Verdidebatt

Den Store Norske Kulturkampen - Runde 2

FrPs Christian Tybring-Gjedde møter Unge Venstre leder Sveinung Rotevatn til debatt i NRKs Dagsnytt 18 på torsdag, og det blir til tider opphetet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

https://www.youtube.com/watch?v=mTSwXOB9Dg0

- Arven fra generasjoner på generasjoner av våre forfedre er det som skaper den Norske identitet, sier Tybring-Gjedde innledningsvis i torsdagens Dagsnytt 18.

- Jeg lukter at dette handler om innvandring, svarer Venstres representant som stiller som mot-debattant.

(Ha gjerne i mente at dette er partiene som meget mulig får i oppgave å gå sammen om et ikke-sosialistisk regjeringsalternativ senere i år).

- Norsk kultur handler om tilhørighet og samhold, sier Tybring-Gjedde litt senere.

- Er det ribbe som er riktig, skyter da ordstyrer Sverre Radøy inn, da åpenbart fordi han mener at Tybring-Gjedde burde stilles til veggen hardere enn det hans motspiller Rotevatn makter å gjøre. Og kan man påpeke, i tråd med «journalistisk integritet og objektivitet til side», det usagte mottoet til statskanalen NRK som man etter hvert har blitt alt for kjent med.

Det ble en god debatt likevel da Tybring-Gjedde egenhendig fint kan hamle opp med både Venstre og NRK, og får igjennom flere poenger i det som er blitt den Store Norske Kulturkampen anno 2013.

Bakgrunnen kort fortalt:

I løpet av fjorårets siste måned stilte Tybring-Gjedde fra Fremskrittspartiet et likelydende skriftlig spørsmål til Kulturminister Hadia Tajik (AP) og Barne-, Likestillings- og Inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV).

Spørsmålet var enkelt; Hva er Norsk Kultur?

Hadia Tadjik kunne svare at Norsk kultur alltid har vært i endring, og eksemplifiserer dette ved at ordet alkohol er kommet fra arabisk. Lite i hennes svar handlet om det særegne norske, foruten hennes skriftmål som var på plettfri nynorsk.

Thorkildsen svarer på lignende vis med at; - Norsk kultur forandrer seg kontinuerlig, slik kulturen gjør i alle levende samfunn.

Deretter meldte Dagbladets sjefsfeminist Marie Simonsen seg i Debatten i en kronikk der hun beskyldte Tybring-Gjedde for å angripe Tajik fordi hun er muslim.

Det kulminerer foreløpig i en kronikk i Dabladet den 20. desember av en Tybring-Gjedde som overhodet ikke fornøyd med svarene han har fått servert, og som reflekterer over at politikere som er så svært opptatte av å beskytte minoriteters «særkultur», ikke erkjenner at det finnes en egen «norsk kultur».

- Dersom norsk kultur kun er et resultat av alle andre kulturer, og det eneste som særpreger vår kultur er at den endrer seg, så finnes jo heller ikke særegne kulturer i andre land, skriver han.

I dag fortsetter diskusjonen opphetet, og det kan synes som om de fleste av Aftenpostens kronikker på deres debattforside for øyeblikket handler om kulturkampen.

Notabelt blant dem er Jon Hustads Ikkje min kulturminister, Det særeigne norske fra Hadia Tajik og sist men ikke minst (dvs. først kronologisk) Kulturarven sikres ikke over statsbudsjettet av Tybring-Gjedde selv.

Det er nok trygt å si at dette ikke er over, så vi venter fremdeles spent på fortsettelsen.

Innlegget er også publisert ved: KonservativtSamfunn.com

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt