing Peace fra den israelske/jødiske organisasjonen Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD), heter det:

- Rivningsvedtak av palestinske hjem er politisk motivert. Målsettingen er å presse de 4 millioner palestinere i Vestbredden, Øst-Jerusalem og Gaza sammen i enklaver. Dette stenger muligheten for en levedyktig palestinsk stat. Samtidig sikrer det israelsk kontroll, bidrar til etnisk fordriving av palestinere og gir mulighet for ekspropriering av deres land og en judafisering [judaization] av Vestbredden.

Se forøvrig faktarak om Jordan-dalen fra samme israelske organisasjon: http://www.icahd.org/sites/default/files/jordan_f.pdf

Kommentar #18

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

ikke så fjernt

Publisert rundt 7 år siden
Terje Johs. Johansen. Gå til den siterte teksten.
«Dette er ikke første gang dyr anklages for spionasje til fordel for Israel. Vi husker hvordan The Guardian informerte sine lesere om at Mossad hadde trent opp haier til å angripe turister i Egypt.

usa bruker delfiner i spionasje.duer kan vel og installeres med minikamera.

Kommentar #19

Kent Owe Oterholm

1 innlegg  51 kommentarer

Intensjonen?

Publisert rundt 7 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Ved årsskiftet 2011/2012 var det f.eks. mye oppmerksomhet omkring israelske myndigheters intensjon om å tvangsflytte 26.000 beduiner fra ulike steder på Vestbredden - og nærmest bokstavelig talt dumpe dem ved en søppelplass utenfor Jerusalem

Nei, dete utsagnet hørtes ikke pent ut! Det var ikke snakk om å "dumpe" dem ved en søppelfylling utenfor Jerusalem. Det var et område litt lenger sør, i Nord-Negev. Jeg mener Israels intensjoner var gode; nemlig å skulle  gi dem bedre velferdstilbud ved å forsøke å bosette dem mer permanent i et visst område. Jeg tror nordmenn skal opptre ytterst forsiktig i uttalelser og synsing her med vår behandling av samer og sigøynere/tatere i minne....

Kommentar #20

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Nei - okkupasjon er ikke pent

Publisert rundt 7 år siden
Kent Owe Oterholm. Gå til den siterte teksten.
Det var ikke snakk om å

Det var da positivt at du syntes det israelske okkupasjonsmyndigheter hadde til hensikt å gjøre, ikke hørtes pent ut.

Det meste av det de gjør i de okkuperte områdene er ikke pent. Som en av de tidligere IDF-offiserene - nå aktiv i Breaking the Silence - uttrykte det til meg: You cannot occupy nicely
Som okkupant kan du ikke unngå å ende opp som overgriper mot en uskyldig sivilbefolkning.

I tråd med dette: Jo - okkupasjonsmyndighetene hadde til hensikt å "dumpe" eller tvangsflytte tusenvis av beduiner fra C-området til et område nær en søppelfylling utenfor Jerusalem - i Abu Dis.

Se artikkel i Haaretz: http://www.haaretz.com/news/national/israel-freezes-plan-to-move-east-jerusalem-bedouin-to-site-near-garbage-dump.premium-1.444793

Artikkelen er låst for ikke-abonnenter, men her er lenke til en annen kilde om det samme:

http://electronicintifada.net/content/israel-finds-new-home-bedouins-garbage-dump/10530

Angående Negev: Du blander med israelske myndigheters overgrep mot beduiner i Negev, Israel. Det er ille nok, men en helt annen historie. Det jeg refererte til gjelder beduiner i C-området på den okkuperte Vestbredden. Å nei - okkupasjonsmakten ville aldri finne på å fordrive dem inn i Israel - selv ikke til en søppelfylling.

(Interessant at denne groteske saken er ukjent for en som gir seg ut for å følge med i utviklingen i Palestina/Israel, men det illustrerer medias underdekning av hverdagen under okkupasjon.)  

 

 


 

 

Kommentar #21

Kent Owe Oterholm

1 innlegg  51 kommentarer

Ta seg til rette

Publisert rundt 7 år siden

Israel hevder at beduinene som skal flyttes har opptrådt ulovlig. De har ikke hatt byggetillatelser og andre papirer i orden. Det kan jo ikke tolereres at folk bare tar seg til rette. Men det gjelder jo også jøder. Israelske bygninger som føres opp ulovlig blir også fjernet. Vi leser med jevne mellomrom at såkalte jødiske utposter blir revet. Det må også framheves her.

Det er enormt mye å sette seg inn i for å holde seg oppdatert. Det er bra at slike saker som dette omtales slik at de blir belyst fra begge ståsteder. Jeg vil ikke konkludere med noe her. Trådoppretter ser saken bare svart hvitt, etter min mening, men det er lov. Jeg skal nå grave i dette emnet.

Kommentar #22

Leif Lysvik

43 innlegg  706 kommentarer

Hvordan?

Publisert rundt 7 år siden
Oh, ja hvordan få papirer i orden, og hvordan skaffe seg byggetillatelse når en er "ikke -jøde" i Israel eller på okkupert område. Som en del av okkupantenes maktmisbruk er det gjort så utrolig komplisert at det i realiteten er umulig å få skikk på papirene. Og med manglende papirene kan makta ringe etter bulldosere som gjør kort prosess.
Kommentar #23

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Lov og rett snudd på hodet

Publisert rundt 7 år siden
Kent Owe Oterholm. Gå til den siterte teksten.
De har ikke hatt byggetillatelser og andre papirer i orden. Det kan jo ikke tolereres at folk bare tar seg til rette. Men det gjelder jo også jøder. Israelske bygninger som føres opp ulovlig blir også fjernet.

Dette handler nok om noe langt annet enn håndheving av kommunale byggeforskrifter, slik vi kjenner det fra hjemlige forhold. Dette er utøvelse av rå makt av en okkupasjonsmakt - maktmisbruk, som Lysvik understreker.

- Israelske myndigheter river også illegale jødiske utposter, hevder du - så her håndheves lovverket likt.

Nei, det er langt fra slik i virkeligheten. Det finnes idag omlag 100 illegale utposter på Vestbredden. Kun en håndfull er blitt revet - nærmest for syns skyld for omverden. Se CNN:
 http://edition.cnn.com/2012/04/27/world/meast/israel-requests-demolition-delay/index.html

Ikke nok med det; oppsummeringen fra den israelske organisasjonen Peace Now, viser at i 2012 ble fire nye utposter godkjent på Vestbredden - for første gang siden 2005: Nahlei Tal (nordvest for Ramallah),Tzofim North (nord for Qalqilya); Nahalat Yosef (Nablus området, nær Alon Moreh bosettingen); Hill 573 (øst for Itamar bosettingen).

Noe tilsvarende for palestinere i C-området er fullstendig utenkelig. Vi så hva som skjedde nylig da teltlandsbyen Bab Al-Shams ble oppført på privat palestinsk eiendom i E1 området ved Jerusalem. Palestinske, israelske og internasjonale menneskerettighetsforkjempere stod bak. Det gikk bare to dager, så beordret Netanyahu selv at landsbyen skulle rives - og slik gikk det.  

En viktig forskjell mellom israelsk og palestinsk byggevirksomhet på Vestbredden er imidlertid at allle bosettingene er illegale etter internasjonal lov - mens den okkuperte palestinske sivilbefolkningen skal beskyttes etter internasjonal lov. Israelske myndigheter har snudd internasjonal rett fullstendig på hodet. Siden 1967 har israelske okkupasjonsmyndigheter gruset 27.000 palestinske hjem, ifølge Israeli Committee Against House Demolitions.        

Kommentar #24

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

De kan vel gjøre hva de vil i sitt land?

Publisert rundt 7 år siden

Og med manglende papirene kan makta ringe etter bulldosere som gjør kort prosess, sier Lysvik.

 

Det er vel ingen som kan nekte Israel til å gjøre hva de vil i sitt eget land.. Så du mener at Israel okkuperer alt sammen? Så du mener forsatt at jorda er flat og at griser kan fly etter som du mener Israel okkuperer et land som ikke eksisterer?

 

 

 

Kommentar #25

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Er alle bedouiner palestinere ?

Publisert rundt 7 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
I 1967 bodde ca 250 – 300.000 palestinere i Jordan-dalen. Den etniske rensingen har ført til at antallet er redusert til ca 50.000. Siste ukes utslettelse av de to beduinlandsbyene er derfor bare en fortsettelse av en vel dokumentert rensing som har pågått i årtier.

Det fins bedouiner i "palestinske" områder liksom i Israel. Men å slå alle bedouiner i hardtkorn med "palestinere" blir litt drøyt. Det smaker mye av den klassiske norske fjernkunnskapen som åpner for alle slags mer eller mindre tvilsomme propagandister muligheter til å rette sitt skyts mot Israel.

Bedouiner er tradisjonellt nomadiske, og på lignende måte som sigøyner, oppretter de leire av mer eller mindre permanent karakter avhengig av ressurstilgang og mulighetene for å skaffe seg et utbytte på annen måte enn det tradisjonelle småfeholdet.

Bedouinene vil selvfølgelig profilere seg som palestinere for å kunne trekke på vestlige bistandsmidler som flommer og har flommet over  det "palestinske" folket i mange tiår. Kanskje burde de få anledning til å bli registrert i NAV så slapp de problemene med hvilke nasjon de skal tilhøre.

Kommentar #26

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

drepe sine innbyggere?

Publisert rundt 7 år siden
Terje Johs. Johansen. Gå til den siterte teksten.
er vel ingen som kan nekte Israel til å gjøre hva de vil i sitt eget land.

trodde det var jahve jeg

Kommentar #27

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Fordriving - så annektering

Publisert rundt 7 år siden
Bjørn Blokhus. Gå til den siterte teksten.
Det fins bedouiner i "palestinske" områder liksom i Israel. Men å slå alle bedouiner i hardtkorn med "palestinere" blir litt drøyt.

Et dårlig skjult forsøk fra Blokhus på å avlede oppmerksomheten bort fra det sentrale: nemlig den etniske rensing som Israel som okkupasjonsmakt har praktisert siden 1967 overfor den lokale befolkning som bodde i Jordan-dalen – palestinere, hvorav en (for meg) ukjent andel beduiner.  

De ca. 250.000 (enkelte anslår 300.000) som er fordrevet fra sine hjem i Jordan-dalen, er blitt det stikk i strid med de begrensninger Israel er pålagt å følge etter 4. Genevekonvensjon, artikkel 56. De fordrevne er fullstendig rettsløse – det illustreres også ved den ferske saken jeg retter søkelys på i mitt innlegg.

Det er derfor svært kritikkverdig at andre signaturland til Genevekonvensjonen ikke har grepet inn overfor Israel i løpet av alle disse årene – først og fremst for å forsvare rettighetene til de fordrevne, men også for å hindre at universelle rettsprinsipper til beskyttelse av en okkupert sivilbefolkning, undergraves. Det er i alles interesse. Hvis Israel tillates å gjøre dette – hvorfor skal ikke andre okkupasjonsmakter kunne gjøre det samme? 

Israel vil aldri oppgi Jordan-dalen. Israel vil aldri inngå noen fredsavtale med palestinerne som innebærer at vi skal trekke oss ut av Jordan-dalen.  Det er viktig – særdeles viktig – at Israel opprettholder et langsiktig militært nærvær langs Jordan-dalen. Dette uttalte Netanyahu i sin tale til den amerikanske Kongressen i mai 2011.

Det som kommer til uttrykk her er en befesting av den strategi som ble meislet ut i 1967 for de okkuperte områdene i den såkalte Allon-planen. For Jordan-dalen var ideen å skape en sikkerhetsmessig buffer-sone, bygget opp ved tungt militært nærvær og etablering av jødiske bosettinger. Endelig mål: full annektering av Jordan-dalen – med færrest mulig palestinere med «på lasset». 

Raseringen av de to beduin-landsbyene forrige uke var nok et skritt på veien mot det målet. Fullstendig uakseptabelt - og noe man burde kunne samles om å ta avstand fra. 

Kommentar #28

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Oppdatering torsdag 24.01.2013

Publisert rundt 7 år siden

Ved 8-tiden i morges kom styrker fra den israelske okkupasjonshæren tilbake på nytt raseringsoppdrag til Al Maleh – nord i Jordan-dalen. To hjem og et skjul for husdyra ble ødelagt denne gang. Disse var oppført etter at hele landsbyen ble gruset for forrige uke.

Etter utført oppdrag tok soldatene seg videre til landsbyen Al Jitflik, der tre hjem og to skjul for husdyra ble sanert. Befolkningen i dette området har for øvrig vært utsatt for gjentatte angrep fra bosettere de siste årene.

I det de forlot de hjemløse familiene, gjorde soldatene det klart at de ville komme tilbake med sine JCB bulldosere så snart evt nye telt eller strukturer ble oppført – og rasere dem. Slik er okkupasjonen ......

Kommentar #29

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

er vel et begrep som er avhengig av at en har lest samme bokhylle som du har og har de samme forbindelser som du har etablert - fakta er jo derimot noe helt annet 

http://www.youtube.com/watch?v=XGYxLWUKwWo

Kommentar #30

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Har akkurat fordøyd en følelsesladet og engasjert Caroline Glick, som den 15.01 deltok i det britiske Royal Geographical Society sin debatt der headingen alene skulle provosere - "Israel is destroying itself with it's settlement policy: If settelement expansion continue Israel will have no future"  ( i min tenkeboks er dette det samme som å si det samme to ganger - eller en "understrekning").

Caroline Glick er Senior contributing editor i Jerusalem post og Director of The Israeli Security Prosject ved David Horowitz Freedom Center.

For noen år siden - ca. 2009 - var også jeg der at jeg stilte spørsmålstegn ved det jeg opplevde som en unødvendig isralelsk provokasjon, men etter hver har jeg innsett galskapen i at vi i Vesten enten vi er pro det ene eller det andre forlater all menneskerettslig tenkning og hengir oss til å støtte opp om en palestinsk statsdannelse etnisk renset for jøder - ikke noe sted i verden eller i noen sammenheng finnes det støtte for lignende prosjekterte statsdannelser.

Glick redegjør og for at det foreligger statistikk som tilsier at et Israel som innlemmer Judea og Samaria vil ha en demografi som opprettholder en jødisk majoritet.  Faktisk fødes det flere barn i Israel både av jøder og arabere enn av araberne i Judea og Samaria.

Her redegjør hun om de jødiske rettigheter til Judea og Samaria - ja, la oss legge "Vestbredden" død - det har aldri vært annet enn en henvisning til et landområde som ble tapt i krig tidligere okkupert av det opprinnelige palestinske mandatområdet - Jordan, men da het også samme landområde - Judea og Samaria.

http://www.youtube.com/watch?v=SxfWZqfVEys

Kommentar #31

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Til nok en fornektelse av den israelske okkupasjonen

Publisert rundt 7 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
er vel et begrep som er avhengig av at en har lest samme bokhylle som du har og har de samme forbindelser som du har etablert - fakta er jo derimot noe helt annet

Internasjonal humanitærretts forståelse av okkupasjon kan sammenfattes slik:
- Utgangspunktet er en internasjonal, væpnet konflikt
- Okkupasjon innebærer faktisk kontroll over et territorium
- Kontrollen utøves av en fremmed militærstyrke

Okkupasjon forutsetter mao ikke at det må være et selvstendig land med hovedstad og det hele. Derfor mener hele det internasjonale samfunn at Palestina, som det nå heter, er under okkupasjon.

Eventuell fornektelse av den israelske okkupasjonen vil du møte kraftig motbør hos også på israelsk hold, f.eks. fra landsfaderen David Ben Gurion og Michael Ben-Yair. Sistnevnte var riksadvokat i Israel i 1993-96, og burde vel være juridisk kompetent til å vurdere situasjonen på Vestbredden i lys av Folkeretten.

Les for øvrig hans tankevekkende klassiske artikkel The Six-Day War’s Seventh Day. Der utlegger han bl.a. hvordan okkupasjonen undergraver det israelske samfunnets moralske fundament – noe vi ser klare tegn til etter 45 års okkupasjon. Ikke minst viser det seg hos okkupanten i form av dehumanisering av de okkuperte. Hendelsen fra Jordan-dalen illustrerer dette.

Et annet ferskt eksempel: 16-årige Sameer Awwad fra landsbyen Budrus på Vestbredden ble skutt og drept av israelske okkupasjonssoldater sist uke. Sameer ble drept med tre skudd – skutt bakfra på ca 100 meters hold. Det ene skuddet var rettet mot låret; et annet mot ryggen – det siste var rettet mot hodet og kom ut like over det ene øyenbrynet. Som den israelske spaltisten Gideon Levy uttrykker det i en kommentarartikkel i avisa Haaretz: "Murder in cold blood". Og igjen; det er ikke krig - "bare" okkupasjon.

Kommentar #32

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Rariteter

Publisert rundt 7 år siden

Alene tittelen på dette innlegget er komisk.

Her anvender man ord som har svært negative historiske konnotasjoner. Men som, hvis de var i nærheten av å være korrekte, ville innebære å fordømme nær en hel verden for hva den samme verden fordømte mer begrensede aktører for 60-100 år tilbake i tid.

Det er altså noe grunnleggende søkt ved hele problemstillingen. Som man ikke kan ta seriøst. Det gjør da heller ikke verden forøvrig. Mange av de tanker som formidles her er og forblir rariteter.

Kommentar #33

Kent Owe Oterholm

1 innlegg  51 kommentarer

Det er ikke forbudt for jøder....

Publisert rundt 7 år siden

....å oppholde seg på "Vestbredden". Ikke før denne evt. staten Palestina blir en realitet, da skal alle jøder kastes ut. Er ikke det etnisk rensning? Ikke nok med det, det er fra "palestinske" ledere sagt at ikke heller de "palestinske" flyktningene skal få flytte ut av sine flyktningeleire og inn i den nye staten. (De kreves "tilbakevendt" til Israel.) Hvem skal da bo i PLO-staten?

Det utbasuneres kontinuerlig at jødene stjeler arabiske områder og driver bort "palestinerne" der. Men det blir aldri fortalt at husgrunnene i stor grad kjøpes fra arabere. Men det kan ikke sies offentlig, for det er dødsstraff å selge til jøder! Slik en barbarisk lov i 2013? Det ties det om! Og som jeg har skrevet tidligere, israelske myndigheter utsteder jevnlig rivningsordre av ulovlige oppsatte utposter.

Altså, så lenge det ikke er jødeforbud i Judea og Samaria, kan det heller ikke være forbudt å bygge hus der.

Israel satt med "Vestbredden" fra 1967 til rundt 1975 før de forsiktig begynte å bygge såkalte bosetninger. De ville ta "Vestbredden" i bruk. Noen fred med araberne var jo ikke i sikte. Men denne bosetnings-politikken har vært diskutert  mye fram og tilbake innad i Israel.

 

Kommentar #34

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Kent Owe Oterholm. Gå til den siterte teksten.
Altså, så lenge det ikke er jødeforbud i Judea og Samaria, kan det heller ikke være forbudt å bygge hus der.

Det er forbudt å kolonisere okkupert område.

Kommentar #35

Kent Owe Oterholm

1 innlegg  51 kommentarer

Å se forskjellig på saken

Publisert rundt 7 år siden

Det som er klart er at de lærde, jurister og forskere og andre, er uenige i innhold, i det være seg enten f.eks Genevekonvensjonen, såkalt folkerett, FN-resolusjoner osv. Ta f.eks okkupasjon; her mener noen klart at Israel okkuperer land, andre vil ikke definere det slik.

Og jeg har aldri støttet ideen om at "flertallet har rett".

Kommentar #36

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Haaretz: - Ondskapsfullt og umenneskelig

Publisert rundt 7 år siden

En aktuell kommentar til denne tråden:
Dagens leder i den israelske avisa Haaretz (04.02.2013) bærer overskriften Utrensking av Jordan-dalen (Cleansing the Jordan Valley).

Den pågående politikken som israelske myndigheter fører mot forsvarsløse palestinere der og andre steder på Vestbredden, karakteriseres av lederskribenten som ondskapsfull og umenneskelig - i strid med alle demokratiske og siviliserte prinsipper

LES: Cleansing the Jordan Valley

Mest leste siste måned

Muskuløs kristendom
av
Hilde Løvdal Stephens
rundt 1 måned siden / 1581 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
17 dager siden / 1177 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
11 dager siden / 1165 visninger
Hva skjer Visjon Norge?
av
Bendik Storøy Hermansen
rundt 1 måned siden / 968 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 1 måned siden / 746 visninger
Eit ansvarslaust Europa
av
Emil André Erstad
26 dager siden / 644 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere