Elin Ørjasæter

26

Jens diktet om samehets

Husker du statsministerens hyllest av den samiske jenta som ble forsøkt påtent i Trondheim?

Publisert: 10. jan 2013

Jens Stoltenberg roste Eli Anne Nystad for å ha stått opp mobbing. I NRK har han senere indirekte bekreftet NRKs versjon: At det handlet om samehets, altså en variant av rasisme.

Nå er saken ferdig etterforsket og her er konklusjonen, sakset fraAdresseavisaVi mener heller ikke at det lå rasistiske ord og uttrykk bak. Her er det én person som har fått et forelegg på 8000 kroner for å ha tent på kragen hennes. Denne boten har ikke noe med rasisme å gjøre, sier politiinspektør Alf Rune Nilsen ved Sør-Trøndelag politidistrikt. 

Farsen blir total når studenten som tente på jentas krage unnskylder seg med at han trodde hun kom med rasistiske skjellsord mot ham.

Rasismekortet brukes altså både av statsministeren, uten grunnlag, og av gjerningsmannen, sikkert med like lite grunnlag. Saken er at man tenner ikke på folk.

Studenten og kameratene hans var beruset. Hvorfor får vi ikke en opinion mot drita ungdommer på byen, når unges drikking fører til så mye ulykker, skader og vold? Rasisme er en total avsporing.

At jenta tolket det slik er hennes rett, hun er den fornærmede part. Men at statsministeren bruker anledningen til politisk agitasjon er stygt.

Ganske komisk også, etter alle beskjedene fra statsministerens kontor i Øygard-saken før den kom opp i retten. Da het det at de ikke kunne kommentere en sak som ikke var behandlet av rettsapparatet. Neivel nei.

Så han kan ikke kommentere en Ap-ordfører og god venn under en svært alvorlig tiltale, men han kan uttale seg friskt om en ung og for ham ukjent student. Dessverre er det et mønster her: Flere statsråder gikk ut i avisene og forhåndsdømte de to ambulansjesjåførene som forlot Ali Farah i Sofienbergparken sommeren 2007, lenge før saken var ferdig etterforsket.

De mente feilvurderingen hos sjåførene var rasistisk motivert. Året etter klarte Knut Storberget å gi et samlet Fremskrittsparti skylda for skudd mot et asylmottak i 2008.

Les min sak fra 2008: Skuddene på Hvalstad

Når mistanken er rasisme glemmer Ap-politikerne alt om maktdelingsprinsippet, for ikke å snakke om alminnelig skikk og bruk. Både statsminister og justisminister mister sin alminnelige vurderingsevne. Det er ikke særlig betryggende.

Senere etterforsking og en dom i Tingretten (mot Dagbladet) slår fast at ambulansesjåførenes feilvurdering av Farahs helsetilstand ikke handlet om rasisme. Og mannen som skøt mot Hvalstad Asylmottak viste seg å være ravende psykotisk.

Er det så vanskelig egentlig? All vold, alle trusler og all tjenesteforsømmelse er galt. Men hvorfor det skjer? Det bør vi overlate til etterforskningen og senere til retten, med mindre gjerningsmannen selv feier all tvil til side.

Studenten som tente på Eli Anne Nystad fikk 8000 kroner i forelegg. Jeg synes det er for lite. Dette kunne gått skikkelig galt. Gutten får jo, fra staten, nesten 6938 pr. måned i studielån, og hele 18 498 i august og januar.

Å la en unggutt slippe så billig er å fortelle ham at det ikke er så farlig å tenne på folk, egentlig. Det er farlig når statsledere blander  jus og politikk etter eget forgodtbefinnende. Særlig når det gjentar seg.

Først publisert i min blogg


Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Torill Born

296 innlegg  1335 kommentarer

Siv Jensen ønsket Regjeringen god reise -

Publisert over 7 år siden

til Lonely Planet. Og jeg vet ikke om det kom fram at hun ønsket at de skulle forbli der - (iallefall til etter valget 2013). Jeg synes iallefall det kan være godt for dem å få en pause. Det blir HELT unaturlig hvis de skal sitte ytterligere 4 år - når slitasjen blant befolkningen er OVERMODEN og mange sukker tungt. Tror selv mange i det offentlige - selvom de får store bonuser - jfr Dagens Næringsliv idag - så tror jeg selv mange der vil stemme høyre-siden. Jens kan forregne seg. Velgere har vist seg å være en uberegnelig masse, men i det store og det hele merker jeg på folk en stor slitenhet og frustrasjon og tror mange ønsker dem en pause - gjerne på Lonely Planet.

Kommentar #2

Jarl Hanni Afsar

47 innlegg  2196 kommentarer

OK

Publisert over 7 år siden
Elin Ørjasæter. Gå til den siterte teksten.
Studenten som tente på Eli Anne Nystad fikk 8000 kroner i forelegg. Jeg synes det er for lite

Hva syns Ørjasæter er en passende bot da?

10 000 kr

50 000 kr

eller kanskje

100 000 kr

Kommentar #3

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Men

Publisert over 7 år siden
Jarl Hanni Afsar. Gå til den siterte teksten.
Hva syns Ørjasæter er en passende bot da?

Har det noen interesse hva trådstarter i det hele tatt mener. Når man må linke til sin egen blogg betyr vel det at denne og den som står bak den ikke har så veldig stort nedslagsfelt. Det er som andre bloggere her inne som stadig bedriver ymse salgsvirksomhet av egenprodusert materiale som få ser ut til å bry seg om å ta til seg eller bruke tid og penger på.

Kommentar #4

Terje Olsen

0 innlegg  1 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Jarl Hanni Afsar. Gå til den siterte teksten.
Hva syns Ørjasæter er en passende bot da?

Siden du lurer, kanskje du vil fortelle oss hva du mener er passende bot? Så gir det litt mening.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere