Verdidebatt

En skammelig presentasjon

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg behøver ikke å være israelsk statsborger for å synes at Vårt Lands redaksjonelle linje er skammelig når VL i dag http://www.vl.no/verden/palestinerne-seiret-i-fn/presenterte de palestinske områdene på følgende måte:

·  I 1947 vedtok FN opprettelsen av en jødisk og en arabisk stat
i det britiske mandatområdet Palestina.

·  Araberstatene stemte imot,
og Jordan og Egypt tok kontroll over
Vestbredden og Gazastripen.

·  Staten Israel ble proklamert i 1948
og okkuperte i 1967 Vestbredden og Gazastripen.

La oss derfor ta en titt på hva VL "glemte" å fortelle:

- Den 15.mai 1948, dagen etter at staten Israel ble proklamert, gikk troppestyrker fra 7 arabiske land (Egypt, Jordan, Irak, Syria, Libanon, Saudi Arabia og Jemen) til angrep på Israel i den hensikt å utslette Israel som selvstendig stat. Angrepet ble slått tilbake, men Israel klarte ikke å forhindre at Jordan okkuperte Judea, Samaria og de østre bydeler av Jerusalem.

Som følge av arabernes mislykkede forsøk på å utslette Israel, ble boliger og eiendeler tilhørende mer enn 800 000 jødiske statsborgere i arabiske land konfiskert i perioden 1948 - 1972, og de måtte forlate sine hjemland. http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/talking/jew_refugees.html

Denne gruppen på 800 000 jødiske flyktninger fikk ingen flyktningstatus. De fikk klare seg selv, i motsetning til den hjelpen som FN og Norge har gitt, og fortsatt gir, til de "palestinere" som i stor grad hadde blitt anmodet av sine egne ledere til å flytte ut slik at de ikke skulle stå i veien for de fremrykkende arabiske troppene.

- Når det gjelder okkupasjonen av Vestbredden og Gazastripen i 1967, så "glemte" VL å fortelle at frem til juni 1967, så var Judea, Samaria og de østre bydeler av Jerusalem, (også som kjent som Vestbredden), okkupert av Jordan.

Jordans okkupasjon hadde da vart i 19 år, fra 1948 og frem til 1967, da israelske tropper fikk kastet dem ut.

Og foranledningen til denne krigen i juni 1967, var at Jordan, Syria og Egypt var i ferd med å iverksette et nytt angrep mot Israel. Egypts president Gamal Nasser beordret FN ut av Suez-området i mai 1967, samtidig som den egyptiske marinen blokkerte Akaba bukten for israelsk skipsfart. Regjeringen i Israel hadde derfor valget mellom å vente til landet igjen ble angrepet av arabiske stater, eller å slå til først.

La meg her understreke at for meg spiller det ingen rolle om redaksjonen i Vårt Land liker eller misliker Israel, men den mangelfulle og tendensiøse introduksjonen som de her presterte av de palestinske områdene, synes jeg er en skam.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt