Verdidebatt

Hva er galt i AP?

Nok en gang har en AP-politiker satt seg selv og partiet i dårlig lys. Det er ikke Ingebrigtsen det er snakk om, men Martin Kolberg, partiets grå eminense, som har brukt sin posisjon for å forsøke å hindre en bedrageritiltale mot stedatteren.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Martin Kolberg er en av flere i rekken av profilerte AP-politikere som den siste tiden har vist stor mangel på forståelse for demokratiets spilleregler. Stoltenberg har som kjent plassert venner og kjente i ledende posisjoner, Støre har ikke rent mel i posen, Giske er vel den som sliter mest for tiden, dvs helt fram til nå, når Kolberg brått overtar medienes fokus.

Vi kan kalle det nepotisme og til en hvis grad også patrimonialisme. APs lederkultur som tydeligvis inneholder store mangler med tanke på hvordan man forholder seg til ansettelser, utnevnelser og i det siste tilfellet en mulig tiltale. Om stedatteren er uskyldig eller ikke, er egentlig ikke relevant. Ei heller at Kolberg tok kontakt. Det i seg selv er ganske naturlig. Problemet oppstår når han, gitt den stilling og posisjon han har, truer og skjeller ut flere ansatte ved kommunen. Da har han passert en grense for hva som er akseptabelt.

Det viser seg å være en gjenganger blant de ledende menn i AP. De passerer ofte den grensen. Såpåss ofte, at det trolig ikke er snakk om tilfeldigheter, men enn ukultur. Jeg kan bare spekulere i årsakene, men kan det være at disse personlighetene på maktens tinde har blitt så vant med å få sin vilje gjennom et liv i partiapparatet, at de har glemt hvordan verden utenfor faktisk fungerer? Er dette et tegn på en partikultur så preget av nepotisme at de har mistet bakkekontakten?

Det som i alle fall er sikkert er at Kolbergs utblåsninger helt sikkert ikke hjelper stedatterens sak.

Og det mer essensielle spørsmålet: Er problemene i AP så store, at vi med dette ser starten på slutten for partiets storhetstid?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt