Verdidebatt

Palestina har fått status som stat uten medlemskap og stemmerett i FN.

Sent i går kveld kom meldingen fra New York – Palestina har fått status som «stat uten medlemskap og stemmerett i FN», en såkalt observatørstat, på linje med blant annet Vatikanstaten. Sent i går kveld kom meldingen fra New York – Palestina har fått status som «stat uten medlemskap og stemmerett i FN», en såkalt observatørstat, på linje med blant annet Vatikanstaten.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sent i går kveld kom meldingen fra New York – Palestina har fått status som «stat uten medlemskap og stemmerett i FN», en såkalt observatørstat, på linje med blant annet Vatikanstaten.

138 land stemte for, bla Norge stemte for – og rimelig er det, da det er tverrpolitiske enighet om at dette var riktig (mulig at Frp var reservert?), 9 mot(bla a: Marshall Islands, Micronesia, Nauru, Palau og USA)og 41 unnlot å stemme.

Men den nye betegnelsen «observatørstat» er ikke bare ordkløveri: statusendringen betyr blant annet at palestinerne er sikret medlemskap i den internasjonale straffedomstolen ICC, og det internasjonale atomenergibyrået IAEA. Palestina har også rett til å fremme sitt syn på FN-møter, men kan fremdeles ikke delta i avstemminger, for eksempel om resolusjoner.

Israel stemte mot, som forvente – men det er interessant å se at tidligere statsminister i israel,  Ehud Olmert i går argumenterte for at det var både riktig og viktig å gi palestineren den status de fikk i FN i går, se link: http://www.thedailybeast.com/articles/2012/11/28/exclusive-former-israeli-pm-olmert-supports-palestine-u-n-bid.html

Det feires på Vestbredden i dag – og vi feirer med dem!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt