Verdidebatt

Abrahams barn

Jeg har nettopp vært på teater og sett Abrahams barn. Svein Tindberg er god til å fremføre, men det kan det virke som om han falt for eget grep i det han forsøker å forene de tre hellige skriftene: Toraen (GT), NT og Koranen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Svein Tindberg viste på mange måter at han var skeptisk og kritisk tenkende til Islam, men samtidig tror jeg det ble maktpåliggende for ham å vise forståelse for Islam. Dette er ikke så underlig, når man tenker på at man skal fremføre et teaterstykke som skal favne noenlunde bredt. Da passer det seg ikke å komme med noen tirade heller, men heller en pen konklusjon til slutt (ala "så levde de lykkelig alle sine dager"). I tillegg tror jeg at Tindberg helt oppriktig også ønsker å bygge forståelse mellom kristne og muslimer ved å vise til vår felles arv, og her var det interessante opplysninger. Til slutt konkluderte Tindberg med at de 3 hellige skriftene var én, noe jeg ikke kunne godta. Det trigget meg i stedet til å skrive denne kommentaren hvor jeg forsøker å vise hvor totalt forskjellig Koranen er fra NT.

1. NT bekrefter Toraen, Koranen forkaster Toraen. 

Jesus understreket lovens sannhet og sa han kom for å oppfylle den. Mange jøder vil helt sikkert reagere min påstand, og det er riktig at NT nyfortolker GT i lys av Jesus. Men det er uansett en vesensforskjell mellom det å fortolke en tekst på ny, og det å erstatte gamle tekster med nye slik Koranen gjør.

Kristne benekter ikke Toraen - vi har den i vår bibel. Koranen benekter eksplisitte kjernesannheter i både GT og NT (som at jødene er Guds folk og at Jesus er Guds sønn)

Kristne leser Toraen. Muslimer leser sannsynligvis aldri Toraen eller NT (selv om Koranen peker på disse som hellige tekster).

2. Toraen og NT er historiefortellig, Koranen er åpenbaring/eventyr.

Når Bibelen (GT + NT) beskriver historiske hendelser er det i hovedsak troverdig. Beskrivelsene bygger på vitneutsagn og muntlige overføringer i mange ledd. Koranen omtaler historiske hendelser som er fra 600 til 2000 år gamle, uten på noen måte å bygge på vitneutsagn, gamle skrifter eller muntlige overføringer. Det hele må tas i tro - som en gudommelig åpenbaring til Muhammed.

3. NT fremstår konsistent og konsekvent, Koranen som omskiftelig

I Koranen kan man oppleve at Allah forandrer totalt mening. Dette skjer ikke bare en gang, men mange ganger. Det er ikke uten grunn at vi hører både at islam er fred og krig - det kommer an på hvilke surer man leser. NT er av en helt annen karakter og taler ikke med to tunger.

4. NT forteller om Jesus, Koranen forteller om Muhammed.

Den mest dramatiske forskjellen, er den mellom Jesus og Muhammed. Kristendommen må forstås i lys av Jesus, og islam må forstås i lys av dens grunnlegger Muhammed. Muhammed var et menneske med alle sine styrker og svakheter, Jesus sa han var Guds sønn og syndet ikke. Muhammed drepte for å fremme sin sak, Jesus døde for våre synder. Muhammed både løy og bedro, Jesus talte sannheten og sa han var sannheten. Muhammed skapte seg en hær for å overvinne motstanderene sine, Jesus omga seg med 12 disipler. Etter Jesu død gikk kristendommen frem gjennom martyriumet og forfølgelse. Etter Muhammeds død brøt det ut voldelig konflikt mellom hans etterfølgere (som splittet seg i sunni/sjia) og deretter gikk islam frem gjennom militære erobringer.

5. NT gir ingen direkte henvisninger til hvordan samfunnet skal bygges, Koranen kan leses som en måte å bygge et samfunn på

Koranen har en direkte politisk effekt - man kan tydeligvis bygge ganske omfattende politiske programmer rundt islam. Bibelen er tilsvarende vanskelig å tolke - det er ikke godt å oversette Bibelen moralbud til hvordan et samfunn skal bygges. De islamske statene/partiene vi ser bygger stort sett opp samfunn hvor folk lever i fattigdom, korrupsjon og urettferdighet. De samfunn som har et stort innslag av kristne bygger samfunn av en helt annen karakter, og som har hatt en enorm effekt på verden som helhet - til tross for manglende konkrete politiske anbefalinger i NT.

6. Koranen har et dødsbudskap. NT har et budskap om liv.

Koranen "selger" sitt budskap om store belønninger etter døden - det er her den store gevinsten for en muslim ligger. Det gir seg utslag som "Vi elsker døden, dere elsker livet" (Al-Qaida). NT forkynner at Guds rike er nær - det er nå! Kristne lengter til himmelen, men vi elsker livet og vi tror Gud har en mening med det.

7. NT forteller om mirakler mange har bevitnet, Koranen forteller om mirakler bare Muhammed har bevitnet.

Koranen hviler i sin helhet på Muhammeds troverdighet. NT hviler på Jesu troverdighet, men også at mange andre har bevitnet det han gjorde - både lamme som ble førlige og blinde som fikk se.

Sånn avslutningsvis er det vanskelig å se hvilke likheter Koranen har med NT. Som kristen har jeg meget vanskelig for å se Koranen som noe annet enn villfarelse og en destruktivitet som overgår alle andre ideologier (tatt i betraktning at over 1 milliard mennesker bekjenner seg til islam). Etter mitt skjønn er det å lefle med Koranen misforstått toleranse - jeg tror ikke det kan komme noe godt ut av det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt