Verdidebatt

Judas- svikeren

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I kommentarbølgen etter G. Ullestads eiendommelige tirade av beskyldninger mot  "kristendommen" og Mesteren selv, som eksponenter for jødehatet i verden, fikk jeg et direkte spørsmål av T. Fagerhaug som jeg ville svare på.  Men da tråden gikk ut før jeg fikk kommentert dette, gjør jeg det like gjerne som et innlegg.  Fagerhaug spør:

"Jeg har et spørsmål til deg, jeg har alltid lurt på kristendommens fordømmende holdning ovenfor Judas. Jeg tenker at hvor ville kristendommen vært hvis det ikke hadde vært for hans svik .Håper du har noen tanker om dette."      mvh Tor

Til det er å svare at mitt forhold til Judas er uproblematisk, og uten hat. Ikke kjenner jeg noen kristne som har en annen holdning heller. Judas sitt svik hadde ingen innflytelse på Jesus sin død på korset.  Han var en av de mange "markørene" i dette dramaet.  Jeg ble faktisk forbauset over at Fagerhaug ikke hadde fått med seg dette da.

Dersom Fagerhaug mener at det var på grunn av Judas svik, at Jesus ble korsfestet  tar han grunnleggende veldig, veldig feil.

Dersom Fagerhaug og Ullestad  mener at de kristne er skyld i jødehatet tar de veldig, veldig feil.  Et samlebegrep som disse to benytter seg av er: "kristendommen"     De som ynder å kalle seg akademikere og fagfolk burde vite at "kristendommen"  etter hvert har fått mange ansikter

opp gjennom tidene.

Ullestad mener at på 300 tallet begynte de kristne å hate jødene. Fagerhaug mener dat var på 400 tallet.  Men ingen av dem begrunner dette, eller gir konkrete henvisninger til hvordan det startet.

Så vidt jeg vet var det i denne tidsperioden at de kristne gradvis gikk fra å være martyrkirke til å bli keiserkirke.  Hedningen Konstantin såg at de kristne hadde en livskraft i seg som kunne komme samfunnet, og hans maktapparat  til gode.  Men dermed begynte også sekulariseringen i kirken for fullt.  De virkelige, og åndelige kristne måtte gå under jorden på nytt, men nå av helt andre grunner enn fysisk forfølgelse.  Dermed begynte den offisielle løgnkirken å fungere, og har delvis fungert hittil.  Nå ble det romerne og den verdslige statsmakt som delvis styrte kirken. Ikke rart at romerne ville utslette inntrykket av at de var Jesu mordere.

Når Ullestad og Fagerhaug nevner ”kristendommen” som opprinnelse til jødehatet bør de også presisere litt nærmere hva de mener med dette samlebegrepet, ”kristendommen”

Fagerhaug prøver å skrive akademisk og tillitvekkende om "to tusen år gamle skrifter".  Han behandler dem kun som dokumentarstoff, og har en og statisk tilnærmingsmåte.  Ullestad signaliserer en frenetisk  hatefull og bitter holdning til "kristendommen"    Dem om det.

Men om de skulle finne tillit som universitets utdannede personer ville det vel vært greit å vite hvilket universitet eller høiskole de har hatt tilknytning til, når de står frem med slike voldsomme påstander.  Å stå frem uten ansikt er ikke  spesielt tillitsvekkende.

Grete Ullestad:  Jesus elsket sitt folk like til døden. Han gråt over Jerusalem og sitt folk fordi de ikke skjønte hva han hadde å gi.

Luk 19:41f

 41 Da han kom nær og så byen, gråt han over den, og sa:

 42 Visste også du, om enn først på denne din dag, hva som tjener til din fred! Men nå er det skjult for dine øyne.

                                                                                                                                                                    De sanne, åndelige kristne fra apostelkirken av, med Paulus i spissen opplevde mange av jødene som motstandere av den nye tro, men slett ikke alle jøder var det. De kristne elsket jødene som de elsket andre mennesker. Paulus kunne være krass i sin kritikk av sine frender, jødene, men se om han ikke elsket dem.  Denne kjærligheten  har en sann kristen den dag i dag til jødefolket:.

Fagerhaug:  Judas var en av de tolv. Du vet sikkert en god del om tallsymbolikken i Bibelen.     Alle som en, ble utvalgt av Jesus med omhu.  Han visste på forhånd hvem som hadde sviket i seg, og hvem som hadde trofastheten og  i seg.

Dersom Jesus i Getsemane hadde villet, kunne han tilkalt legioner av engler til sin redning. I stedet fullførte han den gjerning som var fastsatt av ham, og hans Far i himmelen. "Dette måtte skje for at Guds Ord skulle gå i oppfyllelse"   Disiplene, Judas, jødene , grekerne, romerne var bare, til dels, uvitende statister i dette dramaet. Det var først i tiden etterpå   disiplene skjønte hva som hadde skjedd. 

Rom 9:1-4

 1 Jeg sier sannhet i Kristus, jeg lyver ikke – min samvittighet vitner med meg i Den Hellige Ånd,

 2 at jeg har en stor sorg og en stadig nød i mitt hjerte.

 3 For jeg skulle ønske at jeg selv var forbannet bort fra Kristus for mine brødres skyld, mine frender etter kjødet.

 4 De er jo israelitter. Dem tilhører barnekåret og herligheten og paktene og lovgivningen og gudstjenesten og løftene.

Jødehatet hadde sikkert bygget seg opp til en viss styrke innen løgnkirken i Europa før Islam kom innom, men sannsynligheten er stor for at det var da det fikk skikkelig med oksygen til bålet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt