Verdidebatt

Er en to-stats løsning mulig?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Er en to-stats løsning mulig?

Den nylige aksjon, for ikke å si krig i Gaza har fått sin (midlertidige) løsning. Vi vet at 162 palestinere ble drept, over halvparten av dem sivile og 37 av dem barn. Fem israelere ble drept i palestinske rakettangrep, fire av dem sivile. Når en mener at livet er ukrenkelig, er dette en av de mage tragedier som på ny har rammet folket i Midtøsten. Når bombene faller og mennesker blir drept er det lett å bli ukonsentrert i bestrebelsene på å skape fred.

Helt siden staten av Oslo-prosessen har en to-stats løsningen vært målet. I en undersøkelse fra 2007 foretrakk et klart flertall av israelere og palestinere en to-stats løsning.USAs langsiktige politikk er å få israelere og palestinere tilbake til grensene som var før 1967-krigen, til det som blir kalt den grønne linjen. Mange palestinske grupper godtar også dette, men store protester kommer fra israelskepolitikere, og ikke minst fra israelskebosettere. Nærmere en halv million israelere har gjennom årene flyttet inn på deler av Vestbredden og mener det er deres land Det er i dag rundt 150 jødiske bosetninger på Vestbredden med til sammen 500 000 innbyggere, derav ca. 195 000 i Øst-Jerusalem. Disse bosetningene utvides stadig. Både Sharonsin regjering, og nå Netanyahubevilger årlig store beløp til etablering av nye illegale bosettinger i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Amerikanske eksperter har samtidig fastslått at Israel bruker 93 prosent av vannressursene på Vestbredden – og de overforbruker grunnvannet på Vestbredden. Vi ser samtidig, og vi som har vært i område ser med selvsyn, at israeleren har laget sitt eget veinett på Vestbredden, der noe av veien ikke er tilgjengelige for palestinere. Summen av dette er at palestinere på Vestbredden mister den territoriale enheten som er nødvendig for å opprette en selvstendig palestinsk stat.

Det er få, om noen, israelske politiske vedtak som vitner om israelsks vilje til å realisere målet om en to-stats løsning. Tvert om, Likud og støttepartier har ingen ønsker om en to-stats løsning. Nå er det snart valg i Israel igjen. Uten nye politiske visjoner i regjeringen, som forstår at konflikten aldri vil få en militær løsning, men bare kan løses politisk, vil en to-stats løsning forbli en et ønske.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt