Verdidebatt

Satan - hvorfor?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvorfor skapte Bibelens Gud Satan, den onde makt? - eller hvorfor skar det seg så totalt; for den allmektige?

Livssynsdebatter her på Vd ender som regel opp med en diskusjon om guds eksistens. Dette spørsmålet burde imidlertid være lite motsetningsfylt. Filosofisk interessant ja, men for sameksistens lite problematisk. Satans eksistens derimot, som nærmest er like betydningsfull som Gud i det kristne menneskesynet, er det adskillig verre å kunne forholde seg avslappet til. Denne forestillingen om en ond makt, er faktisk problematisk, først og fremst fordi den skaper angst, frykt og uro. Det positive som mange finner i en sunn og tillitsfull gudstro, blir ofte gjort til noe smertefullt og negativt, på grunn av denne ondskapstroen. Det har sikkert mange, i likhet med meg, kunnet registrere.

Og denne troen burde det være lett å gjøre noe med, og det burde vi forsøke med god samvittighet, selv om vi ikke vil skape problemer for noen. Kritikken som går på total logisk brist og selvmotsigelser, for ikke å snakke om skadevirkninger, har en helt annen grad av berettigelse enn kritikken av troen på en skapende gud. Vi ateister har her et moralsk akseptabelt kritikkgrunnlag - og en slik kritikk er, etter min mening, også nødvendig.

Men la oss se på det hele:

På frihet.no fant jeg et brukbart sammendrag av det bibelske menneskesynet, av pastor Ulf Magne Løvdahl; som samsvarer med hva jeg har lært, og funnet bekreftet i Bibelen; fram til Satan dukker opp:

"Vi var skapt til å leve i en fullkommen paradis-tilværelse i Eden. Der gikk Gud og menneskene side om side i hagen og nøt fellesskapet med hverandre. Mennesket ble skapt nøyaktig slik Gud ville, med de muligheter og utfordringer som lå i det.

Men noe har tydeligvis skjedd, siden dette ikke er en beskrivelse vi kjenner fra dagens mennesker. Vi ser krig, nød, sult og elendighet. Vi ser også mye fint og flott, men vi vil vel ikke kalle det som skjer på jorden i dag for en paradis-tilværelse. Nettopp en av de verdifulle gudgitte egenskaper gjorde at synden kom inn i verden. Valgfriheten som er en del av vår natur, førte til syndefallet. Mennesket velger å være ulydig mot Gud.

...Det som skjer i syndefallet er følgende: Menneskets sinn (dvs. sjelslivet/sjelen) forvrenges av den onde som menneskene velger å lytte til. Se 1. Mos. 3:6-7....Det er viktig å se at fallet ikke førte til at mennesket mistet noe av sin verdi, eller sitt gudsbilde. Det førte heller ikke til at noe ble satt over mennesket. Mennesket ble ikke nedvurdert av Gud i eller etter syndefallet. Men det førte til at en annen makt fikk rett over oss - nemlig den onde, Satan."

Men for å få vite mer om denne Satan må jeg ty til Illustrert Bibelleksikon, et representativt verk når vi leser listen over bidragsytere og godkjennere. Her et konsentrert utdrag:

Djevelen, Satan

1. Den personlige onde makt i tilværelsen fremstilles i Skriften under en rekke navn, som hver og et angir en eller annen side ved hans natur...

2. Satan er et skapt vesen...Han opptrer i selskap med guds sønner, englene, blant hvilke han dog inntar en særstilling...

3...Opprinnelig god som en Guds skapning  Jud.v.6; 2. Pet. 2,4, er han ved feilaktig bruk av sin frihet blitt forvandlet til det godes absolutte motpol. I en av sine uttalelser om Satan kaster Jesus lys over hvordan denne forvandlingen har kunnet gå for seg: "sannhet er ikke i ham"....Som alle frie fornuftige vesener er han blitt stillet overfor et valg m.h.t. sine gaver og evner...Guds egen person utsettes for hans angrep.

4.Satans makt og innflytelse er stor og omspenner både den materielle og den åndelige verden..."

Hva kan trekkes ut av dette? Skaperens hensikt var å skape vesener å leve sammen med i en fullkommen paradistilværelse. So far so good. Men dette kunne altså ikke gjøres enkelt og greit? Av en eller annen grunn måtte det tilveiebringes en sorterbar mengde prospektive paradisvesener, der bare de færreste skulle være aktuelle for paradiset? Mens de fleste skulle sorteres vekk, til en smertefull fortapelse. Det er i relasjon til dette - meget mildt sagt merkverdige - behovet, og denne forkastelige hensikten, at skapelsen av Satan må forstås? Eller fins det en annen måte å forstå det på? Jeg bare spør

Legg merke til at det understrekes at Satan er skapt - altså av Gud. Legg videre merke til at han - denne opprinnelige engelen er skapt med "gaver og evner"; også onde slike, som han er gitt frihet til å velge. Vi som ikke forstå noe av dette, forundrer oss selvsagt over at Gud skapte ham med slike onde gaver og evner - tilgjengelig for valg. Han muliggjorde således i det minste det onde. Hvorfor??? Gud visste til og med i sin allvitenhet, at det onde valget ville bli gjort; og hadde kontroll som den allmektige skaper? Men han skapte det hele - til tross for at alt så langt var såre vel! Det snakkes om at livet og tilværelsen må ha en hensikt og mening, derfor må det være en skaper.

Satan og det onde ble ikke skapt av Gud sier dere kanskje? Av hvem/hva da?

Og denne grenseløse selvmotsigelsen og mangel på logikk, finner de troende mening i? Gud den allmektige skaper - hva stelte han i stand? Uten et helvete ingen himmel, og uten en ond og mektig djevel ingen Gud - eller hva? Mange kristne har mange ganger her på Vd og andre steder gitt det eneste(?) svaret de har: En dåre som meg, forstår ikke Bibelens lære. Men forklar meg i så fall det jeg ikke forstår.

La meg til slutt tilføye at det for meg er eiendommelig å sitte her, idet vi kan skrive år 2013, og skrive dette; mens jeg kommer i hu at jeg for 80 år siden, som sønndagskoleelev med barnetroen i behold, stilte spørsmålet: Hvorfor kommer ikke alle menneskene til himmelen? Når du blir voksen vil du forstå, var svaret jeg fikk. Jeg er altså i så måte ennå ikke blitt voksen.

Jeg håper på kommentarer fra visse kristne debattanter som jeg har fått respekt for her på Vd.- kommentarer som viser vilje til saklighet. Hvis jeg er usaklig, tar jeg gjerne imot konstruktiv kritikk.

Ha et godt nytt år!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt