Verdidebatt

Jødehat i Norges største moske

Er antisemittene innenfor islam virkelig en marginal gruppe?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den egyptiske president Morsi, som førsteamanuensis Bjørn Olav Utvik ved Universitetet i Oslo famøst har sammenlignet med en Krf-leder på 50-tallet, ber om at alle egyptiske barn læres opp til å hate jøder – og kaller jødene “etterkommere av aper og griser”. Egyptiske myndigheter forsvarer dette med at “det er tatt ut av kontekst”.

I hvilken kontekst er dette helt greie utsagn?

Nu vel.

Islams klakører her til lands ber om at man ikke på bakgrunn av slike uttalelser skjærer alle over én kam, og påstår at slike holdninger ikke er representative for islam, selv om vi tidligere har hørt slike uttalelser også her.

I morges satte jeg dog kaffen i halsen. I Dagsavisen kommer både imamen og styreformannen i Norges største moské, Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat, med hårreisende påstander om jøder: De styrer mediene. Og styreformannen sier videre "Hvorfor drepte tyskerne dem? Én grunn er at de er urolige folk i verden..."

Men i all verden så imponerende ærlig! Nærmere legitimering av Holocaust er det vanskelig å komme uten å gi direkte applaus.

Takk og pris er Dagsavisens folk kritiske. Også Kari Vogt stiller seg kritisk, men gir et slags forsvar ved å si at slike uttalelser tyder på kunnskapsmangel. Det kan være, men bør ikke da Norges største muslimske menighet kvitte seg med disse og ansette folk med kunnskap?

Videre kommer den vanlige reglen med ikke å stigmatisere hele gruppen. Greit nok, men jeg lurer likevel: Må absolutt alle muslimer mene noe for at det skal være representativt for islam?

Jeg ser uansett frem til Antirasistisk senters reaksjon. Det er akkurat slikt som er deres samfunnsoppdrag å ta til motmæle mot – og jeg håper at de ikke tviholder på sine doble standarder. Det bør bli store demonstrasjoner utenfor moskeen, og AFA – Antifascistisk aksjon – bør bli med. Et kjent slagord er “ingen rasister i våre gater”. Den fungerer fint også her.

Og hvis muslimer flest ikke støtter disse toneangivende lederskikkelsene, kan de jo arrangere en aldri så liten demonstrasjon på Youngstorget. De kan hvis de vil, det har vi sett før.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt